– Ingenting som tilsier noen bedring innen tørrlast

De rekordlave ratene kan komme til å vedvare lenge, mener analytiker.

SVAKE UTSIKTER: Forholdene innen tørrlast er tøffe. I spotmarkedet er ratene nå så lave at det ikke dekker driftskostnadene for skipene.
Publisert:

– Absolutt alle indikatorene er negative, sier shippinganalytiker Eirik Haavaldsen i Pareto til E24.

Fraktratene i tørrlastmarkedet har denne uken nådd nye bunnivåer. Baltic Dry-indeksen, som så sent som fjerde november var på 1.484 poeng, endte onsdag på 509 poeng. Torsdag stiger rett nok indeksen fire prosent til 511 poeng.

Aksjelive:Følg tørrlastaksjene på Oslo Børs her

Det er lite som tyder på noen snarlig større og varig oppgang.

– Det er ingenting i nyhetsstrømmen som tilsier noen bedring innen tørrlast, sier Haavaldsen.

Konkurser

Den dramatiske nedgangen har funnet sted etter flere skuffelser fra Kina, hvis etterspørsel er den viktigste driveren innen frakt av tørre varer til sjøs.

Som et ferskt eksempel peker Haavaldsen på at boligpriser i Kina falt for femte måned på rad i januar – noe som ikke er godt nytt for etterspørselen etter stål og jernmalm.

Samtidig viser tall at lagrene av kull i India er høye, og at man så et fall i bruken av kull i elektrisitetsproduksjon fra desember til januar - det er første gang på mange år det har skjedd.

I spotmarkedet er ratene nå så lave at det ikke dekker driftskostnadene for skipene.

– Om dette vedvarer tre-fire kvartaler så begynner en del av selskapene på børsen å komme i behov for å hente penger, sier Haavaldsen.

Allerede har flere rederier for alvor begynt å merke de dårlige tidene. Tidligere i februar gikk danske Copenship overende, og denne uken kom nyheten om at kinesiske Winland Ocean Shipping har søkt konkursbeskyttelse.

– Sidelengs i beste fall

I fjor ble veksten i det totale fraktvolumet estimert til rundt fire prosent, mens den totale flåteveksten i fjor var på rundt 4,4 prosent.

Tall fra skipsmegleren Clarksons viser at ordreboken på capesize-skip er 22,3 prosent av den eksisterende flåten, mens ordreboken på panamax-skip er på 16,7 prosent.

– Med den flåteveksten som kommer er det ingen grunn til å tro at markedet bli bedre de neste seks til åtte månedene, sier Haavaldsen.

Han tror dermed tørrlastaktørene må smøre seg med tålmodighet.

- Jeg tror ikke vi kan se en oppgang før mot slutten av år, inntil det så blir det sidelengs i beste fall, fortsetter Haavaldsen.

«Skraperespons»

Ifølge maritime.no var utfasingen av gamle skip relativt sett for lav i fjor, da flere redere trodde på en bedring i markedsforholdene.

RS Platou opplyser overfor nettstedet at deres anslag er at antallet skip som er solgt for skraping siden årsskiftet nå ligger mellom 50 og 60.

– Denne «skraperesponsen» er den interessante konsekvensen av fallende rater. Selv om skrapingen vi ser nå antagelig er en naturlig konsekvens av at fjoråret hadde færre skip som ble faset ut enn det markedet skulle tilsi, sier analytiker Bjørn Bodding til maritime.no.

Les også

- Vi har vært igjennom denultimate stresstest

Les også

Ny shippingkonkurs etter ratekollaps

Les også

Fraktratene på det laveste siden 80-tallet

Publisert: