Sjefanalytiker venter rentethriller: – Her kan vi få store utslag

Usikkerheten rundt torsdagens rentedom fra Norges Bank, gjør at eksperter ser risiko for friske markedsbevegelser.

SER MULIGE MARKEDSUTSLAG: Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets
Publisert:

– Her kan vi få store utslag. Potensialet for store bevegelser er nokså stort. Det er ganske mange forskjellige utfall Norges Bank kan lande på, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24.

Det er duket for en rentethriller av god, gammel karakter når Norges Bank torsdag formiddag klokken 10 presenterer fasiten på de siste dagers rentemøte.

Bakteppet er blant annet brennhet inflasjon, sentralbanker som løfter renten med en aggresjon man ikke har sett på flere tiår og lav ledighet.

– Selve rentebeslutningen er ganske usikker. Vi tror det kommer en heving på 0,25 prosentpoeng, men det kan komme en heving på 0,50 prosentpoeng også. Så blir det spennende å se hvilken rentebane de legger opp. Vi tror på én økning på hvert møte i år og fire økninger neste år, sier han, og legger til:

– Men – det kan fint komme flere.

Norges Bank har varslet at styringsrenten skal opp. Spenningen dreier seg om hvor bratt renteoppgangen blir. Flere andre sentralbanker har begynt å øke rentene ekstra mye.

– Kommer til å bli bevegelser

Ifølge sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management priser markedet inn rundt 50 prosent sannsynlighet for at Norges Bank vil heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng torsdag.

Men prisene i markedet tilsier en like stor sjanse for et dobbelt rentehopp, altså 0,5 prosentpoeng, fremholder han.

– Det blir neppe en mellomting, så det kommer til å bli bevegelser i morgen også, sier sjeføkonomen.

Ifølge Bloomberg venter de aller fleste ekspertene at det blir en vanlig renteheving på 0,25 prosentpoeng. Et mindretall antar at det blir et halvt prosentpoeng.

Les på E24+

Økt rente er ikke så ille som det ser ut som

Internasjonalt er rentebevegelsene store:

  • Den amerikanske sentralbanken har satt opp styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, det største rentehoppet siden 1994.
  • Et eller flere rentehopp på et halvt prosentpoeng er aktuelt i euroområdet, uttalte nylig sentralbanktoppen Klaas Knot til nederlandsk radio.
  • Nordea venter at den svenske Riksbanken også vil øke renten med et halvt prosentpoeng.
  • Senest onsdag satt Tsjekkias sentralbank opp styringsrenten med 1,25 prosentpoeng til 7 prosent for å få bukt med en inflasjon på 16 prosent, mens den islandske sentralbanken hevet styringsrenten fra 3,75 til 4,75 prosent – det høyeste nivået på fem år.

– En synkron renteoppgang som vi ser nå fra alle sentralbanker er det største vi har sett på flere tiår, sier Wilhelmsen

– Vi har sett at når renten kuttes skjer det veldig fort. Det kan skje dramatisk fort, som under pandemien. Men at renten blir satt opp veldig raskt er ikke noe vi har sett på flere tiår, sier han.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management, et fond som lever av å kjøpe og selge valutaer og statsobligasjoner ved å blant annet tolke den makroøkonomiske utviklingen.

Eek-Nielsen tror at særlig rentemarkedet kan røre på seg i kjølvannet av rentebeslutningen.

Han viser til at prisen på forventet nibor-rente i juni neste år har steget betydelig på bare få uker:

  • 6. juni var den på 2,67 prosent
  • I skrivende stund er den på 3,40 prosent

Nibor er prisen på bankenes lån til hverandre, og påvirker hvilken rente bankene tar for utlån til deg og meg.

– Denne kan flytte seg et halvt prosentpoeng på rentebeslutningen, og det vil være veldig mye, sier Nordeas sjefstrateg.

Les også

Sjeføkonom-splid: – Jeg ber på mine knær, vær litt forsiktige nå

Han tror derimot ikke at det vil komme tilsvarende store bevegelser i valutamarkedet, og viser til en trend han har sett over tid:

– Dette skyldes at kronekursen ikke har vært fullt så sensitiv til sentralbanken som tidligere, men også i valutamarkedet har det kommet litt opp. I rentemarkedet kan det derimot gå ganske mye, kanskje særlig på en duete beskjed, sier Eek-Nielsen.

– Ikke et særnorsk fenomen

Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management sier det er stor usikkerhet i både internasjonale og norske rentemarkeder for øyeblikket.

Han bruker renten på tyske statsobligasjoner som et eksempel. Der er prisen for å beskytte seg mot svingninger i renten den høyeste siden eurokrisen tilbake i 2011.

– Det som skjer nå er ikke et særnorsk fenomen. Det er et internasjonalt fenomen med høyere inflasjon der sentralbankene setter opp renten i større skritt og raskere enn før. Usikkerheten i Norge er like stor som usikkerheten internasjonalt.

Publisert:
Gå til e24.no