Ikke nok obligasjonseiere sier ja til Norwegians redningsplan

Flyselskapet fortsetter de omfattende forhandlingene med noen av kreditorene for å sikre videre overlevelse.

Norwegian-sjef Jacob Schram leder et selskap som for øyeblikket lever på lånt tid.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Martin Hagh Høgseth
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Dramaet rundt Norwegians fremtid fortsetter.

Det kriserammede flyselskapet skriver i en børsmelding fredag at det har mottatt «robust» støtte fra 3 av 4 grupper med obligasjonseiere – som godkjenner selskapets redningsplan.

Obligasjonseierne er kort fortalt noen av dem som har lånt Norwegian penger.

Forslaget fikk imidlertid ikke nok godkjenning fra obligasjonseierne i lånet NAS07, der Norwegian fikk 62 prosent oppslutning, mens det trengte i underkant av 67 prosent. Dermed er det små marginer som hindrer en enighet.

Les også

Stig realiserte milliontap i Norwegian: – Hjertet vant nok kampen mot hjernen

– Vi fortsetter diskusjonene

Norwegian uttalte fredag at det hadde kommet med sitt «siste tilbud», men nå ser det ut til at selskapet har snudd og fortsetter forhandlingene.

– Dialogen vår med obligasjonseierne fortsetter med det klare målet om å få til en løsning. Dessverre var det ikke mulig å få til innen fristen, men vi fortsetter diskusjonene gjennom helgen, uttaler Norwegian-sjef Jacob Schram.

Les også

Splid mellom småaksjonærer i Norwegian

E24 har vært i kontakt med informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i flyselskapet. Han vil ikke kommentere saken og viser til uttalelsen fra konsernsjefen i børsmeldingen.

Norwegian planlegger å kalle inn til et nytt obligasjonseiermøte 18. mai 2020.

Selskapet skriver også at den planlagte ekstraordinære generalforsamlingen, der aksjonærene skal stemme over forslaget, fortsatt gjennomføres 4. mai. Samme dag blir tidslinjen for den planlagte kapitalinnhentingen på opptil 400 millioner kroner bestemt.

Les også

Pilotstudentenes fremtidsutsikter snudd på hodet: – Ingen som går rett ut i jobb nå

Slik ble det stemt i de ulike lånene til Norwegian:

 • I NAS07 gikk 62,07 prosent av stemmene mot ja
 • I NAS08 ble det en tilslutning på 89,25 prosent
 • I NAS09 var tilslutningen 97,91 prosent
 • I det konvertible lånet ga 85,07 prosent tilslutning

Leasingselskapene, som eier en rekke av flyene, har gitt «sterk støtte» til å konvertere minimum 550 millioner dollar av det utestående til Norwegian-aksjer, ifølge meldingen fredag.

Endret tilbudet i går

For å få med seg sine obligasjonseiere på en kriseløsning, meldte Norwegian om et nytt tilbud torsdag ettermiddag. Dermed ble obligasjonseiermøtet som egentlig skulle starte klokken 16 utsatt. Fristen for å godta det «siste tilbudet» utløp klokken 23.00, fremgikk det.

Les på E24+

Din guide til Norwegians redningsplan

PÅ møtet var målet å godkjenne flyselskapets redningsforslag, som innebærer konvertering av gjeld til aksjer. Norwegian vil også gjennomføre en aksjeutvidelse på opp til 400 millioner kroner i en emisjon. Dette for å sikre kriselån fra staten.

Norwegian meldte blant annet om følgende endring i tilbudet til långiverne torsdag ettermiddag:

 • De gir obligasjonseierne en delvis fortrinnsrett på kapitalinnhentingen som skal gjennomføres i etterkant av gjeldskonverteringen.
 • Flyselskapet løser opp innlåsingskrav som sier hvor lenge kreditorene må sitte på aksjene de får gjennom konverteringen.
 • Obligasjonseierne i det konvertible lånet gis mulighet til å konvertere resten av lånet umiddelbart etter hovedkonverteringen.
 • Norwegian vil skjerme inntekter fra salg av såkalte sloter, eller avgangstider, på flyplassen Gatwick slik at de sikres obligasjonseierne i NAS07 og NAS08, som har pant i disse slotene.

Norwegian hadde en gjeld på til sammen 61 milliarder kroner ved nyttår, fordelt på 21,9 milliarder fra flyfinansiering med pant i flyene og resten på gjeld til obligasjonseiere og leasingselskaper.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Flyselskaper

Flere artikler

 1. Norwegian setter hardt mot hardt - obligasjonseiernes frist er ute

 2. Siste brikke falt på plass i Norwegians «kreditorfrieri»

 3. Norwegian har kommet til enighet med obligasjonseierne

 4. Norwegian-emisjonen er syv ganger overtegnet

 5. Norwegian-aksjonærene blir sittende igjen med smuler: – Det blir grisete