Statoil intensiverer spareplanen kraftig og kutter investeringsbudsjettet igjen

Statoil har klart å kutte kostnader raskere enn de selv trodde. Nå trapper konsernsjef Eldar Sætre opp planene, for andre gang.

 • Marius Lorentzen
Publisert:,

LONDON (E24): Statoil offentliggjorde torsdag morgen resultatene for fjerde kvartal og 2015, bare et par timer før selskapets kapitalmarkedsdag sparkes i gang i London.

Selskapet leverte et justert driftsresultat før skatt i fjerde kvartal på 15,2 milliarder kroner, ned fra 26,9 milliarder for ett år siden. Etter skatt endte det på 1,6 milliarder, mot 4,3 milliarder.

Resultatet ble tatt godt imot i markedet. Da Oslo Børs åpnet, steg Statoil-aksjen 5,5 prosent. 15 minutter senere er den opp nesten 6,5 prosent. Følg utviklingen i E24s aksjelive!

Justert resultat etter skatt er ikke bare svakere enn samme tid i fjor, men også betydelig svakere enn det foregående kvartalet. I tredje kvartal endte det på 3,1 milliarder.

For hele 2015 endte driftsresultatet på 77 milliarder, ned fra 136,1 milliarder i 2014. Ser man på det ujusterte årsresultatet (net income) er bildet enda dystrere. Etter et overskudd i 2014 på 22 milliarder kroner, endte det med et underskudd på 37 milliarder i fjor.

Driftsresultatet er dermed nesten halvert, og bunnlinjen har altså snudd helt, i all hovedsak på grunn av oljeprisen.

Analytikere hadde i snitt ventet et justert resultat før og etter skatt på henholdsvis 13,8 og 3,1 milliarder kroner. Les om analytikernes forventninger her.

Det viktigste budskapet fra Statoil i London torsdag er derimot ikke kvartalstallene, men de andre grepene selskapet nå tar.

Etter at tidligere konsernsjef Helge Lund lanserte en omfattende effektiviseringsplan i starten av 2014, fortsatte Eldar Sætre året etter med å trappe opp kostnadskuttene med 30 prosent.

Under hans andre kapitalmarkedsdag som konsernsjef, varsler Eldar Sætre enda tøffere mål:

- Vi omstiller Statoil til å bli et mye sterkere selskap, for å håndtere et lavprismiljø og for at vi kan sikre oss muligheter til markedet snur. For det vil snu, sier Sætre under presentasjonen.

SKAL OPPDATERE MARKEDET: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil har invitert til kapitalmarkedsdag i London torsdag. Her vil han legge frem resultater og oppdateringer i selskapets strategi

Audun Braastad NTB scanpix

– Resultatet i fjerde kvartal er betydelig påvirket av lave priser. Vi fortsetter imidlertid vår solide fremgang når det gjelder både kostnader og effektivitet. Vi trapper opp forbedringsprogrammet og tar ned investeringer og leteaktiviteten. Dette er viktige elementer i vår styring av virksomheten i en tid med lave oljepriser, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre.

 • I den første runden planla man å spare 1,3 milliarder dollar i året fra 2016. Så ble dette økt til 1,7 milliarder dollar, men nå sier Statoil at de allerede nå, ett år før utgangen av året, vil klare å spare 1,9 milliarder dollar i år. Så nå øker de målet til 2,5 milliarder dollar.

Kutter investeringsbudsjettet

I tillegg til å kutte kostnadene ytterligere ,fortsetter selskapet å kutte i investeringsbudsjettene. Opprinnelig var planen å investere 20 milliarder dollar i 2015. Det ble kuttet til 18 milliarder, og i tredje kvartal sa Statoil at budsjettet var nede i 16,5 milliarder.

 • Statoil sier nå at investeringsbudsjettet for 2015 endte på 14,7 milliarder dollar, og at budsjettet for 2016 vil bli 13 milliarder dollar.

En kronesvekkelse forklarer deler av nedgangen, fordi utbygginger på norsk sokkel i dollar dermed blir billigere, men mye handler også om kostnadskutt og utsatte investeringer.

Statoil-sjef Eldar Sætre er også fornøyd med at selskapet har klart å få ned balanseprisen på de nye prosjektene sine, altså olje- og gassprisen som må til for at det skal være lønnsomt å bygge ut de enkelte feltene.

Her er et eksempel: Statoil har halvert kostnaden på Johan Castberg: – Vi har spart 40 til 50 milliarder

Selskapet hevder balanseprisen på prosjektene som er planlagt igangsatt frem mot 2022 nå er kuttet fra et snitt på 70 dollar fatet i 2013 til 41 dollar i år.

- Siden kapitalmarkedsdagen i fjor har vi utfordret alle prosjektgruppene våre for å komme under en balansepris på 50 dollar. Det kunne se vanskelig ut den gangen, men vi har lykkes, sier Sætre torsdag.

Nå har han sendt ut en ny utfordring: Få prosjektene til å bli lønnsomme med en pris på under 30 dollar:

– Statoil er godt posisjonert for å skape verdier ved en forventet prisoppgang i markedet. Vi har forbedret vår portefølje av ikke-sanksjonerte prosjekter betraktelig. Mer enn 80 prosent av våre opererte prosjekter, med oppstart innen 2022, har en balansepris på under 50 USD per foe, sier Sætre.

Skrev ned 10 milliarder til

Oljeprisfallet har tvunget mange oljeselskap til å skrive ned betydelige milliardverdier i regnskapene. Dette gjelder også Statoil, og det er særlig i selskapets utenlandsvirksomhet og virksomheten i Nord-Amerika som har merket dette.

Statoil skriver i regnskapet at de skrev ned verdier for 10 milliarder kroner netto i fjerde kvartal. Det løfter de samlede netto nedskrivningene i 2015 til 65 milliarder kroner. til sammenligning skrev selskapet ned verdier for 40,6 milliarder netto i 2014. Begge er inkludert letenedskrivninger.

Av fjorårets nedskrivninger sto den internasjonale delen av Statoil for hele 42,7 av totalen på 47,9 milliarder, før letenedskrivninger.

Det er ikke bare nedskrivninger som preger Statoils internasjonale virksomhet.

I fjerde kvartal leverte virksomheten et justert resultat på -5,7 milliarder kroner, mot -2,8 milliarder ett år tidligere. Den norske virksomheten hadde på sin side et justert resultat på 17,1 milliarder, ned fra 24,2 milliarder.

Analytikerne hadde ventet 14,6 milliarder fra den norske virksomheten og -5,3 milliarder for den internasjonale.

E24 er på plass i London og dekker Statoils kapitalmarkedsdag løpende gjennom dagen.

Les også

– Tiden jobber til vår fordel

Les også

Kværner tapte anbudskamp om storkontrakt: – En dårlig nyhet å få

Les også

Slik halverte de regningen

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Rigger Statoil for lavere oljepriser

 2. Dropper program for utbytteaksjer og øker investeringene

 3. Statoil-resultatet skuffer: Nye nedskrivninger utenlands

 4. Annonsørinnhold

 5. Statoil-sjefen: – Fortsatt veldig stor usikkerhet

 6. Betalt innhold

  Utenlandske investeringer trekker ned Statoil-resultatet