Smekkfulle Norwegian-fly: Kraftig passasjervekst i juli

Aldri før har Norwegian fraktet så mange passasjerer og aldri før har flyene vært så fulle som de var i juli. Selskapet sliter likevel med å få flyene avgårde i tide.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Sommerhalvåret er tradisjonelt høysesong for flyselskapene og i juli måned fraktet Norwegian hele 2,69 millioner passasjerer, en oppgang på åtte prosent fra i fjor. Tallet er godt over juni måned da antallet passasjerer var 2,46 millioner.

Ifølge Norwegian har selskapet aldri fraktet så mange passasjerer i en enkeltmåned noen gang.

Selv med den kraftige veksten i antall passasjerer økte ikke Norwegian kapasiteten sin med mer enn én prosent (ASK-tilgjengelige setekilometer), og dermed var også flyene enda mer fulle enn før.

Fyllingsgraden økte med 5,6 poeng til hele 93,8 prosent i juli, målt mot juli i fjor. Dette er også ny månedsrekord for Norwegian.

– Det er svært gledelig at så mange har valgt å fly med Norwegian i juli, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos og henviser til de to rekordene.

– En fyllingsgrad på 94 prosent betyr at etterspørselen er like god i veletablerte markeder i Skandinavia som i nyere markeder som Storbritannia, Tyskland, Spania og USA. Det viser at Norwegians internasjonale strategi er i ferd med å sette seg og vi er enda bedre rustet til å møte den harde konkurransen i luften fremover, legger han til.

Kjos slo prognose

Analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets slapp forrige uke en prognose der han anslo at Norwegian hadde en årsvekst i enhetsinntekten (RASK) på 3,5 prosent i juli og at fyllingsgraden i flyene ville øke med fire poeng til hele 92 prosent.

Norwegian-flyene var altså enda fullere enn prognosen, og enhetsinntekten vokste med hele 13 prosent til 47 øre.

Norwegians billettinntekter (yield ganget med passasjertrafikk-RPK) økte fra 1,82 milliarder i juni til 2,35 milliarder kroner i juli.

Selv om meglerhuset ventet at yield'en ville falle med én prosent i juli, mener man at den og enhetsinntekten vil fortsette å stige fremover. Norwegians yield økte faktisk med seks prosent fra 47 til 50 øre i juli (se faktaboks for forklaringer av flybegrepene).

Det er troen på økt yield og enhetsinntekt som er blant de viktigste elementene i DNBs optimisme for Norwegian. Meglerhuset har en Kjøp-anbefaling på flyselskapet og kursmål på 400 kroner. Aksjen endte opp 2,37 prosent til 376,40 kroner onsdag ettermiddag.

Mange forsinkelser

Selv om Norwegian kan vise til en solid vekst og (nesten helt) fulle fly i juli, klarte ikke selskapet å levere på punktligheten.

Selskapet fløy 99,9 prosent av alle flyginger som var satt opp, men bare 76 prosent gikk etter rutetabellen. Det er litt dårligere enn i juni i år, da 79,6 prosent av flyene gikk i rute, og dårligere enn juli i fjor da 81,1 prosent av flyene gikk til planlagt tid.

Norwegians trafikkrappport viser for øvrig at selskapet har økt hedgingen av valuta kraftig. For å sikre seg mot uheldige kursutviklinger har selskapet nå sikret seg en reserve på 12 millioner dollar til en kurs på 7,62 kroner. Dermed har valutasikringen økt kraftig fra i fjor, da selskapet satt på to millioner dollar i juli.

Valutasvingningene har så langt i tredje kvartal (siden starten av juli) ført til et valutatap på rundt 206 millioner kroner på tidligere sikringer gjort i valutamarkedet (hedger).

Norwegian slipper sine tall én dag før SAS, som slipper sine julitall fredag formiddag.

Les også

Slik vil Kjos løse flyselskapenes vinterknipe

Les også

Solid sommerstart for Norwegian

Les også

Bjørn Kjos angrer på at han ikke ventet med langdistanseflyvninger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Bedre marginer og fullere fly for Norwegian

  2. Passasjerfall for Norwegian - men lønnsomheten øker

  3. Passasjerrekord for Norwegian

  4. Passasjervekst for Norwegian

  5. Norwegian satte passasjerrekord i juni – og var litt mindre forsinket enn i fjor