Internasjonale kryptotopper samlet i Oslo: – Jeg puster bitcoin

Blant entusiastiske «bitcoiners» på Oslo Freedom Forum, var det en journalist fra El Salvador som minnet tilhørerne om at krypto ikke automatisk er et verktøy for demokrati.

BITCOINFRELST: 22 år gamle Abubakar Nur Khalil er utnevnt til å sitte i styret til Jack Dorseys Bitcoin Trust Fund. Hans ambisjon er å utvikle bitcoin-økosystemet i Afrika.
Publisert: Publisert:

Årets utgave av Oslo Freedom Forum ble arrangert med en betydelig slagside mot kryptovaluta.

Og med diskusjonstemaer som «Kan bitcoin nå en milliard mennesker?» var det tydelig hvor ambisjonsnivået lå.

Første innslag, «Jakten på økonomisk frihet», ble introdusert ved å markere avstand fra den tradisjonelle finanseliten.

Oslo Freedom Forum ble avholdt mandag til onsdag denne uken.

Animasjoner av Warren Buffet, Bill Gates og Charlie Munger utspilte seg på det store lerretet sammen med førstnevntes velkjente utsagn om at «bitcoin er rottegift i annen potens».

På denne konferansen diskuterte man imidlertid ikke hvorvidt bitcoin er en god eller dårlig investering for menn i dress fra velstående land.

Les også

Sentralbanksjefen følger kryptobruk i krigen: – Aktualiserer behovet for regulering

Elsker å våkne som «bitcoiner»

Det handlet snarere om det store flertallet av verdens befolkning som er født i land med svak valuta eller autoritære regimer.

– Med bitcoin har mange mennesker omsider fått tilgang til et globalt og ikke-diskriminerende pengesystem.

Det sier 22 år gamle Abubakar Nur Khalil, én av talerne under årets konferanse, til E24.

Nigerianeren leder et fond som investerer i bitcoin-økosystemet i Afrika og er blant de fire som tidligere Twitter-sjef Jack Dorsey har utnevnt til å sitte i styret for hans Bitcoin Trust Fund.

– Ved siden av det er jeg rett og slett en «bitcoiner». Jeg lever, spiser og puster bitcoin. Det er én av de tingene jeg forteller folk, at å våkne som en bitcoiner, det er bare den beste følelsen.

Abubakar Nur Khalil er en stolt «bitcoiner».

Entusiasmen hans er det kanskje ikke så mange som kan relatere seg til. Men som Khalil selv påpeker, hans virkelighet er en helt annen enn den han besøker i Oslo.

– Utenfor fremvoksende markeder, så er man kanskje «bitcoiner» fordi man vil vise fingeren til myndighetene. Men i mindre utviklede land har virkelig bitcoin vist sin nytteverdi i løpet av de siste årene.

Det finansielle systemet i Nigeria er ikke mye å rope hurra for, sier 22-åringen. Han forteller at det er dyrt, tregt og lite åpent. Bitcoin løser mange av disse problemene, ifølge Khalil.

– Det er ikke dokumentert i så veldig stor grad, men mye av bitcoins nytteverdi tilfaller i dag de som virkelig trenger det.

Les også

Rødt får ikke medhold i forbud mot kryptoutvinning

Nyanserende salvadoraner

Positiviteten fortsatte på dag to med konferanse.

Til en panelsamtale om hvorvidt bitcoin er kompatibelt med demokrati, deltok Leonid Volkov. Han var stabssjef da den russiske dissidenten Aleksej Navalnyj drev presidentvalgkamp i 2016.

Leonid Volkov har i en årrekke vært blant Aleksej Navalnyjs nærmeste medarbeidere.

– Vi fikk finansiert valgkampen delvis med bitcoindonasjoner. Tradisjonelle overføringer med bankkort er veldig sårbart overfor myndighetene. Det kan de når som helst bare stenge ned. Så bitcoin ble vår «plan B» og en form for forsikring for valgkampen, sa Volkov til tilhørerne via videolink.

Arrangørene i den amerikanske stiftelsen Human Rights Foundation hadde imidlertid også invitert den mer avmålte gravejournalisten Nelson Rauda fra El Salvador.

– Det var bra de tok med ham for å nyansere bildet litt, sa kryptoforsker Svein Ølnes til E24 etter seansen.

Forsker Svein Ølnes ved Vestlandsforskning (i midten) gjestet Oslo Freedom Forum. Det gjorde også krypto-utvikler Torkel Rogstad (til venstre i bildet).

El Salvador ble i fjor verdens første land som gjorde bitcoin til lovlig betalingsmiddel.

– Folk pleier å si at El Salvador adopterte bitcoin, men gjorde vi egentlig det? spurte Rauda salen retorisk.

Les også

El Salvador trues av statskonkurs etter bitcoin-kjøp

– Et overvåkningsverktøy

For innføringen av bitcoin har vist seg å bli president Bukeles første virkelig upopulære trekk, sier journalisten.

– Gå og spør vanlige bedrifter, utenom store kjeder som Starbucks og Pizza Hut. De tar ikke imot bitcoin.

Hele den salvadoranske bitcoin-erfaringen har vært et paradoks, mener han.

Journalist Nelson Rauda fra El Salvador (til høyre) snakker mens hviterussiske Jaroslav Likhachevskiy høyrer på.

– I stedet for å vokse frem med støtte fra folket, har bitcoin blitt tredd ned på folket ovenfra. Slik jeg ser det er den nasjonale kryptolommeboken i bunn og grunn et overvåkningsverktøy. For teknologien er ikke desentralisert, så myndighetene kan se enhver transaksjon. Det går jo imot det meste av hva bitcoin står for.

Raudas budskap var at bitcoin kanskje kan fungere demokratiserende i andre tilfeller, men at det ikke er noe i bitcoins natur som automatisk medfører økonomisk frihet for dem som bruker det.

– Jeg har vanskelig for å tro på myndighetenes taler om bitcoins liberaliserende ideologi samtidig som vi har verdens høyeste fengslingsrate.

Les på E24+

Derfor solgte Kristoffer Lande (27) seg helt ut av kryptovaluta

Publisert: