Laura kjøpte Tesla-aksjer i 2010. Nå er hun mangemillionær

Tesla har gjort Elon Musk til verdens rikeste mann. Med seg på veien til rikdom har han hatt en rekke lojale småsparere, som også har blitt mangemillionærer.

 • Linn Kongsli Hillestad
 • Pål A. Solheimsnes
 • Nora Savosnick (foto)
Publisert:

SAN FRANCISCO / OSLO (E24): For elleve år siden kjøpte Laura Goldman (63) sine første aksjer i Tesla. Hun foretrekker kollektivtransport og eier ikke bil selv, men fikk øynene opp for selskapet etter at flere av vennene hennes hadde gått til innkjøp av ny elbil.

– Den beste muligheten til å tjene ordentlige penger, er å investere i selskaper som bryter med det tradisjonelle, sier den tidligere aksjemegleren til E24.

Hun er utdannet ved businesskolen Wharton i Pennsylvania, i likhet med Elon Musk, og fikk et godt inntrykk av både ham og Tesla.

– Jeg følte at dette var et selskap som sto for endring.

HAR TJENT GODT: Selv etter børsfallet denne uken, er Tesla-aksjene til Laura Goldman verdt rundt 13 millioner kroner. Her feirer hun åpningen av Brooklyn Bowl i hjembyen Philadelphia.

Forventningene innfridde. Goldman kjøpte seg litt opp etter den første investeringen, og på onsdag, selv etter to dager med kraftig kursfall, var aksjebeholdningen hennes verdt 1,5 millioner dollar – nesten 13 millioner kroner. Det er opp over 500.000 dollar bare det siste året.

Goldman kan dermed kalle seg «Teslanaire», et begrep brukt for å beskrive den stadig lengre rekken av småsparere som er blitt dollarmillionærer på å investere i Tesla.

– Jeg prøver å ikke se så mye på kursen, for da får jeg bare lyst til å selge, sier 63-åringen.

RAKETT: Aksjekursen i Tesla har steget voldsomt de siste årene.

Fristelsen kan være forståelig. De siste tre årene har aksjekursen i Tesla steget med over 1.500 prosent. Det har også tatt Elon Musks formue til himmels.

Han eier 22 prosent av Tesla, og på fire år har han gått fra å ha en formue på 14 milliarder dollar til å bli verdens rikeste mann. I skrivende stund har han en formue på over 300 milliarder dollar, mer enn 2.540 milliarder kroner. Dette tilsvarer tre ganger verdien av Equinor.

Småsparer-favoritt

I takt med aksjekursen har Musk blitt en større og større favoritt blant småsparere, særlig i USA. På aksjeappen Robinhood, som er mye brukt av ikke-profesjonelle investorer, er Tesla den nest mest populære aksjen, etter Apple.

På Reddit-forumet WallStreetBets, som tidligere i år drev kursen i Gamestop til himmels, er Tesla den mest omtalte aksjen.

Underveis i oppgangen har Musk, gjennom sin Twitter-konto, oppildnet og heiet frem aksjeoppturen. I dag har han 63 millioner følgere på Twitter, blant de største følgerskarene på det sosiale nettverket. Her snakker han direkte til både aksjonærer og fans.

VERDENS RIKESTE: Elon Musk var den første personen i verden med en formue på over 300 milliarder.

Han bruker også et språk som ligner sjargongen som blir brukt på internettforum som Reddit.

Han poster emojis og «memes», som er vitser som blir spredd over internett, ofte i billedform.

Disse meldingene har vist seg å ha enorm påvirkning på flere markeder – og åpenbart en påvirkning på Tesla-aksjen. Senest forrige helg satte Musk opp en avstemming på om han burde selge 10 prosent av aksjene sine, og sa han skulle etterleve resultatet av avstemmingen.

Flertallet stemte «Ja», og aksjen falt neste handelsdag.

Les også

Tesla-aksjen faller etter Musk-tweet: – Hertz-avtalen har ingen påvirkning

Musk ble også den store snakkisen i flere miljøer for kryptovaluta tidligere i år. Først annonserte Tesla at de skulle kjøpe bitcoin for 13 milliarder kroner, noe som fikk kryptovalutaen til å hoppe 11 prosent. Deretter annonserte de at Tesla-kunder kunne betale med bitcoin, noe som drev opp kursen ytterligere.

