Er blitt ti milliarder rikere på 18 måneder

Johan H. Andresen og familien er god for rekordhøye 45 milliarder etter nok et fantastisk halvår for aksjer og eiendom.

SOLID FØRSTE HALVÅR: For Johan H. Andresen og Ferd.
 • Lage Bøhren
Publisert:

Oppturen fortsetter for Johan H. Andresen og hans investeringsselskap Ferd, som satt på en verdijustert egenkapital på 45 milliarder kroner ved utgangen av første halvår.

Det fremgår av Ferds halvårsrapport, som ble publisert mandag morgen.

Økningen fra utgangen av 2020 er på fire milliarder kroner, og drives i hovedsak av børsnoteringen av Elopak i juni samt ny oppgang i både aksje- og eiendomsverdier.

Ferds pengebinge er dermed økt med nær ti milliarder kroner siden pandemien rammet verden for halvannet år siden.

– Hvor mye er dyktighet, og hvor mye kan tilskrives et sterkt marked?

– Ferd er en langsiktig eier og investor som fokuserer på den fundamentale utviklingen i investeringene våre. Vi er godt fornøyd med hvordan selskapene har levert de siste årene, samtidig som flere deler av markedet også har vært sterkt i samme periode, sier Ferd-sjef Morten Borge til E24.

Les også

Johan H. Andresens Ferd har 5,4 milliarder i cash etter storsalg

Har varslet nye børsplaner

Ferd-formuen forvaltes gjennom de fire forretningsområdene Capital (strategiske investeringer i børsnoterte og unoterte selskaper), Eiendom, Invest (finansielle plasseringer i nordiske børsnoterte selskaper) og Ekstern forvaltning.

For Ferd Capital, som eier unoterte selskaper som Aibel, Mestergruppen og Fjord Line og er stor aksjonær i børsnoterte aktører som Elopak, Benchmark og Boozt, endte avkastningen på 11 prosent for perioden.

Les også

Andresen er nå størst i Boozt - bikket milliarden i nettbutikken

Kartongselskapet Elopak ble tatt på Oslo Børs i juni, etter 64 år i Andresen-familiens eie. Ferd solgte seg ned til en eierandel på 59,2 prosent, og frigjorde dermed 2,5 milliarder i kontanter.

I andre halvår kan nok et Ferd-dominert selskap havne på børs. Oljeservice- og havvindleverandøren Aibel annonserte planer for en mulig børsnotering i slutten av mai.

Ferd eier 50 prosent av Aibel, mens det svenske private equity-selskapet Ratos eier 32 prosent og det svenske pensjonsfondet Sjätte AP-fonden eier 18 prosent.

– Vi har pr. dags dato ikke noe nytt å fortelle om den planlagte noteringen av Aibel, sier Borge.

STYRER BUTIKKEN: Ferd-sjef Morten Borge.
Les også

Varsler nye planer for norsk leverandørkjempe: Vil ta Aibel på børs

Lukrative eiendomssalg

Eiendomsvirksomheten oppnådde en avkastning på 9,9 prosent i perioden. Det gode resultat tilskrives i hovedsak tre eiendomssalg, inkludert en tomt på Ensjø til NRK, som skal huse rikskringkasterens nye hovedkontor.

I alt fikk Ferd innbetalt 6,8 milliarder i realisasjoner og utbytter i første halvår. Samtidig ble det investert 5,3 milliarder, blant annet i det nye porteføljeselskapet Norkart.

Les også

Ferd blar opp milliardsum for norsk programvareselskap

Samtidig ble det plassert to milliarder kroner i aksjefond, samt flere investeringer i Ferd Capitals mandat for børsnoterte selskaper.

– Dere solgte mer enn dere investerte for i første halvår. Er dette tilfeldig, eller vurderer dere perioden vi er inne i som et bedre marked for å selge enn å kjøpe aksjer?

– Det er litt tilfeldig, og mer drevet av mulighetsrommet for de enkelte investeringene, sir Borge.

– Hvordan vurderer dere risikoen for en betydelig nedgang i aksjemarkedet for øyeblikket? Og har dere tatt noen aktive grep for å sikre dere mot et slikt scenario?

– I alt vi gjør, tenker vi som en langsiktig eier. Mulighetene for en nedgang i markedet er alltid der, og det er noe vi er forberedt på uten at vi forsøker å «time» markedet, sier Borge.

Les også

Storkjøpte da børsene raste: Johan H. Andresen god for 41 milliarder etter tidenes beste år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Johan H. Andresen
 2. Elopak
 3. Morten Borge
 4. Børsnotering
 5. Ferd
 6. Eiendom

Flere artikler

 1. Milliardær Johan H. Andresens investeringsselskap tjente over syv milliarder

 2. Fluefisker Johan H. Andresen eier oppdrettsaksjer for over to milliarder: Ber næringen ta grep for å redde villaksen

 3. Elopak venter marginskvis i andre halvår på grunn av dyrere råvarer

 4. Elopak-resultatet rammes av krig og høye råvarepriser

 5. Dette er E24s nye spaltister