Slik kan Europris tjene på kinesisk valutafall

Billigkjeden har innledet samtaler med sine leverandører.

NEDTUR: Den kinesiske valutaen har svekket seg mot dollaren etter overraskende devaluering tidligere denne uken. Dette kan igjen påvirke norske selskaper.

Philippe Lopez
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Det har den siste tiden vært betraktelig usikkerhet knyttet til kinesiske yuan, som følge av at landets myndigheter tok grep for å svekke valutaen tidligere denne uken.

Dette fører til en reduksjon i kjøpekraften i Kina, hvilket er dårlig nytt for utenlandske bedrifter som selger sine varer eller tjenester i landet. Men samtidig er det ment å gi eksportsektoren et løft, og dette kan komme blant annet norske Europris til gode.

Les også

Lavpriskjeden trosset værgudene: – Vi skal alltid slå markedet

I forbindelse med fremleggelsen av resultatene for andre kvartal understreker administrerende direktør Pål Wibe at det er for tidlig til å si så mye rundt effekten yuan-justeringen vil ha for selskapet.

GODT FORNØYD: Administerende direktør Pål Wibe i Europris la fredag frem selskapets resultat for andre kvartal.

Anders Park Framstad

– Det er bare et par dager siden de overrasket markedet. Men vi har allerede snakket med leverandørene våre, sier han til E24.

– Vi i detaljhandelsbransjen må være lette på foten, så vi er i gang med å diskutere med noen av dem vi har ordre hos.

– Får mer penger

Målet med disse samtalene er å sikre at gevinsten havner hos Europris, og ikke hos leverandørene, når dollaren øker i verdi mot yuan. Den norske billigkjeden kjøper stort sett sine kinesiske varer i den amerikanske valutaen.

– Dersom du produserer og har kostnadene dine i yuan og dollaren styrker seg, og du har den samme prisen i dollar, så får du egentlig mer penger, forklarer Wibe.

Han anslår at mellom 150 og 175 av omtrent 400 Europris-leverandører er kinesiske.

– Tror dere dette kan jevne seg ut på sikt?

– Ja, det er ikke noen dramatisk effekt, sier han.

Utslag i aksjemarkedet

Etter tre dager ser det fredag ut til at svekkelsen av yuan mot dollar er i ferd med å avta noe, etter at den kinesiske sentralbanken uttalte at det ikke er noen grunn til at den skal falle ytterligere.

Kilder sier imidlertid til Reuters at betydningsfulle aktører i Kinas regjering presser på for ytterligere devaluering, grunnet et ønske om å støtte landets eksportindustri.

Frykt for at devalueringen skal føre til en eskalert valutakrig internasjonalt har gitt til dels store utslag i aksjemarkedet. Eksempelvis har investorene rømt den tyske bilindustrien, og både BMW og Daimler er ned over syv prosent for uken etter kursfall på tre-fire prosent tirsdag og onsdag.

Her hjemme ga uroen utslag i aksjekursen til Norsk Hydro, grunnet mulighetene for lavere kinesiske produksjonskostnader og økt eksport av kinesisk aluminium. Selskapet selv venter imidlertid ingen betydelig økning i eksporten.

Les også

Brasil kan få smell etter Kinas valutajustering

Les også

Nytt kinesisk valutagrep for tredje dag på rad

Les også

– Det er brutalt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Europris

Flere artikler

  1. Slik fungerer Kinas nye «valutasystem»

  2. – Økt insentiv for kinesisk eksport

  3. Nytt kinesisk valutagrep for tredje dag på rad

  4. Annonsørinnhold

  5. Den kinesiske kapitalflukten

  6. – Vi har vært i en valutakrig lenge