Laksesalget til Kina falt 55 prosent i 2012

Oppdrettselskapet Norway Royal Salmon merker problemene etter Nobelprisen.

FORTSATT HINDER: Lakseeksporten til Kina har holdt seg lav etter nobelprisutdelingen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010.
  • Stine Grihamar
Publisert:

- Markedet i Kina har vært utfordrende på grunn av nobelprisen. Men allikevel har det vært betydelig vekst av fersk laks til Kina, Hong Kong og Vietnam, sier Klaus Haltebrekke, konserndirektør i Norway Royal Salmon, til Næringslivsavisa.

Etter at den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels Fredspris i 2010 frøs samarbeidsklimaet mellom Norge og Kina til is, og norske bedrifter ble rammet over natten.

Kineserne innførte næringskontroll på norsk laks, og har holdt tilbake fisken på flyplassene i så lenge som 14 dager. Det er katastrofalt for en næring som lever av å selge ferske produkter, skriver Næringslivsavisa videre.

LES OGSÅ: Kinas Nobel-raseri rammer norsk fisk knallhardt

- Dramatisk

Tall fra Norsk Sjømatråd viser at den direkte eksporten til Kina stupte rundt 55 prosent året etter fredsprisutdelingen, men har siden økt litt igjen.

- Med det store og hele har eksporten til Kina utviklet seg dramatisk, sier direktør Egil Sundheim for markedsinformasjon i Norsk Sjømatråd.

Han understreker at de kun har tall for direkte eksport til Kina, og ikke handel som går via andre land.

- I 2010 hadde Norge 90 prosent markedsandel på hel fersk laks i det kinesiske markedet, og vi hadde forventninger om en vekstrate på 30 prosent i årene fremover. I stedet er nå markedsandelen sunket til 50 prosent, fortsetter han.

LES OGSÅ: Lakseeksportører kan ha tapt milliardbeløp

Vanlig fremgangsmåte

Det er i Skottland og Færøyene som tar unna den sterke lakseveksten i det kinesiske markedet.

- Når fisken blir stående i grensekontrollen i to uker, er de ikke salgbare lenger, og da velger mange norske produsenter å sende laksen til andre land i stedet. Dermed taper vi terreng til fordel for Skottland og Færøyene, sier han.

Han kjenner godt fremgangsmetoden til Norway Royal Salmon.

- Å handle via land, foregår i veldig mange markeder. Men det er internasjonale handelsregler som ligger til grunn for det. Varene skal uansett identifiseres med opprinnelseslandet, sier han.

LES OGSÅ: Oppdrettskonsern spår sprelsk lakseår

Men om Kina legger en liten demper, sørger høye laksepriser for at hele oppdrettsnæringen opplever en voldsom oppgang om dagen. Norway Royal Salmon økte omsetningen kraftig i forrige kvartal, selv om det ble slaktet mindre fisk.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Laks
  2. Kina
  3. Sjømat
  4. Norway Royal Salmon

Flere artikler

  1. Lakseaksjer spreller på nyheter om diplomatisk fred med Kina

  2. Norsk laks holdes igjen på grensen til Kina

  3. - Situasjonen er dramatisk

  4. – Kina-toget går fra norsk laks

  5. Har startet første direkte fraktrute fra Norge til Kina