Kronekursen

Brå kronestyrking før rentemøte i USA

Etter å ha nådd ny årsbunn tidligere i uken, får kronen seg en opptur i takt med oljeprisoppgang og optimisme på børsene før kveldens rentemøte i USA.

TURBULENS: Kronekursen har svingt voldsomt den siste tiden.
  • Camilla Knudsen
Publisert:

Det siste døgnet har kronen styrket seg brått mot de fleste valutaene. En euro koster nå 10,02 kroner, hele 16 øre mindre enn på samme tid dagen før. Også svenskekronen har blitt betydelig billigere og koster nå 95 øre.

Det betyr at det blir rimeligere å handle fra utlandet, mens det kan være en ulempe for eksportindustrien, da det blir dyrere for utlendinger å kjøpe varene våre.

Styrkingen kommer samtidig med at oljeprisen igjen snur oppover nær de høyeste nivåene siden 2014, og med betydelig oppgang på børsene både her hjemme og ute i Europa.

Les også

Turbulens for kronen: – Blir dratt med i dragsuget

Økt risikoappetitt er gode nyheter for kronen, som anses å være en mindre sikker investering i urolige tider.

– Mens medvinden fra høye oljepriser fortsetter å støtte kronen, venter vi at denne støtten vil avta fremover, skriver valutaanalytiker i DNB Markets Magne Østnor i en fersk analyse.

Valutaanalytiker i DNB Markets Magne Østnor tror på gradvis svakere krone.

Ikke lenger alene om renteoppgang

Østnor viser også til at utsiktene til rentehevinger i Norge tidligere har vært positiv for kronekursen, men at den faktoren får mindre betydning etter hvert som flere andre sentralbanker også strammer inn.

– Dermed vil kronen være sårbar for bølger av risikoaversjon og for den jevne etterspørselen etter valuta fra norske kommersielle kunder, skriver han.

DNB Markets venter derfor en gradvis svekkelse av kronen til 10,20 på ett års sikt.

BRÅ KRONESTYRKING: En euro koster nå 10,02 kroner. Det er 16 øre billigere enn på samme tid i går.

Norges Bank kuttet renten til rekordlave null prosent tidlig i pandemien, men har hevet renten to ganger det siste halvåret til 0,5 prosent og varslet ny renteheving i mars.

DNB Markets venter seks norske rentehevinger til en topp på 2,0 prosent sommeren 2023, men spår enda flere hevinger fra USAs sentralbank Fed.

Totalt ser meglerhuset for seg fire hevinger i USA i år, fire neste år og to året etter. Renten i USA ligger fortsatt i praksis på null (0–0,25 prosent).

Onsdag kveld rettes alles øyne mot Fed, som er verdens viktigste sentralbank, for signaler om startskuddet for amerikanske rentehevinger, som er ventet i mars.

Les også

Venter seks rentehevinger og høyeste lønnsvekst siden 2013

Mest følsom for markedsuro

Østnor påpeker at kronen er blant de mest følsomme av de store valutaene for endringer i markedsstemningen. Det kommer ikke bare av risikofrykten, men også av at forverring i børssentimentet ofte er knyttet til fall i oljeprisen på grunn av forventninger om lavere global vekst.

Begge disse faktorene er svært viktige for utviklingen i en liten og åpen økonomi som den norske.

Fremover vil stemningen i markedene i stor grad også påvirkes av hvordan internasjonale rentehevinger påvirker finansmarkedene.

– Fed kan ikke gå for raskt fram. Gjør den det, kan høyt prisede aksje- og kredittmarkeder få en real nedtur, frykter økonomene i DNB Markets.

Østnor nevner også flere geopolitiske risikofaktorer som er fremtredende for tiden.

– Noen, som spenningene i Russland/Ukraina og Midtøsten, kan imidlertid potensielt løfte råvareprisene, og dermed begrense mulige negative effekter på kronen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kronekursen
  2. Kronekurs
  3. DNB Markets
  4. Norsk krone

Flere artikler

  1. Norges Bank dropper kronekjøp: – Fortsatt en bom

  2. Norges Bank skal selge 2 milliarder kroner daglig

  3. Overrasket over kronen etter rentehopp: – Noen puslespillbrikker som mangler

  4. Nordea Markets om kronen: Vær forberedt på et ruglete 2022

  5. Kronen faller til årets svakeste nivå: – Urolige børser demper kroneutsiktene