DNBs styreleder: – Har skadet tilliten til DNB

Både styret og ledelsen i Norges største bank lover bot og bedring i møtet med aksjonærene tirsdag ettermiddag.

TAR GREP: Konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum under dagens generalforsamling.

Foto: Anders Park Framstad E24
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

– Selv om dette er forhold som ligger ti år tilbake i tid og praksisen er avsluttet, har dette skadet tilliten til DNB. Styret og administrasjonen vil gjøre det som skal til for å gjenopprette denne tilliten, sier styreleder Anne Carine Tanum.

Foran en smekkfull generalforsamling – såpass full at flere aksjonærer ikke kommer inn i lokalet – velger DNB-toppene å ta tyrene ved hornene, og adresserer de såkalte «Panama Papers» ganske umiddelbart.

– Til tross for at det ikke er avdekket lovbrudd i denne saken, ser vi alvorlig på det som har kommet frem. Vi skulle ikke ha bidratt til å opprette selskaper på Seychellene, sier Tanum.

Les også

Odd Dag Bjørndal (72) eier én DNB-aksje. Den vil han bruke til å kaste styrelederen

Har tatt grep

Styrelederen understreker viktigheten av gode kontrollrutiner for å sikre at både egne retningslinjer og samfunnets forventninger til samfunnsansvar blir møtt.

PÅ TALERSTOLEN: Aksjonær Odd Dag Bjørndal er blant deltagerne på DNBs generalforsamling. Han foreslo å stryke begrensningene på taletid og har varslet at han mener at styrelederen må byttes ut.

Foto: Anders Park Framstad E24

– Etter at styret fikk kjennskap til «Panama Papers» og opprettelsen av selskaper på Seychellene like før påske, har saken blitt behandlet på både ordinære og ekstraordinære styremøter. Vi har også iverksatt ekstraordinære tiltak, sier hun.

Disse tiltakene innebærer å be administrasjonen om informasjon om hva som faktisk har skjedd, og etter dette utarbeidelse av en redegjørelse til departementet – bankens største eier.

Departementet har så hatt oppfølgingsspørsmål som nå er til behandling.

Hyrer ekstern hjelp

I tillegg er advokatkontoret Hjort hyret inn for å gjøre en helt ny vurdering av saken. Hjort skal rapportere til DNBs styre.

Styreleder Tanum opplyser at hun utover dette har bedt konsernsjefen vurdere organiseringen av virksomheten i Luxembourg, med spesielt fokus på «private banking», kontrollrutinene knyttet til dette, tjenestene som tilbys og om internrevisjonen har nødvendig kompetanse og ressurser.

Hun lover at saken vil følges opp i alle styremøter fremover.

– Det er svært beklagelig at disse selskapene ble opprettet, sier hun.

«Jobber intenst»

Konsernsjef Rune Bjerke adresserer også temaet.

– Internt går saken sterkt inn på alle ansatte. DNBs mer enn 10.000 ansatte som jobber hver dag for å skape gode resultater og gi kundene gode opplevelser fortjener tillit. Enhver episode som rokker ved denne tilliten er noe alle de ansatte skulle vært foruten, sier han.

Han understreker at dette er noe også administrasjonen vil «jobbe intenst med».

– Vi skal jobbe intenst med sikte på å gjenopprette tilliten, gjøre alt vi kan for å levere på tiltakene som styret har vedtatt og fortsette å jobbe for å beholde posisjonen som Norges ledende bank, sier Bjerke.

Les også

– Styrelederen må gå

Les også

DNB gir skatteparadis-opplysninger til norske skattemyndigheter

Les også

– Ingen skal være redde for å si ifra

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Panama papers
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. DNBs styre blir sittende

  2. – Styrelederen må gå

  3. Tidligere DNB-revisor mener styreleder må gå

  4. Annonsørinnhold

  5. Professorer mener DNB-sjefen bør gå

  6. Rune Bjerke: Kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av DNB-kultur uten varsling