Hydro-sjefen om Brasil-forhandlinger: – Jeg er optimist

Norsk Hydro er i forhandlinger med brasilianske myndigheter for å få raffineriet Alunorte tilbake i full drift. – Jeg er optimist, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

HAR TROEN: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og finansdirektør Eivind Kallevik i Norsk Hydro har tro på løsning i forhandlingene med brasilianske myndigheter, slik at verdens største aluminaraffineri kan starte opp full produksjon igjen.
Publisert: Publisert:

Det er åtte uker den norske aluminiumsgiganten reduserte produksjonen på verdens største aluminaraffineri, Alunorte.

Nå produserer anlegget for halv maskin, med fem av syv produksjonslinjer i bruk, etter pålegg fra brasilianske myndigheter.

– Jeg er optimist når det gjelder løsning, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg til E24.

– Jeg tror vi skal komme fram til en løsning. Jeg vet det er mange som spør om tidspunktet, men dessverre kan jeg ikke si noe nøyaktig om når dette vil skje, sier han.

Så langt har kuttene i produksjon på raffineriet Alunorte og de påfølgende kuttene i produksjon ved bauksittgruven Paragominas kostet selskapet 450 millioner kroner. I tillegg går også aluminiumsverket Albras nå for halv maskin.

Les mer: Alumina-smell for Hydro: Kostet 450 millioner kroner

Til tross for Brasil-krisen leverte Norsk Hydro bedre tall enn ventet i første kvartal, med et resultat etter skatt på 2,08 milliarder kroner, opp fra 1,76 milliarder for ett år siden. Ifølge SME Direkt var det forventet et resultat etter skatt på 1,85 milliarder kroner.

Hydro-aksjen falt med rundt fem prosent i første minutt av handelen onsdag, men tok seg raskt opp igjen. Rundt middag handlet aksjen ned 0,12 prosent til 50,52 kroner.

FERSKE TALL: Her er Svein Richard Brandtzæg på vei inn til presentasjon av første kvartal 2018, hvor han skal legge frem tall som viser hvor mye Brasil-krisen har kostet selskapet så langt.

Opptrapping tar fire uker

Hvis myndighetene i Brasil gir tillatelse til å starte Alunorte-anlegget opp igjen for fullt, vil det trolig ta rundt fire uker å trappe opp produksjonen, ifølge selskapet.

Brasil-krisen har vært en tung periode for Hydro, som har innrømmet utslipp av urenset regnvann til elven Pará etter uvanlig tungt regnfall i februar, men avviser skadelige utslipp.

– Jeg har jo inntrykk av at dette egentlig går veldig bra nå, sier Brandtzæg.

– Det var jo utfordringer i starten, før man hadde fått konstatert hva som egentlig hadde skjedd. Når miljømyndighetene konstaterer at dette store regnfallet ikke har ført til utslipp fra rødslamdeponiene er det mye lettere også for myndighetene også å trekke sine konklusjoner i riktig retning, sier han.

Les også

Ble varslet om Brasil-krisen først etter ti dager

– Kan forhandlingene vare helt frem til valget i oktober?

– Jeg håper ikke det skal gå så lang tid. Og sånn forhandlingene går nå, ser det jo ikke sånn ut heller, sier Brandtzæg.

– Konstruktive dialoger

Da krisen braket løs sendte selskapet finansdirektør Eivind Kallevik til Brasil, hvor han har tilbrakt mye tid i håp om å løse situasjonen. Onsdag var han i Oslo for å legge frem kvartalsrapporten.

–Vår opplevelse er at vi har gode og konstruktive dialoger med sentrale myndigheter i staten Pará. Det er klart at det er et veldig viktig premiss for å komme tilbake i full produksjon. Men når vi eventuelt er ferdig med de forhandlingene er jo uklart, sier Kallevik til E24.

Heller ikke Brandtzæg kan love noen avklaring med det første.

– Det er det jeg ikke kan tidfeste nøyaktig, sier han.

– Den forhandlingen som pågår i Brasil har kommet inn på et veldig godt spor, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om