Krise i Deutsche Bank: Sjefen nekter for at han skal slutte

Deutsche Bank er i krise, etter at USA pekte de ut som en av storbankene som hadde «skylden» for finanskrisen. Nå går toppsjef John Cryan ut og avviser ryktene om at han skal slutte. Han skal ta ansvar ved å stå i jobben og rydde opp.

BLIR I JOBBEN: Administrerende direktør i Deutsche Bank, John Cryan, nekter for at han er ferdig i den tyske storbanken.
Publisert: Publisert:

I et intervju med CNBC mandag morgen blir Cryan spurt om det er noen sannhet i ryktene som har svirret i Tysklands finanshovedstad Frankfurt om at han er lei.

Blant annet har den tyske næringslivsavisen Handelsblatt hevdet å ha kilder i banken som sa at Cryan ville ut av jobben.

– Jeg er ikke lei av å lede Deutsche Bank, jeg sa i går at jeg er 150 prosent med, og skal være med gjennom hele prosessen, sier Cryan til tv-kanalen.

Skal hente kapital

Les også

Slik skal Deutsche Bank reise seg

Prosessen Cyrian viser til er restruktureringen som ble offentliggjort søndag.

Der ble det klart at banken vil hente over 70 milliarder kroner, og slå sammen enheter i et forsøk på å tjene penger igjen.

Deutsche Bank skal trykke opp 687,5 millioner nye aksjer noe som vil tilføre banken 8 milliarder euro (71,6 milliarder kroner), et grep som skal redusere usikkerheten blant investorer og kunder.

Samtidig har utvanningen fått aksjen til å stupe.

Aksjen er ned 7,89 prosent til 17,63 euro per aksje på Frankfurt-børsen mandag.

Dette er tredje gang siden 2013 at Deutsche Bank henter penger, og siden finanskrisen har banken via kapitalinnhenting hentet nærmere 180 milliarder kroner i fersk kapital.

JULING: Deutsche Bank-aksjen stupte mandag, og er ned 7,89 prosent for dagen.

Krisebank

Deutsche Bank har vært gjennom tøffe år, hvor tusenvis av jobber er kuttet, ledere er skiftet ut og lønnsutbetalingene er redusert.

Banken er også i søkelyset til amerikanske og europeiske myndigheter.

Før jul aksepterte banken å betale over 60 milliarder kroner i et forlik med USA, som gjaldt bankens utlånspraksis før finanskrisen i 2008.

TIL Å BLI SVIMMEL AV: En rekke negative hendelser har preget Deutsche Banks hovedkontorer i Frankfurt de siste årene.

Amerikanske myndigheter mener nemlig Deutsche er en av storbankene som må ta skylden for finanskrisen, ettersom de var blant verstingene når det gjaldt «råtne boliglån».

Delskyld i finanskrisen

En utløsende årsak til finanskrisen var banknæringens utlånspraksis i USA.

Mennesker uten tilstrekkelig inntekt eller kapital fikk boliglån med kompliserte renteordninger.

Les mer: Milliardbøter til Deutsche Bank for hvitvasking

De råtne boliglånene ble deretter pakket sammen med andre boliglån i finansielle produkter, som lot investorer sjonglere med tapsrisikoen – såkalte kredittderivater.

Slik fremsto boliglånene langt bedre enn de faktisk var.

På spørsmål om restruktureringen lagt frem søndag er en innrømmelse av å ha gjort feil, svarer Cryan noe unnvikende til tv-kanalen.

– Alt vi har gjort er små endringer i hvordan selskapet er organisert internt, sier Cryan.

– Når man har to divisjoner som representerer selskapets investeringsbank så bygger man opp to forskjellige infrastrukturer og det er bortkastet, sier han.

Ifølge Cryan vil sammenslåingen føre til betydelige kostnadskutt for banken.

Les også

Slik skal Deutsche Bank reise seg

Les også

Verdens største banker har fått bøter for 2.704 milliarder siden finanskrisen

Les også

– Tyskland er en katastrofe

Publisert:

Her kan du lese mer om