Oljefondet ønsket Facebook-rapport om falske nyheter

Oljefondet stemte torsdag for et forslag om at Facebook skulle rapportere om falske nyheter, etter å ha stemt mot et lignende forslag i fjor.

STEMTE FOR: Oljefondet stemte for et forslag på Facebooks generalforsamling om at selskapet skulle utarbeide en rapport om blant annet falske nyheter og innblanding i politiske valg, etter å ha stemt mot et lignende forslag i fjor.Det kommer frem på fondets egne nettsider. Dette er Facebooks grunnlegger og konsernsjef, Mark Zuckerberg.

Foto: Leah Millis Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det skriver Oljefondet på sine egne nettsider.

Facebooks årlige generalforsamling torsdag stemte fondet for i alt seks aksjonærforslag, alle i strid med styrets anbefaling.

I fjor stemte fondet nei til et lignende forslag i generalforsamlingene både hos Facebook og Google-eier Alphabet.

Les mer: Ba Facebook og Google om å rapportere om falske nyheter: Oljefondet stemte nei

Årets aksjonærforslag tar til orde for at det skal lages en rapport om innblanding i politiske valg, falske nyheter, hatefulle ytringer, seksuell trakassering og vold.

– Aksjonærer ber Facebook om å utarbeide en rapport (...) som utreder effektiviteten i håndhevelsen av brukervilkårene knyttet til innholdsregler, og vurderer risikoen ved kontroverser om forvaltningen av innhold, heter det i forslaget.

Oljefondet eide ved utgangen av fjoråret 0,7 prosent av Facebook, en aksjepost til en verdi av 29,8 milliarder kroner.

Nettstedets grunnlegger og konsernsjef Mark Zuckerberg har tidligere tatt selvkritikk for ikke å ha gjort nok for å stanse hatefulle ytringer og innblanding i valg.

Les mer: Zuckerberg: – Vi har ikke gjort nok

Les også

Ba Facebook og Google rapportere om «falske nyheter»: Oljefondet stemte nei

En rekke kontroverser

Forslagsstillerne peker på at Facebook har to milliarder brukere, og blant annet er omstridt fordi Russland skal ha forsøkt å påvirke USAs presidentvalg i 2016 gjennom Facebooks tjenester.

Nettstedet er også omstridt fordi det har regler som ikke klarer å skille mellom hatefulle og legitime politiske ytringer, og noen ganger fjerner legitime brukerkontoer, heter det i forslaget.

I tillegg er det omstridt fordi voldelige episoder har blitt overført på Facebook Live, inkludert drap, selvdrap og slagsmål.

Les også

Zuckerberg grilles i Senatet

– Aksjonærer er bekymret fordi det at Facebook har mislyktes i å proaktivt håndtere disse temaene, utgjør betydelig regulatorisk, juridisk og omdømmemessig risiko til aksjonærverdiene, heter det i forslaget.

– Vi mener Facebook har en plikt til å demonstrere hvordan det forvalter innhold for å unngå at brukervilkårene brytes. Likevel har offentliggjøringen vært utilstrekkelig, heter det i forslaget.

Facebook sier at alle de seks aksjonærforslagene ble stemt ned, men oppga ikke noen stemmetelling, ifølge Reuters.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Facebook

Flere artikler

  1. Vil ha Zuckerberg ut av styret

  2. Oljefondet-notat om bærekraft: Vil ikke detaljstyre selskaper

  3. Freste mot Zuckerberg: – Vil du bli husket for å ha skapt et monster?

  4. Annonsørinnhold

  5. Kvitter seg med konsulentselskap etter avsløring

  6. Zuckerberg legger seg paddeflat