Markant oppgang på Wall Street

USA-børsene fulgte oppgangen i det europeiske markedet torsdag. Alle indeksene endte i grønt.

  • Asgeir Aga Nilsen
  • Malin Heggekroken Haugan
Publisert:

Slik endte de tre hovedindeksene torsdag:

  • Dow Jones steg 0,98 prosent
  • S&P 500 endte opp 1,83 prosent
  • Nasdaq steg 1,05 prosent

Åpnet for midlertidig løsning om gjeldstaket

Alle indeksene hadde en økning fra start torsdag. Oppgangen kom i kjølvannet av gårsdagens nyheter om bevegelse i den politisk fastlåste diskusjonen om det såkalte gjeldstaket.

Republikanerne i Kongressen i Washington foreslo en midlertidig løsning som skal sikre at statsapparatets gjeldstak blir hevet fram til desember, noe som kan avverge en nedstenging i statsapparatet om to uker.

En slik hasteforlengelse vil kun utsette problemet, men likevel gi tid til å finne en mer langsiktig løsning.

Tidligere har finansminister Janet Yellen advart om at landets gjeld vil nå taket allerede 18. oktober, og at det må heves hvis USA skal fortsette å møte sine forpliktelser.

Gjeldstaket i USA er en grense for statsgjelden. Ettersom landet har underskudd på statsbudsjettet må dette taket heves.

Nedgang i gassprisene

Ifølge sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets har den kraftige oppgangen i energipriser vært vært en kilde til uro i markedene, fordi prisoppgangen skaper inflasjonsfrykt.

Gassprisene har imidlertid falt litt i kjølvannet av gårsdagens hint fra Russlands president Vladimir Putin om at landet kan stabilisere prisene ved å øke gassleveransene. Europeiske gasspriser falt fire prosent torsdag etter at de har svingt voldsomt denne uken, viser tall fra Bloomberg.

Siden april er fortsatt prisene femdoblet. Noe av grunnen er en kald vinter i fjor som førte til at det var lite gass igjen på lager, konkurranse mellom Asia og Europa om flytende naturgass (LNG), lavere tilgang på russisk gass enn normalt og fallende produksjon i land som Storbritannia og Nederland.

Prisen på nordsjøolje (Brent spot) nådde sitt høyeste nivå siden 2018 denne uken. Torsdag falt prisen under 80 dollar per fat, før den steg til 82,4 ved stengetid på de amerikanske børsene.

Færre søkere til dagpenger

Før børsåpning kunngjorde det amerikanske arbeidsdepartementet den ukentlige oversikten over søkere til dagpenger.

Den viste 326.000 nye søkere, ned fra 364.000 søkere den foregående uken. Det er også lavere enn økonomene hadde sett for seg. De ventet 345.000 nye dagpengesøkere, skriver CNBC.

Ellers har det vært oppgang på Europa-børsene torsdag. Frankfurt-børsen endte opp 1,85 prosent og Paris-børsen stige med 1,65 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Wall Street snudde til pluss

  2. Oslo Børs endte opp tross Equinor-fall

  3. Wall Street snudde ned

  4. Oslo Børs falt markant sammen med Europa: – Trenger en pustepause

  5. Ny rekord på Nasdaq-indeksen