Dette skjer denne uken: Jobbtall og boligpriser

«Månedens viktigste tall» tall, boligprisstatistikk og trafikktall fra flyselskapene blant interessepunktene denne uken.

Arbeidsmarkedsrapport fra USA på fredag.
Publisert: Publisert:

La oss hoppe til fredag først som sist: Da kommer sysselsettingstallene fra USA, lokalt kjent som «nonfarm payrolls».

Tallene sier mye om hvordan den amerikanske økonomien gjør det på vei ut av pandemien, og vil også bli svært viktig for sentralbankens videre planer om å trappe ned støttekjøpene – et skritt i retning av å heve renten neste år.

– Det viktigste nå er å se etter alle tegn til inflasjon frem mot arbeidsmarkedsrapporten i USA på fredag, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

På spørsmål om hva som blir viktigst å følge med på denne uken, er Holvik ikke i tvil.

– Det har vært en bra fart i amerikansk økonomi de siste månedene, med optimisme både i industrien og detaljhandelen, og stor etterspørsel etter arbeidskraft. Så hvis de tallene blir sterke på fredag, og vi også ser tegn til økende lønnsvekst, så kan det gi fart i renteforventningen igjen, sier hun.

Venter renteøkning i 2022

Etter forrige møte i Den amerikanske sentralbanken (Fed) besluttet medlemmene å holde renten uendret, som ventet, men signaliserte samtidig at nedtrappingen, såkalt tapering, av støttekjøpene på 120 milliarder dollar i måneden «snart kunne bli nødvendig».

– Vi venter at sentralbanken skal begynne å trappe ned obligasjonene i november, og jo sterkere nøkkeltall, jo mer forventer en da at renten vil stige fremover, sier Holvik.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler at nedtrapping av krisetiltak snart kan komme

Blant medlemmene i Federal Open Market Committee var medlemmene i september delt på midten i synet på om styringsrenten kommer til å heves i løpet av 2022.

– Markedet priser inn en renteheving siste halvår, og det en har sett i møtereferatene fra Fed er at en har fremskyndet for hver rapport. Derfor er det så mye fokus særlig på arbeidsmarkedet, for det er dette Fed har sagt: Det er disse tallene som henger igjen av punktene de må ha oppfylt før de kan trappe ned obligasjonskjøpene og sette opp renten.

Regjeringsforhandlinger og boligpriser

Ellers i verden vil nok flere følge med på at landene i Opec+ møtes mandag. Oljekartellet, bestående 23 nasjoner ledet av Saudi-Arabia og Russland, er ifølge Bloomberg ventet å drive prisene opp de kommende ukene.

Her hjemme fortsetter regjeringsforhandlingene mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Hurdalssjøen Hotell fra mandag av. Onsdag sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at partiet er klare for en «god arbeidsøkt med Arbeiderpartiet i dagene som kommer».

Les også

Miljøbevegelsen overrasket over SV-exit: – Det lover ikke godt

Det var etter at Audun Lysbakkens SV trakk seg fra sonderingene, noe som fikk miljøbevegelsen til å sukke oppgitt, og norske sjeføkonomer til å trekke på skuldrene.

Tirsdag venter september-fasiten for Eiendom Norges boligprisstatistikk. Leder Terje Buraas i DNB Eiendom skrev i et nyhetsbrev fredag at det er lite som tilsier prisfall.

– Det er god fart i boligmarkedet, og for tiden selges det mer enn det legges ut. Når det er lite til salgs og mange kjøpere i markedet påvirkers normalt prisene oppover. Det er derfor ingenting som tilsier et prisfall nå i boligmarkedet, eller at det skulle lønne seg å vente med å kjøpe bolig som enkelte har spekulert i, skriver Buraas.

Ellers kommer nasjonalregnskapet for august fra SSB på fredag, mens Norwegian og SAS slipper trafikktallene sine henholdsvis onsdag og torsdag.

Publisert: