Dårligere resultat fra Kongsberg Gruppen: Lanserer ny fremtidssatsing

Kongsberg-direktør Hege Skryseth, som er tidligere sjef i Microsoft Norge, skal lede Kongsberg Gruppens nye satsingsområde.

NY SATSING: Avtroppende konsernsjef Walter Qvami Kongsberg Gruppen sørger for at selskapet oppretter en ny virksomhet kalt Kongsberg Digital. Arkivbilde

E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Gruppen slapp torsdag sine resultater for fjerde kvartal og 2015.

Der kommer det frem at styret foreslår å betale ut et utbytte på 4,25 kroner (den 26. mai), noe som er det samme nivået som i 2015.

Regnskapstallene viser en økt omsetning og pressede marginer. Det innebærer en nedgang i resultatet, både hvis man sammenligner fjerde kvartal eller 2015 med tilsvarende periode året før (se nøkkeltallene i faktaboksen).

I tillegg annonserer konsernet at man nå oppretter et nytt datterselskap kalt Kongsberg Digital. Virksomheten skal ha rundt 450 ansatte i det som ifølge selskapet skal bli et «industrielt ledende softwaremiljø».

Dette selskapet vil bli en del av gruppen av virksomheter, som også inkluderer forsvarsteknologi, romfart, oljeservice, maritim/offshore og fjernstyrte våpenstasjoner.

Flytter over ansatte

Kongsberg Digital skal ledes av Hege Skryseth. Hun er i dag konserndirektør med ansvar for blant annet kommunikasjon, IR, innkjøp og juridisk, og hun har tidligere jobbet som sjef for Microsoft Norge.

I starten skal de rundt 450 ansatte komme fra de eksisterende programvare- og simuleringsmiljøene i to andre Kongsberg-selskaper: oljeserviceselskapet Kongsberg Oil & Gas Technologies og Kongsberg Maritime.

– Dette er en betydelig satsning, både i norsk og internasjonal sammenheng, som jeg ser veldig frem til å lede, sier Hege Skryseth, som nå får tittelen som digitaldirektør (CTO) i Kongsberg Gruppen.

Kongsberg Gruppen

– Vi står i begynnelsen av betydelige endringer som følge av digitalisering av industrielle prosesser. Teknologier som «Tingenes Internett», «Big Data», automatisering og robotisering vil medføre betydelige endringer for industri så vel som for offentlig sektor, sier konsernsjef Walter Qvam i en uttalelse.

Han peker på at konsernet allerede er ledende i verden innenfor flere teknologiske områder, og at etableringen av den nye virksomheten er et viktig steg i utviklingen av en ny generasjon produkter og tjenester.

Kongsberg Digital skal i tillegg til å utvikle egne produkter også være en pådriver for utviklingen i internt i konsernet.

– Om lag 70 prosent av Kongsberg Gruppen handler i en eller annen form om software. Vi ser betydelige muligheter for oss i det teknologiskiftet som nå skjer, både i Norge og internasjonalt.

Les også: Kongsberg Gruppens nye sjef Geir Håøy om oljebremsen

Milliarder i ordreboken

Selv om Kongsberg Gruppen hadde en langt lavere ordreinngang i 2015 enn i 2014, har selskapet fortsatt en solid ordrereserve å ta av. Ved utgangen av året lå ordrereserven på 19,6 milliarder, ned fra 21 milliarder ett år tidligere.

Konsernet opplever nå at det er mer medvind i forsvarsmarkedet, mens man rammes av oljebremsen på den andre siden. Kongsberg Gruppen har allerede annonsert en nedbemanning på rundt 200 i Kongsberg Maritime, og det kom på toppen av de store nedbemanningene i Oil & Gas Technologies, som ble satt i gang fra 2014.

Totalt ble antall ansatte kuttet med 38 personer til 7.688 i 2015. Netto var det 195 færre ansatte i Oil & Gas ved utgangen av 2015, mens de andre virksomhetene hadde en økning.

– 2015 har vært et år med både god utvikling og utfordringer for Kongsberg Gruppen. Vår forsvarsvirksomhet fortsetter den positive utviklingen, og et høydepunkt i fjerde kvartal var valget av vår medium caliber-tårnløsning til General Dynamics' Stryker-kjøretøy. Vi går inn i et 2016 som kjennetegnes av både store muligheter for konsernet, men også utfordrende markedsforhold. Konsernet har en god ordrereserve og solide posisjoner i alle våre kjernemarkeder, sier konsernsjef Walter Qvam.

Her kan du lese bakgrunnen til General Dynamics-avtalen: Gjennombrudd for Kongsberg Gruppen: Amerikanerne vil ha denne nye våpenstasjonen

Du kan lese hele kvartalsrapporten fra Kongsberg Gruppen her (ekstern link).

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. – Opplever økning i kanselleringer

  2. – Ambisjonene er drastisk redusert

  3. Svakeste omsetning siden 2012: Kongsberg Gruppen kutter i utbyttet

  4. Annonsørinnhold

  5. Amerikanerne vil ha denne nye våpenstasjonen

  6. Kongsberg Gruppen får drahjelp av forsvarssektoren når oljemarkedet er under press