Dumpet Mobile Pay: Nå har Nordea funnet tonen med Vipps

Storbankene forbereder seg på mobilkamp mot internasjonale giganter. På vei ut til slagmarken har Nordea byttet partner og alliert med Vipps.

NYE PARTNERE: Nordea Norge-sjef Snorre Storset (t.v.) og Vipps-sjef Rune Garborg under annonseringsstuntet utenfor Nordeas kontorer på Colosseum i Oslo onsdag.
Publisert:

Nordens største og Norges nest største bank går nå inn i Vipps. På et pressearrangement onsdag formiddag hadde Vipps rigget til en matvogn utenfor kontoret til storbanken på Colosseum i Oslo.

Der solgte Vipps-sjef Rune Garborg og Nordea Norge-sjef Snorre Storset smørbrød og appelsinjuice, naturligvis med betaling via Vipps-appen.

– Det er ingen tvil om at kundene har valgt Vipps, sa Nordea-sjef Snorre Storset til pressen som hadde møtt opp på lanseringen.

– Vi er Nordens største bank og vi ser at mange av kundene våre har lastet ned Vipps allerede. I Danmark har vi Mobile Pay, i Sverige Swish og nå har vi en fellesløsning i alle våre fellesmarkeder, og det er vi glade for. Vi ser særlig på bedriftsområdet at det er store muligheter, fortsatte Storset.

Nordeas beslutning har også fått umiddelbare konsekvenser for Danske Bank: MobilePay i Norge legger ned

Selv om mange Nordea-kunder i dag har tatt Vipps-appen i bruk, gleder Vipp-sjef Rune Garborg seg til å få direkte tilgang til Nordeas om lag en million norske kunder:

– Vi er veldig glade for å ønske Nordea velkommen. Nordea har et stort nettverk av kunder over hele landet som nå vil få Vipps' tjenester integrert i sitt banktilbud, sier Garborg, og legger til:

– Vi er glade for at det norske bankfellesskapet nå samler seg om en felles løsning i Vipps. Det gjør oss sterkere i møtet med den internasjonale konkurransen om mobilbetaling fremover.

Valgte Vipps fordi de er størst (i Norge)

Nordea-sjef Snorre Storset legger overfor E24 ikke skjul på at banken begynte å tenke seg om da Vipps fikk med seg over 100 banker i alliansen i februar. Etter det E24 får opplyst har prosessen mellom Vipps og Nordea skjedd relativt raskt den siste tiden.

– Da vi annonserte samarbeidet med Mobile Pay for ett år siden var vi jo nettopp tydelige på at markedet var for uoversiktlig, sier Storset og understreker at han vil legge til rette for det kundene hans ønsker å bruke.

Det mangler heller ikke på ambisjonene til Vipps-sjefen i konkurransen med kjente utenlandske giganter:

– Vi håper på å ha flere brukere enn Facebook neste år, sier Rune Garborg.

Det er ikke gått mer enn ett år siden Nordea og Danske Bank fornøyd annonserte at de to hadde slått seg sammen bak danskenes Mobile Pay-system.

Mye har imidlertid skjedd siden den gang.

I februar i år annonserte DNB at de hadde fått over 100 banker med på Vipps-laget og at Vipps skulle skilles ut fra DNB til et eget selskap eid av de deltagende bankene. Opprettelsen av Vipps som et eget selskap bel godkjent av Finansdepartementet i september.

Les også

Vipps blir eget selskap

Sparebankene la også ned satsingen sin på mCash når de gikk inn i Vipps, og DNBs mobilbetalingsapp festet dermed grepet sitt i det norske markedet ytterligere.

Nordea-sjef Snorre Storset la ikke skjul på at Nordea har vært relativt pragmatiske og sett hvem som er størst i det norske markedet når han fikk spørsmål om hvorfor Nordea nå dumper Mobile Pay:

– Vi har hele tiden vært opptatt av at vi vil finne en felles løsning for mobilbetaling i Norge. Når vi inngikk et samarbeid med MobilePay ble det en katalysator. Vipps fikk inn nye samarbeidspartnere tidligere i år, og da var det på tide for oss for å se på hvordan vi best utvikler løsninger for Norge, sa Storset.

Blir ikke Vipps-aksjonær

Nordea går inn som partner og vil distribuere Vipps til sine om lag én million kunder i Norge. Banken går imidlertid ikke inn som aksjonær, slik som DNB og en rekke andre norske banker har gjort:

– Hvorfor går dere ikke inn som eier?

– For oss handler det om at kundene har valgt å bruke vipps. 200.000 av våre privatkunder bruker vipps, og vi vil utvikle løsninger. Det er det viktigste for oss, sa Storset.

Ifølge Storset var det aldri aktuelt for Nordea å gå inn som eier, og at de har fokusert på løsningene de via Vipps kan tilby sine kunder.

Utlendingene kommer

Konkurransen mellom nordiske aktører er imidlertid bare en del av bildet. Fra 2018 kommer EUs betalingsdirektiv (PSD2) som åpner for at nye aktører kan få tilgang til dine bankkonti hvis du tillater det, for å utføre betalinger eller andre tjenester. Bankene risikerer dermed å måtte konkurrere med Facebook eller helt nye internasjonale aktører på en helt ny måte.

– Vi har nå rundt 300.000 transaksjoner om dagen, noe som er en tredobling på ett år. Men vi har så vidt startet. Vi vil gjøre Vipps tilgjengelig overalt, og vi vil øke innsatsen over de neste ukene og månedene. Samtidig vet vi at konkurransen vil bare bli tøffere, sa Rune Garborg.

I august ble det kjent at Apple lanserer sin Apple Pay-tjeneste i Sverige, Danmark og Finland i løpet av høsten. Trolig er det bare spørsmål om tid før Norge også er på lanseringslisten. I tillegg lanserer selskapet i disse dager person-til-person betaling gjennom Apple Pay, som er en tjeneste som ligner på det Vipps og Mobile Pay tilbyr i dag.

Les også

Vipps-utfordrer lanserer i Norge: Vil satse på kryptovaluta-handel

Les også

Bekreftet: Nordea flytter til Helsinki

Les også

– Det er ganske mye vekst på ett kvartal

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om