Kursen raste 10 prosent da Musk senere skrev at de ikke ville godta bitcoin som betaling likevel.

Musk la også sin elsk på kryptovalutaen Dogecoin. I en serie Twitter-meldinger skrev blant annet Musk at Dogecoin var «folkets krypto», og postet bilder av seg selv sammen med Shiba Inu-hunden som blir brukt som kryptovalutaens logo.

Vitsevalutaen ble drevet til himmels av oppstyret rundt Musks meldinger.

– Føles annerledes

Aksjonær Kenneth Jamora liker hvordan Musk kommuniserer med investorer og andre via sosiale medier.

– Som ingeniør forstår jeg hvor Elon kommer fra. Det er ganske utrolig hvordan han følger med på følgerne sine, og jeg tror han lytter til tilbakemeldingene deres, sier han til E24.

– Hvor mange andre administrerende direktører gjør det ... i det minste på sosiale medier? Jeg føler at Elon har skjønt det.

Les også

Twitter-brukere stemte for Musks milliardsalg: Norsk investor er ikke bekymret

Jamora, som er bosatt i California, bestemte seg for å investere i Tesla 31. mars 2016. Da troppet han opp på en lokal Tesla-butikk for å reservere en Model 3 og ble møtt av store folkemengder.

– Jeg følte at dette var noe stort ... Teslas iPhone-øyeblikk, om du vil, sier aksjonæren.

Han har investert i flere teknologiaksjer og er opptatt av å ha en etisk tilnærming til porteføljen sin.

– Jeg er lei av å se oljeindustrien ødelegge miljøet vårt. Enten direkte gjennom oljelekkasjer eller indirekte gjennom bileksos, sier han.

– Tesla føles annerledes enn andre kommersielle selskaper.

AKSJONÆR: Kenneth Jamora investerte i Tesla i 2016. Han liker selskapets profil.

For Laura Goldman var også miljøaspektet en av de viktigste årsakene til at hun valgte å investere i Tesla. Elon Musks Twitter-aktivitet er en av grunnene til at hun har holdt på aksjen såpass lenge.

– Han har alltid fortalt følgerne sine hva de skal gjøre, sier hun.

– Selv om det har vært problemer med selskapet, har han alltid vært veldig transparent rundt det på Twitter.

Langsiktige perspektiver

Goldman er litt usikker på hva hun skal legge i Musks siste Twitter-stunt, og hans salg av aksjer for 43 milliarder kroner, men hun planlegger uansett å holde på aksjene sine en god stund til.

– Jeg tror at det kan komme til å være en Tesla på hvert eneste gatehjørne, sier hun, og viser til president Joe Bidens omfattende plan for å utvikle amerikansk infrastruktur.

Her er det lagt inn 7,5 milliarder dollar til å bygge et nasjonalt nettverk av ladestasjoner, ifølge Wall Street Journal.

– Det vil gjøre det mye lettere å eie elbil, sier Goldman.

GAMLE TRAKTER: Laura Goldman har utdannelse fra businesskolen Wharton ved Universitetet i Pennsylvania – i likhet med Elon Musk. Her er hun i et av klasserommene på universitetet.

Aksjonær Kenneth Jamora planlegger å holde på Tesla-aksjene sine i rundt ti år til. Han vil gjerne se at Tesla øker produksjonen til 5–10 millioner kjøretøyer i alle sektorer, forbedrer batterilagringsevne, får robottaxi-nettverk og selvkjørende biler oppe og står.

– Jeg føler at jo lenger jeg holder, jo bedre kan jeg hjelpe Tesla med å oppnå sitt mål om å få verden over på bærekraftig energi, og forhåpentlig gi planeten en sjanse mot oljelobbyister, politikk og forurensing, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tesla
 2. Elon Musk
 3. Aksjer

Flere artikler

 1. Tesla hadde bitcoin verdt 17,5 milliarder kroner

 2. Dogecoin opp 14 prosent etter Musk-melding

 3. Elon Musk selger Tesla-aksjer for enda en milliard dollar

 4. Elon Musk ut mot Bernie Sanders: – Bare si ordet, og jeg selger flere aksjer

 5. Musk lar Twitter avgjøre milliardsalg av Tesla-aksjer