Børsdagen

Oslo Børs falt for tredje dag på rad

Gassfraktrederiet Flex LNG fikk en solid opptur etter en økning av ordrereserven på 7,5 milliarder kroner. Aker BP var en av børstaperne.

  • Truls Lier
  • Anders Nybakken Kvale
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

Oslo Børs har sving mellom røde og grønne tall torsdag, og stemningen surnet mot slutten av handelsdagen.

Hovedindeksen endte med en nedgang på 0,80 prosent.

Samme dag ble det kjent at Norges Bank vil heve styringsrenten fra 0,75 til 1,25 prosent. Sentralbanken ser det som sannsynlig at styringsrenten settes videre opp til 1,5 prosent i august.

Prognosen for styringsrenten innebærer at renten øker til rundt tre prosent frem mot sommeren neste år.

– Ikke veldig overraskende, men dette var ikke priset inn fullt ut på noen måte, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24 om den doble hevingen.

Han omtaler beslutningen som «mer aggressivt enn vi trodde».

Ellers ligger oljeprisen omtrent to dollar høyere enn da Børsen stengte onsdag. Et fat nordsjøolje (brent spot) koster 111,4 dollar ved børslutt.

Oljeselskapene Equinor og Aker BP var de to mest omsatte aksjene. Equinor var ned 0,53 prosent, mens Aker BP falt hele 4,96 prosent.

Fredriksen-rederi øker ordrereserven

Gassfraktrederiet Flex LNG, der John Fredriksen er storeier, meldte torsdag morgen om time charter-avtaler (faste, lange kontrakter, red.anm.) for tre av skipene sine.

For to av skipene, «Flex Enterprise» og «Flex Amber», varer arbeidet nå i syv år fra tredje kvartal i år, mens for det siste, Flex Rainbow, er varigheten nå på ti år fra januar 2023.

Samlet gir dette ytterligere 750 millioner dollar, eller rundt 7,5 milliarder kroner, i ordrereserve for selskapet, opplyses det i meldingen.

Flex LNG-aksjen var på ett tidspunkt opp over 12 prosent torsdag. Ved stenging var aksjen opp 9,37 prosent.

Les også

Flex LNG øker ordrereserven med 7,5 milliarder

Ellers er kreftvaksineselskapet Targovax blant dagens børsvinnere.

Aksjen er opp 17,85 prosent ved børslutt, til en kurs på 1,162 kroner per aksje.

Oppgangen kom etter at det har blitt klart for å starte opp kliniske studier i USA for et av deres legemidler. Targovax opplyste torsdag at en «legemiddel under utvikling» (IND)-søknad for TG01 i kombinasjon med QS-21 STIMULON har blitt godkjent av det amerikanske myndigheter.

Lakseselskaper med fornyede lisenser

Laksegigantene Mowi og Grieg Seafood har fått fornyet oppdrettslisenser i British Columbia vest i Canada for to år. Det skriver selskapene i hver sin børsmelding.

Tidligere i vår fikk Mowi, Grieg Seafood og Cermaq medhold i retten etter at kanadiske myndigheter hadde forsøkt å tvinge dem til å avvikle store deler av lakseproduksjonen. Urfolk i regionen har i årevis kjempet mot lakseoppdretten langs vestkysten, for å bevare den truede villaksen.

Samtidig har både DNB Markets og Arctic Securities oppgradert sin anbefaling på Mowi til kjøp fra tidligere hold. Begge holder kursmålene uendret på henholdsvis 270 kroner og 265 kroner per aksje.

Mowi-aksjen steg 1,05 prosent, og Grieg Seafood-aksjen steg 1,32 prosent.

Wall Street stiger fra start

Pilene peker oppover igjen i de amerikanske aksjemarkedene torsdag.

De amerikanske aksjemarkedene endte gårsdagen svakt ned, etter en solid opptur på tirsdag.

Overordnet har det likevel vært en tung periode aksjemarkedene. Samleindeksen S&P 500 er ned over tre prosent den siste måneden, og ned mer enn 20 prosent siden nyttår.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Flex LNG øker ordrereserven med 7,5 milliarder

  2. Shipping-knekk på Oslo Børs

  3. Markant oppgang på Oslo Børs

  4. Olje og sjømat tynget Oslo Børs

  5. Oljeprisfall sendte Børsen ned i sluttminuttene