Pareto Securities anker Crew Gold-erstatning på 86 millioner

Håndteringen av Crew Gold-aksjene kunne vært bedre, erkjenner Pareto Securities, men de vil likevel ikke stå ansvarlig som debitor.

Pareto Securities anker dommen mot dem til lagmannsretten.

Berit Roald / NTB scanpix
 • David Bach
Publisert: Publisert:

– Pareto Securities har valgt å anke tingrettens dom, bekrefter juridisk direktør Ole Borge i Pareto Securities overfor E24 tirsdag.

De ble i januar dømt til å betale 89,2 millioner kroner i erstatning til de syv investorene som hadde saksøkt meglerhuset.

– I ettertid kan vi se at meglingen av Crew-aksjene i februar 2010 og den etterfølgende oppfølgningen av prisbeskyttelsesavtalene kunne vært håndtert bedre. Disse forholdene medfører likevel ikke at Pareto Securities er ansvarlig som debitor i avtalene, skriver Borge i en e-post.

Pareto bisto i 2010 det russiske gruveselskapet Severstal Bluecone Limited i forbindelse med oppkjøp av gullselskapet Crew Gold, som var notert på Oslo Børs.

Solgte seg ut

Det hadde imidlertid vært betydelig uro i og rundt selskapet da de internasjonale aktørene gikk til aksjon.

Året før de omstridte salgene truet daværende hovedeier og storaksjonær Jens Ulltveit-Moe med mulig konkurs.

Den 25. februar fremsatte Severstals budet på alle aksjene i selskapet, til 1,1 per stykk.

Den samme våren ble det klart at Endeavour også hamstret Crew aksjer, og kanadierne nådde en betydelig eierpost på over 40 prosent.

Dette presset aksjekursen, som hadde falt nesten 99 prosent fra toppen i 2006 til februar 2010. Fra begynnelsen av februar til begynnelsen av mai steg kursen 113 prosent, viser historiske tall fra Oslo Børs.

Investorene så dermed aksjekursen skyte i været bare måneder etter at de hadde solgt seg ut. Flere år senere fikk de vite at Severstal hadde skjult handlene bak en rekke skatteparadiser, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også

Dette er gullaksjesalget som syv år senere ender i retten

Ble Økokrim-sak

I Økokrim-saken som fulgte ble forretningsmannen Jan Vestrum og en konsulent dømt til ett år og seks måneder i fengsel for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon. En meglerhus-ansatt, Pareto-topp Petter Dragesund, ble frifunnet.

Ifølge dommen har de to domfelte forsettlig medvirket til grovt bedrageri av meglerhusets kunder og markedsmanipulasjon i forbindelse med oppkjøpet av det børsnoterte selskapet Crew Gold Corporation i 2010.

Kundene ble ifølge tiltalen bedratt for minst 188 millioner kroner etter salg av aksjene sine i Crew Gold Corporation.

De mener fortsatt at det er Pareto Securities som må stå for prisbeskyttelsesavtalen de inngikk i forbindelse med salget.

I tillegg til den finske investoren OP Funds var også Financial Funds AS, Predator Capital Management AS, Ballista AS, Alto Invest AS, Pescara Invest AS og Trafalgar AS med på søksmålet.

– Det er etter vårt syn klart at selgerne og Paretos felles forståelse på avtaletidspunktet i februar 2010 var at prisbeskyttelsesavtalen ble inngått mellom kjøper og selgerne.

– Pareto Securities har derfor ikke ansvar for å betale tilleggsvederlag til selgerne på vegne av kjøper. Dette er i samsvar med markedspraksis i oppkjøpssituasjoner hvor kjøper tilbyr prisgaranti, sier Borge.

Les også

Pareto Securities tapte i tingretten: Må betale millionerstatning

Vurderer avledet anke

Advokat og partner Emanuel Feinberg i Glittertind, som representerer finske OP Funds, sier at de nå jobber med et anketilsvar.

– Vi synes det er leit at ikke Pareto Securities vil betale kundene sine, nå som en domstol har slått fast at de har et ansvar, sier Feinberg.

De vil de neste dagene beslutte om det kommer en avledet anke fra OP Funds, da investoren heller ikke fikk full uttelling i tingretten.

De øvrige investorenes advokat, Hans Ingvald Stensholt, har så langt ikke besvart E24s henvendelser. Han sa følgende til Dagens Næringsliv da tingrettsdommen var klar i januar.

– Vi er tilfreds med at Oslo tingrett har kommet til at Pareto er ansvarlig etter prisgarantiavtalen de inngikk med selgerne av Crew Gold-aksjene i 2010, selv om vi mener at beløpet vi er tilkjent skulle vært høyere gitt det faktum at aksjene ble handlet på opptil tre kroner i prisgarantiperioden, sier Stensholt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Pareto Securities
 2. Pareto
 3. Oslo tingrett
 4. Søksmål

Flere artikler

 1. Pareto Securities tapte i tingretten: Må betale millionerstatning

 2. Betalt innhold

  Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp

 3. Norwegian kaster årets overskuddsmål: – Det gir vel en idé om hva man kan vente

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida

 6. Norwegian-ras: Meglerhus tror selskapet vil bryte lånevilkår