Analytiker: - Ulykken vil ha kortvarig effekt for cruise-bransjen

Royal Caribbean Cruices faller tungt på Oslo Børs i etterkant av havariet til Costa Concordia, som eies indirekte av konkurrenten Carnival.

bilde

FILIPPO MONTEFORTE
Publisert:

Kenneth Sivertsen i Arctic Securities tror effekten av ulykken vil bli kortvarig for bransjen, men mener timingen er uheldig.

- Slike hendelser tenderer til å forsvinne ut av bildet relativt raskt, så lenge man får en fornuftig forklaring på det. Man ser etter kort tid at det ikke har så mye innvirkning, men vi forventet allikevel at aksjen skulle falle kraftig i dag, sier Kenneth Sivertsen til SIX News.

Det er wave-season, der mye av bookingen skjer for inneværende år. Derfor er timingen uheldig, fordi det blir spekulasjoner med en gang slike ting skjer om bookingen blir svakere, ifølge Arctic-analytikeren. Etterforskningen i etterkant av en slik ulykke kan føre til strengere sikkerhetskrav, men sikkerhetsstandarden til RCL er allerede høy, sier han.

- RCL innfører blant annet Kongsberg sine DP-systemer, Dynamic Positioning Systems, som blant annet brukes i Nordsjøen. Disse systemene tror jeg ikke Carnival har. Systemene er beregnet for bruk under røffe forhold, selv om skipene stort sett går i Karibien og Middelhavet. Jeg ser ikke hva de kan påkreve av RCL, men for all del, man har blitt overrasket over sikkerhetsstandarden før, sier Sivertsen.

Arctic har en kjøpsanbefaling på RCL med kursmål 230 kroner. Aksjen faller 7,9 prosent til 161,70 kroner i formiddagshandelen.

Les også:

Annonsørinnhold