Kinas sentralbank svarer etter valutaras: Svakeste yuan på ett år

Handelskonflikten mellom USA og Kina utløste et kraftig fall for yuanen og det kinesiske aksjemarkedet tirsdag.

SVEKKET SEG KRAFTIG: Tirsdag falt yuanen mot dollar til under den psykologisk viktige grensen på 6,7 dollar.
Publisert:

Kinas sentralbank så seg nødt til å gå ut med en melding for å roe ned markedene underveis i Asia-handelen tirsdag, etter at den kinesiske valutaen svekket seg kraftig mot blant annet amerikanske dollar.

Markedet mistenker også at sentralbanken har grepet inn i valutamarkedet for å hindre et for stort fall i yuanen, skriver Reuters og Financial Times.

Valutaen falt 0,8 prosent til under den psykologiske røde linjen på 6,7 dollar, som er det svakeste valutaen har svært mot amerikanske dollar på nesten ett år.

Også asiatiske aksjer så et kraftig fall ved begynnelsen av handelsdagen. Bakgrunnen for det svake sentimentet er at det nærmer seg dagen hvor USA innfører nye tollsatser på kinesiske goder verdt 34 milliarder dollar.

Dette skal skje fredag 6. juli, og nå er investorene for alvor nervøse for hvordan dette vil utspille seg.

Les mer om verdens villeste valutaer på E24+.

Holder øye med valutaen

Det store fallet i aksje- og valutamarkedet så ut til å gjøre kinesiske myndigheter svært nervøse.

Faktisk så nervøse at de underveis i handelsdagen la ut en beskjed på nettsiden. Der uttaler sentralbanksjef Yi Gang at de holder øye med svingningene i valutamarkedet og at de forsøker å holde yuanen på et stabilt og rimelig nivå. Kapitalstrømmene til utlandet var under kontroll, sa Yi.

Statskontrollerte medier var også på banen og kalte fallet i markedet for en «irrasjonell overreaksjon» og oppfordret investorer til å ikke få panikk for den voksende handelsuroen.

– En avgjørende dag

Senere på dagen hadde den hentet seg litt inn igjen til et fall på 0,3 prosent mot dollar, eller 6,6858. Valutaen falt hele 3,3 prosent i juni måned, og med tirsdagens fall på toppen tilsvarer nedgangen nå over 4 prosent fra midten av juni.

– Det er en avgjørende dag for yuanen i dag ettersom den svekket seg til under 6,7 per dollar, sier Ken Cheung i Mizuho Bank til Reuters.

Sist gang valutaen var så svak mot dollar var da kinesiske myndigheter kunngjorde at de løsnet på restriksjonen for yuanen i 2015. Deretter lot de valutaen svekke seg gradvis over de neste åtte månedene.

Fire ulike aksjehandlere har i dag fortalt Reuters at flere at de store, statlige kinesiske bankene handlet dollar for yuan i fremtidsmarkedet for deretter å umiddelbart selge mye av det i spotmarkedet, som hjalp til å løfte valutaen opp igjen.

I Kina skal det ikke være uvanlig at statlige banker innimellom opererer på vegne av sentralbanken.

Krypende kurs

Kina har en såkalt krypende fastkurs (crawling peg), som betyr at kursen kan bevege seg i en korridor, men at denne korridoren ofte blir justert etter markedet.

Korridoren tillater at kursen beveger seg to prosent over og under midtpunktet som er satt av myndighetene. Kursens utgangspunkt settes der hvor den endte forrige handelsdag.

Endringen til dette systemet skjedde i 2015. Før det hadde Kina lenge fastkurs mot dollar, som betyr at de to valutaene beveget seg likt.

Kinesiske myndigheter argumenterte for endringen med at dette ville gjøre økonomien mer markedsorientert.

Det siste året har myndighetene i praksis latt valutaen flyte fritt, ved at de ikke har grepet inn i det hele tatt.

Tidligere denne uken uttalte DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud at det ville være sannsynlig at myndighetene griper inn dersom yuanen svekket seg ytterligere.

– De er lite interessert i at dette skal akselerere. De ønsker ikke at yuanen skal bidra til stor kapitalutgang, fordi det vil øke risikoen knyttet til Kinas egen økonomi, sa Kjennerud i forbindelsen med de siste ukenes svekkelse.

Les også

Kinesisk hevntoll mot USA: Dårlig nytt for veldig store tankskip

Les også

Investor tror børsfallet er starten på en stor korreksjon

Publisert:

Her kan du lese mer om