Kilder til Bloomberg: – Kina har grepet inn i aksjemarkedet

Nok en gang ser det ut til at kinesiske myndigheter tar grep for å hindre en ukontrollert boblesprekk.

STORE SVINGNINGER: Shanghai-børsen har beveget seg svært volatilt denne uken. Senest torsdag svingte det fra minus 0,7 fra start til å ende 5,34 prosent opp. Bildet er fra et meglerhus i Shanghai.
Publisert:

Shanghai Composite-indeksen steg kraftig mot slutten av handelsdagen i dag, og endte på det AP melder er den største endagsveksten på åtte uker.

Indeksen beveget seg hele 6,11 prosent på bare 46 minutter mot slutten av dagen.

Bloomberg melder nå at børsrallyet kom etter at kinesiske myndigheter grep inn for å løfte aksjemarkedet, etter flere dager med kraftige fall tross inngrep fra sentralbanken.

Det anerkjente amerikanske nyhetsbyrået siterer kilder med «kjennskap til saken» på at kineserne skal ha intervenert og kjøpt aksjer for å booste børsutviklingen.

Militærparade

Det angivelige grepet skjer etter at Shanghai-børsen har falt dramatisk denne uken.

Ifølge kildene Bloomberg siterer, ønsker Kina å stabilisere markedet i forkant av militærparaden 3. september, som markerer seieren over Japan i andre verdenskrig.

Kildene Bloomberg siterer ønsker ikke å bli identifisert.

Ifølge kildene skal myndighetene har kjøpt aksjer i såkalte blu-chips-aksjer (store selskaper).
Bloomberg har per faks prøvd å få en uttalelse fra Kinas svar på finanstilsynet, China Securities Regulatory Commission, men har enn så lenge ikke fått noe svar. Bloombergs nyhet er således ikke offisielt bekreftet.

Les også

Jubelstemning i verden smitter Oslo Børs

(saken fortsetter under bildet.)

ØVER TIL PARADE: En skvadron fra det kinesiske luftvåpenet øver til militærparaden 3. september.

Børsen steg etter fem dager med fall

Shanghai-børsen svingte seg i dag kraftig rundt, fra en innledningsvis nedgang på 0,7 prosent til å ende dagen opp hele 5,34 prosent.

Les også

Alle piler opp i Kina etter optimisme på Wall Street

Dette etter at børsen i løpet av de siste fem dagene opplevde sitt bratteste fall siden 1996 – blant annet med nedganger mandag og tirsdag på henholdsvis 8,5 og 7,5 prosent.

Uroen spredte seg til vestlige børser, også Oslo, som mandag opplevde sitt største dagsfall siden finanskrisen. Oslo Børs har senere hentet inn det tapte.

Tidligere denne uken tok kinesiske myndigheter grep for å prøve å dempe markedsuroen ved å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng og senke kapitalkravet til banken med 0,5 prosentpoeng.
Videre varslet man at man også vil pumpe inn 150 milliarder yuan inn i banksystemet for å sikre likviditet.

Dette er bare noen av grepene som er tatt. Du kan se hele oversikten over hva som har skjedd siden i fjor sommer i faktaboksen under:

Publisert: