Fitch: Evergrande har misligholdt lån

Den kinesiske eiendomsgiganten, med over 2.600 milliarder kroner i gjeld, har for første gang misligholdt et lån i utenlandsk valuta.

Evergrande har fått en «tekniske dødsattest» når Fitch erklærte mislighold av et dollarlån, ifølge analysesjef.
Publisert:

Kredittanalyseselskapet Fitch Ratings har kuttet ratingen i Evergrande til «restricted default» (begrenset mislighold) torsdag. De pekte på manglende betaling på dollarobligasjoner.

Dermed har den kinesiske boligutbyggeren Evergrande for første gang misligholdt et lån, ifølge Bloomberg.

Financial Times skriver at Fitch er de første som selskapet som erklærer mislighold på lånet.

Utviklingen markerer starten på slutten for den gjeldstyngede giganten, ifølge Bloomberg.

Les også

Evergrande-krisen kort forklart

– En teknisk dødsattest

– Fitch har sendt ut en teknisk dødsattest, men Evergrande sluttet jo delvis å betale sine leverandører i sommer, så dette har pågått lenge, forklarer Pål Ringholm, analysesjef i Sparebank 1 Markets.

– Realiteten i det er at dette visste vi, utdyper han.

Gjelden er nå verdt omtrent 20 prosent av det investorene en gang i tiden lånte ut, ifølge Ringholm.

– Så dette var full krise i forkant, sier han.

Nå har sentralbanken i landet varslet at de vil hjelpe til med rekonstruering av selskapet, «ergo er det teknisk sett konkurs», forklarer Ringholm.

Les også

Svensk Evergrande-selskap varsler oppsigelser

Erklært mislighold også for Kaisa Group

Denne uken hadde også Kinas nest største eiendomsutbygger, Kaisa Group, frist for en lånebetaling.

Aksjen til selskapet ble handelsstanset på Hongkong-børsen onsdag, i «påvente av en kommende melding». Torsdag var den fremdeles ikke i handel.

Ifølge Financial Times har også Fitch erklært Kaisa Groups lån til begrenset mislighold. Lånet er ifølge avisen på 400 millioner dollar.

De to boliggigantenes mulige mislighold kunne, ifølge Reuters, trigge «kryss-forfall» på omtrent 19 milliarder dollar for Evergrande, og 12 milliarder for Kaisa Group.

Les også

Handelsstans for kinesisk boligutbygger for andre gang

Spørsmålet nå er hvordan dette vil slå ut på økonomien i Kina fremover. Ringholm peker på at dette kan spre seg til eiendomssektoren i Kina, at det kan påvirke veksten i landet, og han spør om det vil føre til at man stimulerer andre bransjer enn eiendom.

Ringholm har tidligere sagt at det som skjer i Kina ikke lenger blir i Kina. Han sier at Oslo Børs er «nært knyttet» til det som skjer i verdens økonomier.

– Lavere vekst i Kina smitter over på hvert fall deler av Oslo Børs, sier han, og peker på blant annet selskaper som frakter varer sjøveien, og etterspørselen etter jernmalm og den generelle etterspørselen i markedet.

Les også

Den økonomiske veksten i Kina avtok i tredje kvartal

Kunne ikke garantere betaling

Evergrande hadde mer enn 300 milliarder dollar i gjeld, ved utgangen av juni, ifølge Bloomberg. Det tilsvarer omtrent 2.670 milliarder kroner med dagens kurs.

Et av obligasjonslånene i dollar hadde forfall i november, og fristen for mislighold var på mandag. Tidligere har flere statlige kinesiske medier meldt at de har betalt låneregningen i siste liten før mislighold.

I løpet av høsten har selskapet solgt både bankaksjer, og strømmeaksjer for å hente inn penger. Fredag fikk selskapet krav fra kreditorene på 260 millioner dollar, og selskapet varslet at de ikke kunne garantere å ha midler til å møte betalingskravene.

Myndighetene i Kina svarte at de vil hjelpe selskapet med å redusere risiko og opprettholde stabilitet i eiendomssektoren i landet.

Les også

Kinesiske myndigheter ber bankene om boliggrep

Da det ble kjent at Evergrande kunne gå over ende tidligere i høst, skapte det børsuro over hele verden.

Markedet fryktet at selskapet problemer kunne smitte over på resten av eiendomssektoren. Den anslås å utgjøre mellom 15 og 30 prosent av økonomien i verdens nest største økonomi. Boligsektoren har vært viktig for den økonomiske veksten til Kina, men sektoren er også i stor grad lånefinansiert.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om