Inflasjonstall og kvartalsresultater: Dette skjer denne uken

De kommende dagene omtales av Nordea Markets som «inflasjonsuken».

NY RESULTATUKE: Flere av selskapene på Oslo Børs legger frem sine resultater denne uken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • David Bach
Publisert:

Innsettelsen av Russlands nyvalgte, gamle president, Vladimir Putin, kommer til å få en del oppmerksomhet mandag, skriver Nordea Markets i sin rapport om uken som kommer.

Det er ventet at Putin kommer til å kunngjøre sin neste statsminister og regjering samme dag, noe som kan gi utslag i markedenes tro på rubelen. Rubelen har falt mot dollaren siden USA innførte sanksjonene mot Russland tidlig i april. Før sanksjonene lå rubelen på 57,5 for dollaren. Én dollar kostet 62,48 russiske rubel da markedene stengte fredag.

Norwegian slipper sine trafikktall for april mandag morgen. De har selv varslet at de tror april vil bli svakere enn mars-tallene, som endte på 2,18 millioner passasjerer. Det var 15 prosent høyere enn mars 2017, men Norwegian har kalt det en «påskeeffekt», og forventer at april-tallene vil være i motsatt ende.

Samme dag avholder Norsk Hydro ordinær generalforsamling. Selskapet har store utfordringer i Brasil, og taper mye penger på halveringen av produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte.

Hydro har avvist flere alvorlige beskyldninger om skadelige utslipp fra rødslamdeponiet ved Alunorte, noe som også er bekreftet av en intern og en ekstern rapport som selskapet selv har bestilt.

Trafikktall fra SAS

Tirsdag kommer handelstall fra Kina, som kan være interessante med bakgrunn i spenningene med USA, skriver Nordea. Tall på norsk industriproduksjon kommer også tirsdag. Dessuten slipper både Finnair og SAS sine trafikktall for april.

Sistnevnte opplevde en passasjernedgang i mars, og SAS har de siste månedene flere ganger meldt om færre passasjerer i vintersesongen, som er typisk lavsesong.

I tillegg kommer kvartalstall fra blant annet Austevoll Seafood, Norwegian Salmon og Lerøy (Marine Harvest kommer onsdag). Forrige lørdag annonserte regjeringen at den vil «utrede og eventuelt foreslå en grunnrenteskatt på havbruk med innføring i 2020», noe som fikk lakseaksjene til å stupe på Oslo Børs mandag.

Den norske hydrogenstasjon-leverandøren Nel leverer også kvartalsrapport tirsdag.

Nel-aksjen skjøt i været i november i fjor, da det ble klart at selskapet hadde inngått en viktig avtale med lastebilprodusenten Nikola om leveranse av fyllestasjoner for hydrogen. Senest på torsdag kom nyheten om at Nikola har fått inn bestilling fra øl-kjempen Anheuser-Busch om 800 hydrogendrevne lastebiler, noe som kan være godt nytt også for Nel, som fra før har fått retten til å bygge ut de første 16 fyllestasjonene for Nikola.

Bekreftet Norwegian-bud

Norwegian avholder i tillegg ordinær generalforsamling tirsdag. NAS-aksjen falt tungt på Oslo Børs forrige torsdag, da det ble klart at IAG hadde tatt kontakt med Norwegian-styret om et bud, uten å ha kommet til enighet.

I en børsmelding fredag formiddag bekreftet Norwegian å ha mottatt to bud fra IAG på hele selskapet, men ingen av partene ønsker å gå inn på detaljer i budets størrelse.

Også Yara avholder generalforsamling tirsdag.

– Skandinavisk inflasjonsdag

Onsdag er den store skandinaviske inflasjonsdagen, skriver Nordea Markets i sin ukesrapport, og viser til at det kommer inflasjonstall fra både Norge og Sverige.

– Kjerneinflasjonen er ventet å sprette tilbake i begge land. Konsumprisindeksen uten energivarer vil øke til 1,5 prosent fra 1,2 prosent i forrige måned. Dette vil fortsatt være under Norges Banks spådom om 1,6 prosent, men en fin forbedring likevel. En større skuffelse enn det vil definitivt så tvil om den fortsatt sannsynlige rentehevingen i september, skriver Nordea Markets.

I tillegg er Aker, Avinor og Hexagon er blant selskapene som kommer med sine kvartalstall onsdag.

Les også

Aker og John Fredriksen skal bygge på Fornebu

Inflasjonstall fra USA

Kinas inflasjonstall kommer natt til torsdag, norsk tid. Den viktigste hendelsen internasjonalt, derimot, blir USAs inflasjonstall på torsdag, skriver Nordea Markets.

– Grunnvirkninger knyttet til fjorårets «telekomdeflasjon», svikten i dollaren og høyere energipriser er ventet å bidra til å øke inflasjonen, men dette er ventet, spesielt gitt den amerikanske sentralbankens signaler om toleranse for høye inflasjonstall.

Samme dag vil Bank of England fatte en rentebeslutning, som også vil tiltrekke seg oppmerksomhet.

– For bare et par uker siden priset markedet med 100 prosents sannsynlighet for en økning på 25 basispoeng. Men etter uttalelser fra den vinglende BoE-sjefen (Mark) Carney og et lass med svake data, i tillegg til politisk uro, har denne sannsynligheten falt til 10 prosent. Vi anslår at risikoen for en renteøkning er større enn som så, skriver Nordea Markets.

Torsdag kommer også månedsrapport fra Den europeiske sentralbanken (ESB) om dagens og de fremtidige utsiktene til den økonomiske tilstanden i eurosonen.

Les også

Aksjesmell for Kjos, Kise & Co.

Les også

Tror dagens Norwegian-nyhet kan ha «smittet» bankaksjen

Les også

Her vokser Apple raskest

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Scandinavian Airlines (SAS)
 3. Aker
 4. Det norske oljeselskap
 5. Russland
 6. Kina
 7. Inflasjon

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Første «coronaresultater» fra selskaper på Oslo Børs

 2. Dette skjer denne uken

 3. Venter betydelige kostnader relatert til Hydros Brasil-trøbbel

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå starter resultatsesongen i US

 6. Nøkkeltallsuke for tur – «månedens viktigste» på fredag