Næringsministeren vil redegjøre om Hydro: – Et veldig ustabilt marked

Næringsministeren vil orientere Stortinget om Hydros Brasil-krise, som så langt har kostet nær en halv milliard kroner. Løsningen lar vente på seg.

I SENTRUM: Rødslamdeponi ved aluminaraffineriet Alunorte. Norsk Hydro har innrømmet utslipp av urenset vann fra et oversvømmet fabrikkområde, men avviser skadelige utslipp fra rødslamdeponiene, etter et voldsomt regnskyll i februar.
Publisert:

Norsk Hydro har store utfordringer i Brasil, og taper mye penger på halveringen av produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte.

Les mer: Alumina-smell for Hydro

Hydro har avvist flere alvorlige beskyldninger om skadelige utslipp fra rødslamdeponiet ved Alunorte, noe som også er bekreftet av en intern og en ekstern rapport som selskapet selv har bestilt.

Les mer: – Finnes ikke bevis på at Alunorte har forurenset lokalsamfunnene

Men så langt har ikke Hydros forsøk på forhandlinger med brasilianske myndigheter løst situasjonen.

En føderal domstol opprettholdt denne uken kuttene i produksjon etter å ha vurdert flere rapporter og beskyldninger mot Hydro.

Les mer: Domstol opprettholder kutt ved Alunorte

Nå skal næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som forvalter Norges eierskap på 34,4 prosent i aluminiumsgiganten, redegjøre for Stortinget om Brasil-krisen.

– Jeg forstår at det er ønske om en redegjørelse, og det er en god måte å gjøre det på. Jeg kommer dit primært for å redegjøre for hvordan staten har forvaltet sitt eierskap i det som har vært en krevende tid for selskapet, sier Isaksen til E24.

Støtter Hydro diplomatisk

– Hva gjør dere på den diplomatiske siden for å løse saken?

– Det er to sider av saken. Det ene er hva vi gjør som eier av Hydro. Så har vi det norske myndigheter gjør for alle norske selskaper i utlandet, nemlig å bidra med støtte på klokest mulig måte. Ambassaden i Brasil har jobbet mye med denne saken og gjør en viktig jobb, sier han.

Hydro har selv opplyst at også andre har engasjert seg i det diplomatiske arbeidet for å løse situasjonen i Brasil, og at Japan og Canada har tilbudt assistanse. De har nemlig interesser i verk som trenger alumina fra Alunorte-verket.

Les mer: Japan og Canada tilbød krisehjelp til Hydro

– Det er veldig ustabilt i aluminiumsmarkedet, og Japan og Canada har industriaktører som sliter med tilgang på råstoff, sier Isaksen.

Det politiske bakteppet

Ifølge Brasil-ekspert og samfunnsgeograf Torkjell Leira har brasilianske politikere brukt Hydro til å slå tilbake mot Norge etter det Brasil oppfattet som en ydmykelse, nemlig at Norge har truet Brasil med å trekke tilbake milliardstøtten til vern av Amazonas.

Les mer: Brasil-ekspert om Hydro-skandalen: – Payback-time for Norge

HYDRO-REDEGJØRELSE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen skal til pers i Stortinget.

– Er dette tatt ut av løse luften?

– Jeg har også sett i media at det har blitt sagt. Og det er, uavhengig av sannhetsgehalten i det, kanskje en del av bakteppet her. Men jeg har ikke grunnlag for å si om det er riktig eller galt. Det er også uvedkommende når jeg skal orientere Stortinget, sier Isaksen.

– Skal du også redegjøre for Stortinget om selve utslippene?

– Jeg skal snakke om selve saken, men vårt hovedanliggender er å redegjøre for hvordan staten har forvaltet sitt eierskap. På forhånd ber vi om en gjennomgang fra styret i Hydro, som vi også legger til grunn for vår redegjørelse, sier Isaksen.

Aksjer for 36 milliarder

Staten eier 34,3 prosent i Norsk Hydro, en aksjepost med en verdi på rundt 36 milliarder kroner med dagens børsverdi. For 2018 forventer staten et utbytte fra selskapet på 886 millioner kroner, ifølge statsbudsjettet.

Norsk Hydros ledelse uttrykte i forrige uke optimisme og håp til at forhandlingene med brasilianske myndigheter kan føre frem.

– Jeg tror vi skal komme fram til en løsning. Jeg vet det er mange som spør om tidspunktet, men dessverre kan jeg ikke si noe nøyaktig om når dette vil skje, sa Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til E24 25. april.

Les mer: Hydro-sjefen om Brasil-forhandlinger: – Jeg er optimist

Publisert:

Her kan du lese mer om