- Norwegian er en volatil aksje

Analysesjef mener kursfallet er kortsiktig støy og har klokketro på Norwegian i det lange bildet.

INGEN GOD DAG: Norwegian-aksjen ramlet kraftig på børsen i dag.
Publisert: Publisert:

Oslo Børs endte nær paddeflatt på ukens første dag med en nedgang på 0,02 prosent til 584,49 poeng.

Det kunne sikkert Norwegian-aksjonærene også ha ønsket seg i dag, da fasiten er her ble en nedgang på 6,9 prosent til 209,40 kroner. Den mest åpenbare årsaken til stupet er å finne i trafikktallene for september, som ble lagt frem i dag, og som var på den skuffende siden.

- Viktig å fylle flyene

- Norwegian er en volatil aksje. De publiserer mye informasjon jevnlig – i form av trafikktallene, som markedet velger å handle på, sier analysesjef i Netfonds, Roger Berntsen, til E24.

- Når det er sagt så vil jeg si at trafikktallene, fra et analytisk ståsted, lå godt innenfor

det man kan forvente. De har en strategi om at det er viktigere å fylle flyene og etablere Norwegian-varemerket på nye steder, enn hensynet til inntjeningen akkurat i dag, sier Berntsen videre.

Norwegians inntekter per fløyet passasjerkilometer (yielden) for september er ned 15 prosent sammenlignet med tilsvarende måned i fjor, fra 0,51 til 0,43 kroner.

Nivået i september er også lavere sammenlignet med 0,45 kroner i august, en nedgang på snaut 4,5 prosent.

I et notat i forkant av tallslippet skrev DNB Markets at de ventet et fall i yielden på seks prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Sterk fyllingsgrad

Men Norwegian kan nettopp vise til en sterkere fyllingsgrad på sine fly, denne var i september på 81,4 prosent, opp fra 78,3 prosent i fjor.

TROR PÅ KURSOPPGANG: Analysesjef i Netfonds, Roger Bertnsen.

Berntsen mener at da man skal ekspandere og fase inn stadig flere fly så ville en motsatt strategi, der man så for mye på inntjeningen i forhold å fylle flyene, vært ødeleggende over tid.

Berntsen er for øvrig meget positiv til Norwegian på sikt og mener det går an å regne seg frem til verdier på 600 kroner per aksje, om selskapets ekspansjonsplaner lykkes. Berntsen har for øvrig allokert 11,9 prosent av sin NetfondsXtra-portfølje til Norwegian.

Selv om inntektene per kilometer faller kan selskapet vise til en kraftig vekst i måneden som gikk: antallet fløyne passasjerer steg med 16 prosent til 2.229.829 passasjerer. Inntektsgivende setekilometer (RPK) økte med 43 prosent, mens den totale kapasiteten er opp 37 prosent.

Les også:

Norwegian tjener stadig mindre per passasjerNy Dreamliner-rapport gir Boeing skyldenNorwegian gir erstatning i tre forsinkelsessakerKan bli billigere å fly i Norge neste år

Publisert: