Nekter å fylle SAS-kassen

Regjeringen og næringsminister Trond Giske (Ap) skal ha sagt blankt nei til å fylle opp kassen til SAS med friske penger.

AVVISER SAS: Næringsminister Trond Giske vil ikke bidra med friske penger til SAS.

  • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:

Ifølge VGs opplysninger skal flyselskapet være på desperat jakt etter ny egenkapital, mindre enn ett år etter at eierne skjøt inn åtte milliarder svenske kroner.

Analytikere som følger SAS, frykter at selskapet vil gå på en ny smell når årsregnskapet for 2009 legges fram på tirsdag.

Representanter for både ledelse og fagforeninger i SAS skal på møter de siste dagene ha fått klar beskjed fra Giske: Regjeringen vil ikke gi selskapet friske penger i denne omgangen.

Presser hardt

Ifølge flere kilder, presser SAS’ norske fagforeninger nå hardt på regjeringen for å få Giske til å endre syn.

Det blir nå jobbet gjennom helgen med å løse denne floken, i forkant av et planlagt styremøte i SAS-konsernet mandag morgen.

Den norske, svenske og danske regjeringen eier til sammen 50 prosent av SAS. I februar i fjor måtte SAS-styret gå til sine eiere og be om ny aksjekapital.

Da la tidligere næringsminister Sylvia Brustad (Ap) 800 millioner statlige kroner på bordet.

Staten beholdt dermed sin eierandel på 14,3 prosent av selskapet, etter at de andre skandinaviske regjeringene gjorde det samme.

Men denne gang sitter ikke pengene like lett hos eierne. Ifølge VGs opplysninger, skal den danske regjeringen ha stilt seg positiv til å skyte inn ny kapital i SAS. Norge skal altså ha sagt nei, mens VG ikke kjenner den svenske regjeringens holdning.

Avmagringskur

SAS har vært på en omfattende avmagringskur de siste årene. I fjor var selskapets uttalte ambisjon å kutte kostnader med 4,5 milliarder svenske kroner.

Siden har om lag 2 000 ansatte forsvunnet ut av selskapet. Flyruter er lagt ned og fly er solgt, men fortsatt er det et godt stykke igjen til SAS-regnskapet igjen tjener penger.

Informasjonsdirektør Bertil Ternert i SAS nektet i går å kommentere VGs opplysninger:

– Vi avgir vår årsrapport på tirsdag, derfor avstår vi fra å kommentere forhold som vedrører vår økonomi, sier Ternert til VG.

VG forsøkte forgjeves å få en kommentar fra næringsminister Trond Giske i går kveld.

Les også:

  • - SAS-sjefen er på vippen
  • Færre tomme seter for SAS

Les flere økonominyheter på E24s forside.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

  1. - Giske sa nei til å gi SAS friske penger

  2. Ville ikke være med på emisjon

  3. Giske kalte danske SAS-piloter inn på teppet

  4. Regjeringer vurderer eierskap i SAS

  5. Staten blir med på SAS-emisjon