Lånefest på Børsen: Går mot nytt rekordår

Etter fjoråret topp er det så langt ingen tegn til at lånefesten dabber av på Oslo Børs. – For vår del har det vært bra trykk, sier analysesjef i Danske Bank.

LÅNER: DNO er blant oljeselskapene som har vært aktive i obligasjonsmarkedet i år, med en plassering på 400 millioner dollar. Her fra selskapets Tawke-felt.

Foto: DNO
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

I årets fem første måneder lånte bedrifter, banker og kommuner 177 milliarder kroner via Børsens markedsplasser, opp fra 139 milliarder på samme tid i 2017 – som ble et toppår.

Og med lånetallene for juni, som et par dager før månedens utløp er på 28 milliarder kroner, blir det rekordaktivitet i den første halvdelen av 2018, ifølge kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

– Alt tyder på at låneaktiviteten i første halvår blir den høyeste noensinne på Oslo Børs, sier han til E24.

Aase peker på flere faktorer som driver veksten.

 • Bankene, den desidert største låntagergruppen på Oslo Børs, finansierer sin utlånsøkning gjennom opptak av obligasjonslån.
 • Innenfor høyrentedelen av markedet er det også økende aktivitet, både i form av nye selskaper i markedet og eksisterende låntagere som har tatt opp nye lån.
 • Kommunene har også blitt en aktør med betydelige lånevolum notert på Børsens markedsplasser.

Saken fortsetter under.

LÅNEREKORD: Via markedsplassene til Oslo Børs er det lånt 177,2 milliarder kroner i de fem månedene frem til utgangen av mai, mot 138,7 milliarder i tilsvarende periode i fjor.

Foto: Oslo Børs

– Har vært bra trykk

Inntrykket bekreftes av Danske Bank Markets, som blant annet bistår selskaper som er på kapitaljakt.

Analysesjef for kreditt, Haseeb Syed, sier at det har vært «en jevn flyt» av transaksjoner i første halvår og høy etterspørsel fra investorene etter flere transaksjoner, noe som har resultert i «betydelige overtegninger».

– Du får ofte ordre som er langt større enn det som skal utstedes i markedet. Det er et sunnhetstegn i seg selv, sier han.

– For vår del har det vært bra trykk. Vi har vært involvert i mye innenfor både investment grade og høyrentemarkedet. Vi har hatt mye å gjøre gjennom hele halvåret, sier analysesjefen i Danske Bank Markets.

Analysesjef for kreditt, Haseeb Syed, i Danske Bank Markets.

Foto: Danske Bank Markets

Lån i kategorien investment grade gir lavere rente fordi risikoen er antatt å være mindre, mens høyrentelån gir investorene bedre betalt fordi risikoen i selskapene er vurdert å være høyere enn i andre klasser av lån.

– Det har vært god aktivitet i investment grade-sektoren. Der har blant annet regelmessige utstedere innen eiendoms- og kraftsektoren vært ute i markedet. I tillegg har selskaper som henter obligasjonslån for første gang, også blitt tatt imot med åpne armer av investorene, sier Syed.

Shipping, fisk og olje

Høyrentedelen av markedet fikk en trøkk da oljeprisen falt. Lånemulighetene tørket inn for oljeleverandører som havnet i problemer, ikke minst innen grener som supply og rigg.

Nå har andre sektorer tatt over stafettpinnen, samtidig som rene oljeselskaper har vært i lånemarkedet.

Les også

Johan H. Andresen mobiliserer nye investeringer i mikrolån: Partnerskap spytter inn 850 mill.

– I høyrentemarkedet er faktisk utstedelsesvolumet så langt i år mer enn 30 prosent høyere enn på samme tid i fjor, og det er større selskaper fra ulike sektorer som shipping, fisk og olje som har bidratt til den gode aktiviteten, sier analysesjefen.

– Norske høyrentefond har også hatt netto innskudd av kapital i seks måneder på rad, noe som har påvirket deres investeringsvilje positivt, sier han.

Oljeprisen har i år ligget mellom 62 og 80 dollar per fat. I kombinasjon med reduserte kostnader har det løftet oljeselskapenes inntjening.

– Oljeselskapene har langt bedre forutsetninger for å lykkes nå. Vi har et marked der oljeprisen er på gode og lønnsomme nivåer igjen, og da følger investeringsappetitten etter, sier Syed.

Renteoppgang

Himmelen er imidlertid ikke helt skyfri. Flere viktige markedsrenter på vei opp, og Nordeas lånesjefer har tidligere advart om at kombinasjonen av høy gjeld og stigende renter kan bli smertefull for enkelte.

Les også

Investor tror børsfallet er starten på en stor korreksjon

I USA er avkastningen på selskapsobligasjoner i kategorien investment grade på vei mot det verste året siden 1996 i kjølvannet av høyere renter, noe som har fått investorene til å selge rentefond, skriver Reuters. Renteoppgang presser ned prisen på obligasjonene, hvilket rammer avkastningen på kort sikt.

– Det norske markedet har så langt vært skånet for den politiske usikkerheten som har preget de internasjonale markedene, og en sunn økonomisk utvikling og høye oljepriser vil kunne fortsette å støtte aktiviteten her hjemme, sier Syed, som fortsetter:

– Likevel har vi tidligere sett at økte markedsrenter ute kan smitte over på de norske markedene, noe vi heller ikke kan utelukke vil skje denne gangen. Men ettersom risikopåslagene her hjemme hittil ikke har gjenspeilet utviklingen internasjonalt, er det jo håp om at det norske markedet i stor grad kan prelle av denne usikkerheten også fremover.

Les også

– Håper ikke oljeprisen tar av

Les også

Oslo Børs passerte 900

Les også

Oljeopptur på Oslo Børs etter Opec-avtale

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Rente

Flere artikler

 1. Analytikere: Lånemarkedet løsner for kriserammede offshorenæringer

 2. Markedsuro sprer seg til norske lånemarkeder – kraftig rentehopp for bedrifter

 3. Betalt innhold

  Derfor holder norske fond kundene sine fanget mens verdiene fordufter

 4. Annonsørinnhold

 5. – Optimismen går inn i en ny fase

 6. USAs teknologigiganter løfter Oljefondet