SPENT STEMNING I KOREA: Krigsfrykt senker Asia

Markedet frykter krig mellom Nord- og Sør-Korea, noe som sender de asiatiske børsene rett ned.

KRIG I SIKTE: Soldatene på begge sider av den koreanske grensen gjør seg klare til krig.
Publisert:

Sør-Korea beskylder Nord-Korea for å senket et av deres skip med en torpedo i slutten av mars, noe som har ført til en meget spent stemning mellom de to landene. Den spente stemningen påvirker også aksjemarkedet, som faller kraftig tirsdag.

- Økt spenning på den koreanske halvøya, kombinert med en dypere bekymring for statsgjeldrisikoen i Europa ser ut til å påvirke investorenes oppfatning, sier forvalter Kim Young Joon hos NH-CA Asset Management til Bloomberg.

- Men jeg tror det meste av kommentarene fra Nord-Korea er bløff, og jeg tror ikke en ny katastrofal hendelse vil skje, fortsetter han.

Aktørene på aksjemarkedet i Sør-Korea forbereder seg likevel på en konflikt og flere trekker nå pengene sine ut av aksjemarkedet. Dette fører til en kraftig nedtur, og klokken 06.15 er den sørkoreanske indeksen Kospi ned over 4 prosent.

Europeisk frykt

Krigsfrykten bidrar også til å senke flere av de ledende indeksene i de øvrige asiatiske landene, men også gjeldsfrykten i Europa sørger for en dårlig stemning tirsdag.

Mandag kom det frem at den lille spanske sparebanken CajaSur er i trøbbel og trenger statlig hjelp. Den spanske sentralbanken måtte i helgen ta kontroll over CajaSur, som står for 0,6 prosent av det spanske bankvesenets samlede utlån, etter at en planlagt fusjon feilet.

Med både gjelds- og krigsfrykt i tankene er det vanskelig å tenke positivt noe som sørger for en dårlig dag på børsen.

I Hongkong er Hang Seng-indeksen ned 2,4 prosent, australske All Ordinaries er ned 2,1 prosent mens Straits Times i Singapore er ned 2 prosent.

Japan stuper

Den største nedturen, foruten Sør-Korea, fant sted i Japan hvor Nikkei-indeksen endte ned kraftige 3,06 prosent til 9460 poeng. Det er den laveste sluttkursen på seks måneder, skriver Reuters.

- Europa går på landminer som ennå ikke har eksplodert. Investorene selger aksjer og justerer seg ned som en følge av gjeldsuroen i Europa, sier aksjestrateg Fumiyuki Nakanishi ved SMBC Friend Securities i Tokyo til Bloomberg.

Den brede samleindeksen MSCI Asia Pacific Index faller tilbake 2,3 prosent, og er med det på det laveste nivået siden juli i 2009.

Følg de asiatiske børsene her!

Amerikansk nedtur

New York-børsen falt kraftig i sluttminuttene mandag kveld og endte opp med solide minusnoteringer.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det frykten for at den økonomiske krisen i Europa skal stagge den begynnende økonomiske veksten som tok overhånd og utløste et sent salgsras.

Da handelen stengte på Wall Street klokken 22.00 var den toneangivende Dow Jones-indeksen ned hele 1,28 prosent til 10.062,79 poeng. Det er den laveste sluttnoteringen for indeksen siden 10. februar.

Les mer: Falt kraftig i sluttspurten

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om