Oppkjøp og sammenslåinger

Tencent legger inn bud på alle aksjene i Funcom

Den kinesiske teknologigiganten legger inn et frivillig bud som verdsetter Funcom til 1,33 milliarder kroner.

Funcom
 • Martin Hagh Høgseth
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i en melding onsdag morgen.

Tencent byr 17 kroner per aksje for selskapet, noe som vil verdsette Funcom til 1,33 milliarder kroner.

Styret i Funcom har enstemmig valgt å anbefale budet.

– Vi synes dette er et godt tilbud og er glad for at aksjonærene får anledning til å ta stilling til det, sier Stian Drageset, finansdirektør i Funcom i en melding.

Ved børsdagens slutt tirsdag endte Funcom-aksjen på kurs 13,35 kroner. Dermed er budet 27,3 prosent over tirsdagens sluttkurs.

Den kinesiske nettgiganten kjøpte i september 29 prosent av Funcom for 351,9 millioner kroner. Den gang betalte Tencent 15,75 kroner for aksjene.

Ved børsåpning stiger Funcom-aksjen 25,99 prosent til 16,84 kroner i etterkant av budet.

Ser kamp om spillmarkedet

Tek-analytiker Salvador Baille, som er daglig leder i rådgivningsfirmaet Intelis, sier han ikke er overrasket over at Tencent nå vil sluke hele Funcom.

Han sier det foregår en intens kamp mellom Tencent og andre kinesiske selskaper, ikke minst teknologiselskapet Bytedance, om markedsposisjoner i blant annet spillbransjen og sosiale medier.

TEKNOLOGIEKSPERT: Salvador Baille, daglig leder i Intelis, et rådgivningsfirma innen innovasjon, teknologiledelse og forretningsutvikling.

- Det er en krig mellom de kinesiske selskapene. De er i en kamp i Kina, Asia og internasjonalt om spill og sosiale medier, sier Baille til E24.

Les på E24+

Funcom blir nok kinesisk til slutt – og da sitter aksjonærene med gullbilletten

– Har allerede godt samarbeid

– Vi har allerede etablert et meget godt samarbeid med Tencent og er imponert over kompetansen og innsikten de har i spillbransjen, noe vi tror kan hjelpe oss til å lage enda bedre spill fremover. Tencent er allerede største eier, og samarbeidet vil fortsette uavhengig av hvor mange aksjer de nå anskaffer, sier Drageset.

Ifølge Funcom har Tencent ingen planer om å gjøre endringer i selskapets ledelse eller stab, og vil opprettholde det som selvstendig selskap.

«Investeringen gjøres på bakgrunn av Funcoms utvikling, resultater og vekstpotensial. Funcom er gjeldfritt, og har nå levert de mest lønnsomme årene i selskapets snart 30-årige historie. Tencent trekker frem selskapets nåværende ledelse og ansatte som viktige for at fremgangen skal fortsette,» skriver Funcom i en pressemelding.

Tencent eier Riot Games som har utviklet League of Legends, ett av verdens største spill. De er også medeier i andre spillselskaper, som Epic Games som står bak spillsuksessen Fortnite.

Den kinesiske giganten er var ved utgangen av fjoråret verdens åttende største selskap målt etter markedsverdi.

Les på E24+

E24+: Funcom-sjefen snudde et selskap i krise. Nå vil han vokse igjen – uten å måtte sparke sine egne venner

Utsetter spill

Funcom har jobbet med å utvikle et skytespill som skulle vært lansert i år, men sier dette vil bli utsatt slik at selskapet kan sette kreftene inn på en «mer ambisiøs» satsing på spillet Dune, som er basert på Frank Herberts romanserie og ifølge selskapet har «svært stort potensial».

«Hvis disse foreslåtte endringene godkjennes av styret, er det sannsynlig at selskapet vil trenge ytterligere finansiering for å supplere inntektene fra den pågående driften», skriver Funcom i en melding.

Warner Bros. kommer for øvrig også med en film basert på Dune-universet i november 2020.

Oljefondet er for øvrig storeier i Caymanøyene-registrerte Tencent, med en aksjebeholdning på 26,34 milliarder kroner ved utgangen av 2018, som tilsvarer 0,8 prosent av selskapet.

Funcom legger frem kvartalsrapport 28. februar. Det er ventet at Oslo Børs vil godta tilbudsdokumentet fra Tencent tidlig i februar, med en tilbudsfrist på fem uker.

Les også

Tencent blir største aksjonær i Funcom

Meldingen fra selskapet
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oppkjøp og sammenslåinger
 2. Aksjelive
 3. Tencent
 4. Funcom

Flere artikler

 1. Oslo Børs steg på tross av oljeprisnedgang

 2. Funcom-aksjonærer uenige om budet: – Det er vilt dårlig

 3. Privataksjonærer dumper Funcom-aksjer etter Tencent-bud

 4. Friske penger sendte Oslo Børs-selskaper til værs og i kjelleren

 5. AT&T og TV Norge-eier Discovery i gigantsammenslåing