Seadrill med børscomeback: Verdsettes til 15 milliarder

Riggselskapet, der kreditorene har tatt over som storeiere, prises til 15 milliarder kroner i returen på Oslo Børs.

Seadrill har den siste tiden meldt om flere nye kontrakter. Boreskipet West Tellus er på kontrakt frem til august 2025.  Seadrill / DAM
Publisert:

Krise på krise har rammet det som en gang var John Fredriksens riggselskap, Seadrill, de seneste årene, og til slutt endte det i fjor med en ny konkursprosess i USA.

I år kom Seadrill ut av konkursbeskyttelsen etter en restrukturering av den skyhøye gjelden, og torsdag returnerer selskapet på Oslo Børs-markedsplassen Euronext Expand.

Riggselskapet prises til 15 milliarder kroner i tidlig handel, med en aksjekurs på 300 kroner.

Kreditorene har tatt over

De tidligere aksjonærene i selskapet er nå mer eller mindre vannet ut, mens kreditorene har tatt over som storaksjonærer etter å ha konvertert gjeld til aksjer.

– Man kan ikke gjemme bort at gamle kreditorer er unaturlige aksjeeiere langsiktig og at et salgsoverheng kan tynge aksjen, men vårt generelle inntrykk er at interesse vil være viktigere enn salgspress, samt at Seadrill-eksponering er ettertraktet, skrev Pareto Securities’ rigganalytikere sist uke.

Meglerhuset satt et kursmål på 47 dollar, eller rundt 440 kroner, per aksje og en kjøpsanbefaling.

Dette er de nye storeierne, ifølge prospektet:

  • Eksportfinansiering Norge (Eksfin), 17,66 prosent av de utestående aksjene
  • Deutsche Bank, 9,09 prosent av de utestående aksjene
  • KEXIM, 7,62 prosent av de utestående aksjene
  • DNB, 7,49 prosent av de utestående aksjene
  • Fond forvaltet av Cairn Capital, 7,36 prosent av de utestående aksjene
  • KSURE, 7,18 prosent av de utestående aksjene
  • Nordea, 6,58 prosent av de utestående aksjene
  • JP Morgan Securities, 6,19 prosent av de utestående aksjene

Andre konkursprosess på få år

Seadrill gikk i fjor inn i konkursbeskyttelse under amerikansk lovgivning, såkalt chapter 11, i kjølvannet av en ny nedtur for riggbransjen på grunn av coronakrisen og det påfølgende oljeprisstupet.

Redningsplanen  ble godkjent i en amerikansk domstol i oktober i fjor.

Planen innebar å hente inn 350 millioner dollar i nye midler, og en redusering av gjelden med 4,9 milliarder dollar.

Denne konkursprosessen var selskapets andre i USA siden 2017. Da godkjente domstolen en plan som innebar at selskapet hentet inn omtrent en milliard i frisk kapital, og kvittet seg med milliarder av dollar i gjeld.

John Fredriksen har forpliktet seg til å finansiere et usikret obligasjonslån på 50 millioner dollar. Dette kan omgjøres til fem prosent av Seadrill-aksjene.

Planen er at selskapet etter hvert skal flyttes fra Euronext Expand til Oslo Børs, samt en notering i New York.

Samlet er det 50 millioner aksjer som har blitt utstedt i det restrukturerte riggselskapet.

Venter mer konsolidering

I fjor ble det kjent at Mærsk Drilling og Noble skaper en gigant i riggsektoren. En av de neste på analytikernes liste er Seadrill.

– Vi vet at mange snuser på eiendelene i Seadrill, som skal ut av chapter 11 innen kort tid, sa analytiker Mo Dege i Pareto Securities i 2021.

Samtidig ble det i fjor det kjent at John Fredriksen-systemet hadde kjøpt seg opp til en eierandel på over fem prosent i den britiske riggkjempen Valaris.

Både analytikere og riggaktører har den siste tiden uttalt de forventer en opptur for riggbransjen de kommende årene, blant annet på grunn av en langt høyere oljepris.

Seadrill har den siste uken meldt om flere kontrakter, blant annet for riggene «West Neptune» og «Sevan Louisiana» verdt 956 millioner kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om