Tror Nordnet kan få en prislapp opp mot 20 milliarder

Pengene har fosset inn i nettmeglerne under coronakrisen. Hvis Nordnet oppnår samme verdsettelse som konkurrenten kan eierne tredoble pengene i en børsnotering, ifølge investeringsdirektør.

AKSJEEKSPERT: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Eivind Senneset
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Nordnet vurderer en ny børsnotering, tre og et halvt år etter at investeringsfondet Nordic Capital kjøpte nettmegleren for 6,6 milliarder svenske kroner og tok den av Stockholm-børsen.

Hvilken prislapp fondet eventuelt vil sette på Nordnet er uvisst, men verdsettelsen av konkurrenten Avanza i markedet kan gi en pekepinn på hva eierne vil kunne oppnå, tror investeringsdirektør Robert Næss.

Begge nettmeglerne har sett inntjeningen skyte i været i år, blant annet som følge av at småsparerne har stormet inn på børsen under coronakrisen.

Næss har sett nærmere på prisingen av Nordnet ved en mulig børsnotering. Han tror den kan komme opp mot 20 milliarder kroner – nesten en tredobling fra oppkjøpet i 2016 – gitt at markedet gir Nordnet omtrent samme verdsettelse som Avanza.

Les også

Verdens aksjemarkeder har hentet inn hele coronafallet

Tror på prising opp mot 20 milliarder

I Avanza er børsverdien på drøye 26 milliarder svenske kroner. Det er rundt 26 ganger høyere enn hva analytikerne tror selskapet vil tjene i år etter skatt, ifølge FactSet.

– Siden de ligner så mye på hverandre er det naturlig å se på de samme multiplene, sier Næss, med henvisning til hvor mange kroner investorer er villige til å betale per krone selskapet tjener – en såkalt multippel.

Nordnet meldte om et resultat etter skatt på 603 millioner svenske kroner i første halvår, mens konkurrenten tjente 585 millioner.

– I Avanza Bank tror analytikerne at inntjeningen i andre halvår blir på rundt 70 prosent av første halvår. Den fantastiske utviklingen antas ikke å vedvare. Hvis vi antar det samme for Nordnet havner vi på rundt en milliard i overskudd for året, sier Næss.

Les også

Tidligere TV-pianist Trond Myhre har tjent 25 mill. på én aksje i år: – Kan gå like raskt ned

En lik verdsettelse av Nordnet – 26 ganger årets antatte inntjening, vil også gi omtrent samme børsverdi som Avanza.

Næss tror det er for høyt, blant annet fordi børsnoteringer ofte har en viss rabatt. Han antar at en verdi opp mot 20 milliarder kan være mer realistisk.

– Hvis meglerne går i gang må du ha et investeringscase. Hvis ikke du kan argumentere med at Nordnet er mye bedre enn konkurrenten må du argumentere med en rabatt. Historisk har det typisk vært en ti prosent rabatt ved noteringer.

Han påpeker også at analytikerne som følger Avanza, venter at inntjeningen vil bremse neste år, og at dette vil kunne gjelde Nordnet også.

– Jeg tror nok de skal være fornøyde med 20 milliarder kroner i prising, sier investeringsdirektøren.

Les også

Beste august på Oslo Børs siden 2005

Kan bli Stockholm-notering

Avanza tilbyr i likhet med Nordnet handel med fond, aksjer og andre finansprodukter. Nettmegleren er notert på Stockholm-børsen.

Nordnet-sjef Lars-Åke Norling bekrefter i en e-post at Stockholm også er mest aktuell for Nordnet hvis de velger en notering.

Nordnet ble børsnotert i Stockholm i 1999, men i 2016 gjennomførte eierne et felles offentlig oppkjøpstilbud som ledet til at selskapet ble tatt av børs. Den gang var Nordnet verdt rundt 6,6 milliarder svenske kroner.

– Nordnet ligner ganske mye på Avanza. I 2017 og 2018 holdt Avanza inntjeningen oppe, mens Nordnet kom en del ned på inntjeningen. Men så har de fin vekst i 2019 og i år er det fantastisk, sier Næss.

Aksjen til Nordnet-konkurrenten Avanza har skutt i været på Stockholm-børsen:

Vil ikke spekulere i pris

Norling er ordknapp på spørsmål om hvor stor en børsnotering kan bli.

– Børsnotering er et av et av de alternativene vi nå utreder, men det finnes også andre alternativer på bordet. Vi regner med å ta en beslutning i løpet av høsten, En verdsettelse ved en eventuell børsnotering er ikke noe jeg vil spekulere i, prisen settes av markedet, skriver han.

Norling begrunner vurderingene om mulig børsnotering med at mange av målene etter oppkjøpet i 2016 er oppfylt.

– Vi ser at de investeringene vi har gjort har ført til en helt annen størrelse og skalerbarhet i virksomheten, og en helt klart bedre brukeropplevelse.

– Kundebasen og sparekapitalen er i prinsippet doblet sammenlignet med tidspunktet for budet høsten 2016, og vår vekst og lønnsomhet er betydelig høyere nå enn da, skriver han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børsnotering
  2. Robert Næss
  3. Nordnet

Flere artikler

  1. Nordnet sikter mot en prising på inntil 26 milliarder før børsnotering

  2. Nordnets milliardverdi stiger i børscomeback

  3. Milliardtap for Euronext Growth-selskapene i fjor

  4. Norske, svenske og danske småsparere har minst 290 millioner på spill i Norwegian

  5. Fortsatt kundevekst for Nordnet: Vurderer å tilby boliglån i Norge