Slik kan Europris tjene på kinesisk valutafall
Billigkjeden har innledet samtaler med sine leverandører.
NEDTUR: Den kinesiske valutaen har svekket seg mot dollaren etter overraskende devaluering tidligere denne uken. Dette kan igjen påvirke norske selskaper.
Det har den siste tiden vært betraktelig usikkerhet knyttet til kinesiske yuan, som følge av at landets myndigheter tok grep for å svekke valutaen tidligere denne uken.
Dette fører til en reduksjon i kjøpekraften i Kina, hvilket er dårlig nytt for utenlandske bedrifter som selger sine varer eller tjenester i landet. Men samtidig er det ment å gi eksportsektoren et løft, og dette kan komme blant annet norske Europris til gode.
Lavpriskjeden trosset værgudene: – Vi skal alltid slå markedet
I forbindelse med fremleggelsen av resultatene for andre kvartal understreker administrerende direktør Pål Wibe at det er for tidlig til å si så mye rundt effekten yuan-justeringen vil ha for selskapet.
GODT FORNØYD: Administerende direktør Pål Wibe i Europris la fredag frem selskapets resultat for andre kvartal.
– Det er bare et par dager siden de overrasket markedet. Men vi har allerede snakket med leverandørene våre, sier han til E24.
– Vi i detaljhandelsbransjen må være lette på foten, så vi er i gang med å diskutere med noen av dem vi har ordre hos.
– Får mer penger
Målet med disse samtalene er å sikre at gevinsten havner hos Europris, og ikke hos leverandørene, når dollaren øker i verdi mot yuan. Den norske billigkjeden kjøper stort sett sine kinesiske varer i den amerikanske valutaen.
– Dersom du produserer og har kostnadene dine i yuan og dollaren styrker seg, og du har den samme prisen i dollar, så får du egentlig mer penger, forklarer Wibe.
Han anslår at mellom 150 og 175 av omtrent 400 Europris-leverandører er kinesiske.
– Tror dere dette kan jevne seg ut på sikt?
– Ja, det er ikke noen dramatisk effekt, sier han.
Utslag i aksjemarkedet
Etter tre dager ser det fredag ut til at svekkelsen av yuan mot dollar er i ferd med å avta noe, etter at den kinesiske sentralbanken uttalte at det ikke er noen grunn til at den skal falle ytterligere.
Kilder sier imidlertid til Reuters at betydningsfulle aktører i Kinas regjering presser på for ytterligere devaluering, grunnet et ønske om å støtte landets eksportindustri.
Frykt for at devalueringen skal føre til en eskalert valutakrig internasjonalt har gitt til dels store utslag i aksjemarkedet. Eksempelvis har investorene rømt den tyske bilindustrien, og både BMW og Daimler er ned over syv prosent for uken etter kursfall på tre-fire prosent tirsdag og onsdag.
Her hjemme ga uroen utslag i aksjekursen til Norsk Hydro, grunnet mulighetene for lavere kinesiske produksjonskostnader og økt eksport av kinesisk aluminium. Selskapet selv venter imidlertid ingen betydelig økning i eksporten.