Nok en lavprisaktør angriper Stockholm

Lufthansa-eide Eurowings kopierer Ryanair og åpner base på Arlanda. – Luftkampen om Skandinavia er nært forestående, sier analytiker.

Tyske Eurowings oppretter base i Stockholm våren 2022. Her fra mottagelsen av det første Eurowings-flyet i Kiev, Ukraina, 1. september, på en ny rute fra Düsseldorf.
Publisert: Publisert:

Kampen om det skandinaviske luftrommet tilspisser seg.

I et allerede presset marked, der stadige reiserestriksjoner begrenser etterspørselen og kapasiteten, vil tyske Eurowings etablere en base ved Stockholm Arlanda Lufthavn.

– Sverige er et marked som passer perfekt med vårt mål om å være det europeiske flyselskapet som gir mest valuta for pengene. Siden pandemien leter ikke mange lenger etter den billigste billetten, men etter et flyselskap de ubetinget kan stole på med tanke på sikkerhet, pålitelighet og sosialt ansvar, sier Eurowings-sjef Jens Bischof i en melding torsdag.

Tre nye

Eurowings er det tredje flyselskapet som på kort tid har annonsert opprettelse av base på Arlanda.

I mai i år varslet lavprisaktøren Ryanair at selskapet vil åpne en base med initielt to fly og rundt 20 utenlandsruter, i tillegg til innenriksruter til Göteborg og Malmö.

I juli varslet Finnair at selskapet stasjonerer tre fly på Arlanda, med blant annet interkontinentale direkteruter og økt tilgang til USA og Asia.

Les også

EasyJet avviser oppkjøpstilbud og henter milliarder

Swedavia, som eier og driver ti av Sveriges største flyplasser, tilsvarende Avinor i Norge, er svært fornøyd med at Eurowings legger en av sine baser til Stockholm.

– Denne økte tilgangen er viktig for reiselivet over hele Sverige. Ekspansjonen antyder også at ytterligere vekst kan forventes i lavkostnadssegmentet av det svenske markedet fremover, sier Swedavias konserndirektør for flyvirksomheten, Elizabeth Axtelius, i en separat melding.

Les også

Norwegian-tillitsvalgte motsetter seg sesongarbeid

– Nært forestående

Flyanalytiker og rådgiver Hans Jørgen Elnæs i Winair påpeker at konkurransen nå hardner til for SAS på Stockholm.

– SAS får nå konkurranse fra Finnair på langdistanse fra Arlanda til USA, Ryanair kommer med base på Arlanda, Norwegian er tilbake på Arlanda og Eurowings kommer med base i 2022. Luftkampen om Skandinavia er nært forestående, sier Elnæs til E24.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs, Winair.
Les på E24+

Analytiker: – SAS er på ingen måte bærekraftig

Fritids- og forretningsreisende

Eurowings eies av den tyske nettverksgiganten Lufthansa. Lavprisselskapet planlegger oppstart av flyginger til 20 europeiske byer fra Stockholm den 27. mars, 2022.

Reisemål inkluderer Palma de Mallorca, Alicante, Malaga, Faro, Nice, Berlin, Barcelona, Roma, København, Birmingham, Gdansk og Pristina, mens andre vil bli offentliggjort etter hvert, fremgår det. Billetter skal allerede være tilgjengelig for bestilling, fra 299 svenske kroner én vei.

Eurowings-sjefen mener selskapet har gjort «hjemmeleksen» og brukt pandemien til å gjøre nødvendige endringer i alle ledd.

Jens Bischof var tidligere konsernsjef i flyselskapet SunExpress, et samarbeid mellom Lufthansa og Turkish Airlines. Han overtok som Eurowings-sjef akkurat i det pandemien for alvor traff Europa, i mars 2020.

– Det er derfor Eurowings er mer konkurransedyktig i dag enn noen gang. Med vår konsistente verdi-for-pengene-tilnærming, er vi overbevist om at vi snart vil tiltrekke oss mange svenske fritids- og forretningsreisende, sier Bischof.

Eurowings, som har flydd på Stockholm i en årrekke, vil fra starten ha fem Airbus A320 basert i Stockholm og varsler å ville ansette 150 kabinansatte (crew) i regionen.

Basen er Eurowings ellevte, og femte utenfor det tyske hjemmemarkedet, etter Palma de Mallorca, Praha, Pristina og Salzburg.

Les også

Konkurransetilsynet: Færre passasjerer øker risikoen for flere monopolruter

Les også

En av seks kabinansatte i USA rapporterer om vold: – Jeg trodde jeg hadde sett alt

Les også

Konkurransetilsynet: Færre passasjerer øker risikoen for flere monopolruter

Publisert: