Orkla-direktør: – Den største kostnadsøkningen jeg har sett
Orklas omsetningsvekst overrasket positivt i andre kvartal, men dagligvaregiganten er fremdeles rammet av prisøkninger på innsatsvarer. Direktøren er forbauset over prisøkningene i markedet.
Torsdag morgen la Orkla frem regnskapet for andre kvartal, og sendte analytikerne i pølsebua. Omsetningen utgjorde 14,3 milliarder kroner, opp fra 11,77 milliarder kroner i samme periode i 2021.
På forhånd var det ventet en omsetning på 13,08 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt.
Oppmerksomheten er imidlertid rettet mot de økte kostnadene, som har bidratt til nedgang i driftsresultatet (justert EBIT) for merkevarevirksomheten inkludert hovedkontoret. Nedgangen utgjør 0,5 prosent.
– Største økningen jeg har sett
Konsernsjefen Nils K. Selte sier at det har vært en krevende situasjon preget av høy kostnadsinflasjon, verdikjedeforstyrrelser og usikkerhet rundt den globale matvaresituasjonen.
– Effektene av coronapandemien, etterfulgt av krigen i Ukraina, har ført til flaskehalser og verdikjedeforstyrrelser. Kombinert med sterk etterspørsel har dette ført til at markedsprisene på råvarer har økt ytterligere i første halvår 2022.
Konserndirektør for kommunikasjon og bedriftsforhold, Håkon Mageli er også overrasket over prisøkningene i markedet.
– I mine 31 år i næringsmiddelindustrien er dette den største kostnadsøkningen jeg har sett. Det er økninger innenfor råvarer, emballasje, transport og energi.
Aksjeanalytiker i Kepler Cheuvreux, Markus Borge Heiberg, sier at markedet venter spent på når priseffekten blir sterkere enn kostnadseffekten i selskapet.
Omsetningsfest for Orkla i andre kvartal
Mer kontroll og forutsigbarhet fremover
Mageli mener at selskapet er godt rustet til å takle økende markedspriser fremover, som følge av inngåtte avtaler med leverandører og bedre oversikt over alternative leverandører og råvarer.
– Vi har mer innsikt og flere strenger å spille på enn mange andre fordi vi har en unik kombinasjon av lokal og global kompetanse, sier han.
Aksjeanalytiker Heiberg tror også at på lengre sikt vil Orkla gjøre strukturelle endringer i porteføljen sin som vil bidra til at dagligvaregiganten vil gjøre det bra fremover.
– Mange har blitt negativt overrasket over hvor lang tid det tar for Orkla å øke prisene sine. Nå ser vi tegn til at man kanskje kan bli positivt overrasket i den andre retningen i andre halvår, for vi ser at råvareprisene har kommet litt ned.
– Vi spekulerer ikke i aksjeutviklingen
– Tilbyr konkurransedyktige priser på merkevarer
På mandag meldte Statistisk sentralbyrå (SSB) at matvareprisene steg med 5,6 prosent fra juni 2021 til juni 2022. Historiske tall fra SSB viste at fra mai til juni økte prisene med 2,0 prosent – den største økningen fra mai til juni på 40 år.
Mageli forteller at prisøkningen på merkevarene har vært en nødvendighet, og at selskapet alltid tilbyr konkurransedyktige priser.
– Vi er i en konkurransesituasjon hvor vi konkurrerer med internasjonale konkurrenter i Norge. 90 prosent av våre produkter har en slik internasjonal konkurransesituasjon i Norge. Det betyr at vi alltid må tilby konkurransedyktige priser på våre merkevarer, sier han.
Han forteller videre at selskapet har god dialog med dagligvarekundene, og har fortløpende samtaler med dem for å forstå markedssituasjonen.
Utflating av priser
Direktøren beroliger med at selskapet har bedre oversikt for andre halvår, og kommer ikke til å øke prisene i det korte bildet.
– Dessuten er det slik at vi har et tidsvindu i det norske markedet og neste vindu for vår del er 1. februar. Vi kan ikke øke prisene i det norske markedet før det.
– Jeg ønsker å legge til at det er ingen automatikk i prisøkninger. Først må vi gjennom forhandlinger med de tre dagligvarekjedene, og den såkalte høstjakta er alltid krevende, skriver han i en e-post til E24.
Mageli forklarer at «høstjakt» er en bransjesjargong for forhandlinger mellom leverandører, som mellom Orkla og dagligvarekjeder om sortiment og betingelser.
Forhandlingene kan bli krevende på bakgrunn av usikkerheten i globale varestrømmer og økende inflasjon og energipriser. Forhandlingene foregår på høsten med virkning fra 1. februar.
Forrige justering kom 1. juli.
Sterkt kvartal for Storebrand - passerte 1.000 milliarder i forvaltningskapital
Nedgang i aksjekursen
Orkla-aksjen handles på Oslo Børs. Resultatene sendte aksjen omtrent én prosent ned torsdag.
Aksjeanalytikeren Heiberg begrunner nedgangen med at lønnsomhet i merkevaredivisjonen var lavere enn ventet, og at vekstdriveren til omsetningen var markedssituasjonen.
– Veksten er ikke drevet av at Orkla vinner store markedsandeler, tror vi. Det er i all hovedsak markedssituasjonen som gjør at veksten er så sterk, sier aksjeanalytikeren.
Så langt i år har Orkla aksjen falt litt over syv prosent på Oslo Børs. Med en aksjekurs på 81,46 kroner er selskapet verdsatt til rett under 81,6 milliarder kroner ved stengetid på Oslo Børs fredag.