Diplomatisk håndsrekning trosser tollfrykten i markedet

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har i månedsvis sendt verbale skyts til hverandre. Nå skal partene møtes.

FØRSTE MØTE MELLOM USAS PRESIDENT OG NORD-KOREAS LEDER: President Donald Trump har i motsetning til sine forgjengere takket ja til å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.
Publisert:

«Lav og feit», «gammel sullik» og «rocket man på selvmordsoppdrag».

Tross karakteristikkene som har haglet i ordkrigen mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un, blir presidenten og diktatoren de første på toppledernivå fra landene i historien som møtes for å diskutere sikkerhetssituasjonen på Koreahalvøya.

Beroliger Asia

Risikoviljen i markedet øker på nyheten om at Trump har takket ja til å møte Kim, og gir børsene i Asia en opptur - tross Trumps signering av forslaget om importtoll på stål og aluminium torsdag.

Les også:
Trump-ja til Kim-møte: - Fortjener honnør

Slik er situasjonen for de toneangivende indeksene i Asia på morgenkvisten:

  • Nikkei i Tokyo stiger 0,22 prosent.
  • Hang Seng i Hongkong er opp 0,85 prosent.
  • Shanghai Composite stiger 0,14 prosent.
  • Kospi i Seoul løftes 0,95 prosent.
  • STI i Singapore klatrer 0,21 prosent.
  • ASX 200 i Sydney er opp 0,29 prosent.

Selv om flere stålaksjer i Japan og i Sør-Korea faller etter signeringen, er stemningen i markedet bedre enn ventet. Utviklingen i Asia følger en moderat oppgang på Wall Street torsdag.

HISTORISK: I Sør-Korea vekker nyheten om toppledermøtet naturligvis stor interesse. Her fra en jernbanestasjon i hovedstaden Seoul 9. mars.

Trump: – Sanksjonene vil vedvare

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har det siste året blitt underlagt strengere sanksjoner i regi av FNs Sikkerhetsråd etter opptrapping av kjernefysiske og ballistiske tester.

Kim har siden årsskiftet gitt signaler om at han er villig til å stanse rakett-testingen, og vil se på muligheter for å fjerne atomvåpen fra den koreanske halvøy.

Den diplomatiske oppmykningen kom i forkant av vinter-OL i Sør-Korea, hvor samtaler mellom nordkoreanske og sørkoreanske representanter ledet til at en nordkoreansk delegasjon kunne delta i vinterlekene.

I januar møttes nabolandene for første gang på to år i den demilitariserte sonen på grensen. Samtidig ble en telefonlinje gjenopprettet.

Ifølge Sør-Korea har Nord-Korea lovet å innstille alle atom- og rakett-tester hvis det innledes samtaler med USA. Lovnaden gjentok Trump på twitter natt til fredag:

«Kim Jong-un snakket med Sør-Korea-delegasjonen om atomnedrustning, ikke bare en stopp. I tillegg vil ikke Nord-Korea drive prøvesprengninger i denne tiden. Det er store fremskritt, men sanksjonene vil vedvare fram til vi kommer til enighet. Nå planlegger vi møtet.»

Møtet mellom Trump og Kim vil arrangeres innen mai. I april skal Kim møte Sør-Koreas president.

Øvrige kilder: Dagbladet, VG, Reuters.

Les også

Handelskrig rykker nærmere med Trumps metalltoll

Les også

Musk støtter Trumps handelspolitikk overfor Kina

Les også

Trump lover «rettferdige» tollsatser

Publisert: