Telenor blar opp tre milliarder for markedsførings- og teknologiselskap

Telenor punger ut over tre milliarder kroner for markedsføring- og teknologiselskapet som ble grunnlagt av denne mannen i 2010.

HÅVER INN: Tapad forventes ikke å gå i pluss i 2016, men det gjør Are Traasdahl. Gründeren drar inn nesten 1,5 milliarder når Telenor kjøper 95 prosent av selskapet han grunnla i 2010.
  • Jan Lilleby
Publisert:

Are Traasdahl.

Har du ikke lært navnet før, er dette tiden for å bite deg merke i hva en av Norges mest suksessrike gründere heter.

Mannen som i fjor ble kåret til årets gründer innen sin kategori i forretningsmetropolen New York grunnla markedsføring- og teknologiselskapet Tapad i 2010. Nå kjøper Telenor nesten hele butikken.

Selskapet har utviklet en teknologi for å nå kunder med reklame på tvers av alle de digitale enhetene som brukes i dag.

– Jeg mener at vi kan skape betydelige verdier ved å bruke denne typen teknologi og teknologisk innsikt for å forbedre vår mobilvirksomhet, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor om oppkjøpet.

I børsmeldingen fra selskapet heter det at kjøpet posisjonerer Telenor i det raskt voksende markedet for annonserings- og markedsføringsteknologi, og sikrer viktig kompetanse innen digital markedsføring og analyse.

Telenor betaler ifølge børsmeldingen 360 millioner dollar for 95 prosent av selskapet, på en gjeld- og kontantfri 100 prosent basis. I norsk valuta er kjøpssummen i overkant av tre milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Les også

Ålesunder kan tjene titalls millioner kroner på å selge to bokstaver

Superfortjeneste for NTH-alumni

New York-baserte Tapad ble etablert i 2010 av den norske entreprenøren, som også er selskapets administrerende direktør.

– Vi er svært begeistret for å bli en del av Telenor-familien, sier Traasdahl – som tidligere har fortalt til E24 at han i etableringsfasen av selskapet var på mellom 2.000 og 3.000 møter hvor gründerne fikk «nei» før de fikk et eneste «ja».

– Det var utrolig tungt, sa han om den første tiden til selskapet.

Nordmannen er utdannet sivilingeniør innen industriell økonomi og admininstrasjon fra NTH (nå NTNU).

Les også

E24s nye gründerbloggere i Silicon Valley: – Vi har lyst til å revolusjonere arbeidslivet

– Dette vil gi ytterligere fart rundt vår visjon om å bli verdens ledende leverandør av enhetlige digitale markedsføringsløsninger, sier han om Telenors oppkjøp.

Traasdahl eier gjennom sitt investeringsselskap nesten halvparten av selskapet, totalt 46,5 prosent, og får dermed godt betalt for sine aksjer i Tapad når salget gjennomføres.

Nærmere bestemt drar nordmannen inn nesten 1,5 milliarder norske kroner på Telenor-jafset.

Les også

Hentet 85.000 kroner på 49 minutter med magnetidé

Traasdahl og Dag Liodden, som er medgründer og teknologiansvarlig, forsetter i sine nåværende stillinger i selskapet. De to fortsetter også som investorer, ved at de beholder en eierandel på fem prosent.

Forventer ikke at Tapad går i pluss før 2017

Tapad har rundt 160 ansatte fordelt på 13 kontorer i USA og Europa. Selskapet har mer enn 160 av USAs største merkevarer som kunder, og drar nytte av samarbeid med over 50 datapartnere.

(Saken fortsetter under bildet.)

KJØPER: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor posisjonerer selskapet og seg selv for å bli med på veksten i det digitale annonsemarkedet.

Selskapet har utviklet en teknologi som forenkler og sikrer enhetlig markedsføring fra annonsører til forbrukere på tvers av ulike enheter, inkludert smarttelefoner, nettbrett, datamaskiner og nettilknyttede TV-er.

Les også

Ukjent norsk suksess med en milliard kunder

For 2015 ventes selskapet å rapportere inntekter på 57 millioner dollar, som tilsvarer en vekst på rundt 70 prosent sammenlignet med 2014. Selskapet forventer et negativt driftsresultat (EBITDA) på 12 millioner dollar.

I 2016 ventes inntektene å øke til rundt 90 millioner dollar, men Telenor forventer ikke at Tapad går i driftsmessig balanse før i 2017.

Gjennomføringen av Telenor sitt kjøp av de 95 prosentene i Tapad avhenger av regulatorisk godkjennelse, og ventes å bli sluttført i første kvartal 2016.

Les også

Verdens rikeste menn tapte 1.717 milliarder på én uke

Les også

Rekordstor pågang for gründerpenger

Les også

Airbnb verdsatt til 216 milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Gründere
  3. Are Traasdahl

Flere artikler

  1. «Bare» 400 mill. igjen i Telenors gründer-investering

  2. – Kunne vært mulig å bygge opp i Norge

  3. Telenor med stortap etter milliardsalg til Experian

  4. Tapad-gründer ferdig i sjefsstolen

  5. Tapad åpner Oslo-kontor