Kongsberg Gruppen inngår avtale med Qatar: – Kan være verdt 15 milliarder

Kongsberg Gruppen har inngått et samarbeid med Qatar som allerede i første fase kan gi inntekter på opptil 15 milliarder. Leveransene til gulfstaten vil sikre tusenvis av norske arbeidsplasser og inntekter til et stort antall norske underleverandører.

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen signerer gigantavtalen i Qatar med konsernsjefen i Barzan Holdings, Nasser Hassan Al-Naimi, under Doha International Maritime Defense Exhibition (Dimdex).
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen melder at de nå har signert en samarbeidsavtale med Qatar om langsiktige utviklingsprogrammer for teknologi innen forsvar, maritim industri og digitalisering.

Konsernet beskriver samarbeidet som «det største i Kongsbergs historie», og selskapet anslår at det i første omgang vil gi grunnlag for 15.000 årsverk og involvere over 170 norske underleverandører.

Aksjen til Kongsberg Gruppen ble tirsdag pauset i påvente av meldingen fra selskapet. Da aksjen ble åpnet for handel igjen hoppet aksjen umiddelbart seks prosent.

Det første programmet i samarbeidet innebærer at Kongsberg Gruppen skal levere fjernstyrte våpenstasjoner og kommunikasjonsutstyr til 490 nye pansrede kjøretøy som franske Nexter skal levere til Qatar. Disse leveransene fra Kongsberg anslås alene til å være verdt opptil 15 milliarder, ifølge børsmeldingen fra selskapet.

Qatar har bestilt Kongsberg Gruppens «Protector» våpenstasjon, i den nye mediumkaliber-varianten. Denne leverer Kongsberg Gruppen for tiden til USA.

– Kjøretøysprogrammet vil bli Kongsberg største enkeltavtale noensinne og medfører omfattende norsk verdiskapning og høyteknologiske arbeidsplasser i mange år fremover, sier konsernsjef Geir Håøy i en uttalelse.

Forrige gang Kongsberg Gruppen satte kontraktsrekord var da selskapet i 2014 sikret seg avtale med Oman om å levere luftvernsystemet Nasams for 3,7 milliarder kroner.

Her er det pansrede kjøretøyet som Nexter skal levere til Qatar, med Kongsberg Gruppens fjernstyrte våpenstasjon «Protector Medium Caliber Turret» montert på toppen.

Håper på olje- og gasskontrakt i Qatar

Samarbeidet med Qatars myndigheter innebærer at de sammen med Kongsberg Gruppen har etablert et nytt felles selskap, kalt BK Systems. Dette vil ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park og en administrerende direktør fra Kongsberg Gruppen.

– BK Systems blir et viktig selskap for utviklingen av teknologi og løsninger innen forsvar, digitalisering og maritim industri i Qatar, og etableringen av dette samarbeidet viser at norsk høyteknologiindustri er verdensledende og etterspurt. Vi ser betydelige muligheter og potensial for norsk industri og teknologiutvikling med denne etableringen, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

Leveransene av våpenstasjonene er det første leddet. Kongsberg Gruppen satser på at samarbeidet vil føre til flere nye milliardkontrakter i årene fremover:

– Vi har etablert et felleseid selskap som både skal jobbe med det programmet vi har signert en avtale om i dag, men det skal også jobbe med muligheter innenfor maritim og andre sektorer, og også sivile prosjekter. Qatar har jo blant annet en omfattende olje- og gassvirksomhet, sier konsernsjef Geir Håøy til E24 på telefon fra Qatar.

– Vi må naturligvis se hva tiden bringer, men intensjonen fra begge parter er jo at det kan bli mer.

Kongsberg Gruppen er i dag delt inn i tre viktige divisjoner, forsvarsdivisjonen Kongsberg Defense & Aerospace, digitalsatsingen Kongsberg Digital og Kongsberg Maritime. Kongsberg Maritime er en stor leverandør til både shipping, offshore og olje- og gassnæringen.

Vekst i forsvar

Kongsberg Gruppen har siden slutten av 90-tallet utviklet våpenstasjonene sine i samarbeid med Forsvaret. Gjennom årene har det kommet stadig nye modeller og til sammen har konsernet solgt nesten 20.000 systemer til 19 land. Nå kan man også legge Qatar til på kundelisten.

Til nå har den desidert største kunden vært USA, og Kongsberg leverer også til en rekke kjente Nato-land og allierte.

– Kongsberg har sammen med norsk teknologiindustri gjennom flere tiår bygget opp verdensledende kompetanse på systemintegrasjon, beslutningsstøtteverktøy og digitaliseringsløsninger som skal leveres til dette kjøretøysprogrammet. Vi er i dag den verdensledende leverandøren av denne typen systemer, og er svært tilfredse med at myndighetene i Qatar velger våre løsninger, teknologi og kompetanse, sier Håøy.

Etter nedturen i oljemarkedet, som rammet Maritime-divisjonen i konsernet hardt, har Kongsberg Gruppen blant annet satset hardt på at veksten i forsvarsmarkedet skulle gi økt aktivitet.

Som E24 skrev i januar er Kongsberg Gruppen nå i finalen om å vinne en svært viktig kontrakt i USA. Den amerikanske marinen kan allerede før sommeren beslutte om de skal bestille Kongsberg Gruppens NSM-missiler til sine LCS-fartøy.

I desember annonserte også Japan at de ville kjøpe Kongsberg Gruppens JSM-missil til kampflyet F35.

Illustrasjonen viser kommunikasjons- og styringssystemene som Kongsberg Gruppen skal levere til Qatars nye pansrede kjøretøy fra Nexter.
Les også

Norsk superskip har begynt letingen etter forsvunnet Malaysia Airlines-fly

Les også

Kilde hevder Kongsberg-fartøy, funnet i krigssone, ble brukt til klima-undersøkelser

Les også

– Kongsberg er en leverandør på toppnivå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Qatar

Flere artikler

  1. Kongsberg Gruppens nye partner havnet i konflikt med alle nabolandene

  2. Kongsberg inngått avtale med Canadas forsvar til en halv mrd.

  3. – For oss er det en milepæl at det snur

  4. Kongsberg mener de kan lande forsvarsordrer verdt 100 milliarder

  5. Kongsberg Gruppen sikrer 4,1 mrd. i bestillinger: USA bestiller flere våpenstasjoner