Børsene i Asia

Dempet på Asia-børser etter heftig uke

Totalt åtte byer med i alt 26 millioner innbyggere er isolert i Kina for å forhindre spredning av coronaviruset. To kinesere i Finland testes for coronaviruset etter at de oppsøkte helsehjelp. De skal ha reist via Norge.

AVLYST: Store arrangementer i forbindelse med feiringen av kinesisk nyttår er avlyst grunnet fare for spredning av coronaviruset. Her en politimann i Beijing.

NICOLAS ASFOURI / AFP
 • Eivind Bøe
 • NTB
Publisert:

Asiatiske børser stiger svakt fredag og henter seg noe inn etter å ha falt til dels kraftig tidligere denne uken grunnet virusfrykt. Slik går utvalgte børser i Asia-Stillehavsregionen:

 • Nikkei 225 i Tokyo opp 0,08 prosent
 • Hang Seng i Hongkong opp 0,15 prosent
 • Singapore-børsen opp 0,17 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 0,16 prosent

Store børser som Seoul og Shanghai holder stengt før kinesisk nyttår som starter lørdag.

Undersøker mistanke i Finland

Over 800 personer er nå smittet av coronaviruset, og 25 personer er bekreftet omkommet.

To kinesere i Finland testes for coronaviruset etter at de oppsøkte helsehjelp. De kom fra Wuhan i Kina til Finland, angivelig via Norge.

Infeksjonsoverlege Markku Broas ved Lapplands sentralsykehus i Rovaniemi forklarer til Yle at det er tatt prøver fredag morgen, som blir sendt til Helsinki i løpet av formiddagen.

– Et foreløpig resultat i løpet av ettermiddagen eller tidlig kveld vil klargjøre, sier Mika Salminen, direktør for infeksjonsepidemologisk avdeling ved Institutt for helse og velferd THL til Yle.

Stanser all transport

Kinesiske myndigheter opplyser at 1.072 mistenkte tilfeller av virussmitte blir undersøkt. Forskere i landet mistenker at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked i Wuhan.

Det er innført reiserestriksjoner i flere byer i Hubei-provinsen i det sentrale Kina, og Huangshi er den syvende byen som isolerer seg. Her blir all offentlig transport stanset, i tillegg blir en fergeterminal og broer over elver stengt.

Myndighetene håper at isoleringstiltakene vil begrense ytterligere spredning, særlig i forbindelse med at flere hundre tusen reisende er ventet i forbindelse med helgens nyttårsfeiring.

WHO: Ikke krise for verden

Investorene finner noe trøst i at Verdens helseorganisasjon WHO torsdag kalte utbruddet en krise for Kina, men foreløpig ikke for resten av verden. WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus opplyste at det så langt heller ikke er funnet bevis for at viruset har smittet mellom mennesker utenfor Kina.

Det nye coronaviruset hører til samme familie som lungeviruset sars, som tok livet av 800 verden over i 2002 og 2003. Det viruset spredde seg også fra Kina.

Så langt er det meldt om virussmitte i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Singapore, USA og i Hongkong og Macau. En indisk sykepleier i Saudi-Arabia som har fått påvist coronavirus, er smittet med en annen type enn det som kommer fra Kina.

– Vi må regne med smittetilfeller også i Norge, sier professor i mikrobiologi, Ørjan Olsvik i podkasten Verdens Gang.

Svak uke for oljeprisen

Wall Street var uten de store endringene torsdag, samme dag som Oslo og flere andre europeiske børser falt.

Oljeprisen henter seg noe inn fredag etter å ha falt tre dager på rad. Prisen er ned 4,4 prosent så langt denne uken.

– Olje er en økonomisk sensitiv vare. Når børsen faller og markedet er mer bekymret så faller oljeprisen og oljeaksjer, sa aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets til E24 torsdag.

Nedgangen knyttes til økte bekymringer om svekket drivstoffetterspørsel som følge av færre reisende og mørkere økonomiske utsikter.

Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som en referanse for oljehandelen globalt, er opp 0,35 prosent til 62,26 dollar fatet. Amerikansk lettolje er samtidig opp 0,31 prosent til 55,83 dollar fatet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Hongkong-børsen
 4. Singapore-børsen
 5. Sydney-børsen
 6. Seoul-børsen
 7. Shanghai-børsen

Flere artikler

 1. Asiatiske børser stengte ned etter virusfrykt

 2. Markant nedgang i Asia: Børsstup i Taiwan

 3. Kina-børsene endte opp etter mandagens fall

 4. Annonsørinnhold

 5. Coronaviruset strammer grepet om verdensøkonomien – flere land frykter for veksten

 6. Flere kinesiske byer settes i karantene - dødstallene stiger