Børsdagen

Sissener etter børsras denne uken: – Klør i fingrene etter å kjøpe

Oslo Børs-børs uken var den verste siden 2011. Investoren Jan Petter Sissener tror ikke fallet er rasjonelt, og har tatt ned risikoen betydelig.

Jan Petter Sissener forvalter fondet «Sissener Canopus».
 • Sigrid Moe
 • Anders Nybakken Kvale
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Det klør i fingrene etter å kjøpe, fordi verdiene du får kjøpt i dag er svært billige. Men vi har tatt ned risikoen betydelig, og ligger nesten nullvektet, sier investor Jan Petter Sissener, og legger til at dette er noe de har gjort gradvis.

Den siste uken har frykten for det nye coronaviruset gitt sjokkbølger i markedene globalt.

Hovedindeksen på Oslo Børs avsluttet fredagen ned 1,53 prosent. Det dytter fallet for uken som helhet til over 11 prosent, som tilsvarer den verste uken siden 2011.

– Er børsfallet rasjonelt?

– Nei. Det er stor frykt og panikk. Det er ingen tvil om at verden går mot stillstand. Konferanser blir avlyst og reiser kansellert. Jeg tror dessverre at panikken er i ferd med å bre seg, sier Sissener.

Les også

Ti «grønne» børsmilliarder barbert bort på tre dager

– Ikke noe de kan gjøre for å roe gemyttene

Forvalterens råd er å sitte stille.

– Om du selger nå, så gambler du på at du skal få kjøpt det tilbake billigere, sier Sissener.

Han synes det er vanskelig å si hvor lenge uroen vil vare, men han tror det raskt kan bli oppgang igjen om det kommer en effektiv kur mot viruset.

– Jeg vet ikke om det skjer i dag, om en uke eller om tre måneder. Når det for eksempel er finanskrise, kan myndigheter stimulere økonomien og gjøre noe med uroen. Her er det ikke noe de kan gjøre for å roe gemyttene, sier Sissener.

Hovedindeksen på Oslo Børs avsluttet fredagen ned 1,53 prosent. Det dytter fallet for uken som helhet til over 11 prosent. Det tilsvarer den verste uken siden 2011.

Privatinvestor på bunnfiske

Fredrikstad-investor Haakon Sæter, som er blant de mest aktive privatinvestorene på Oslo Børs, tror fallet nå har bunnet ut og venter at børsene på Wall Street vil ende i positivt terreng fredag kveld norsk tid.

– Jeg tror investorer etterhvert ser at coronaviruset ikke er veldig farlig, påpeker han.

Wall Street faller rundt tre prosent i tidlig handel fredag.

Sæter forteller at han har solgt seg ned i aksjemarkedet denne uken, men også benyttet muligheten til å dra på bunnfiske i tankrederiet Frontline, riggselskapet Northern Drilling og flyselskapet Norwegian fredag.

Sæter har truffet blink med dette. Disse aksjene har falt markant i løpet av uken, men fikk en opptur i dag.

Les også

Solstad Offshore tapte 842 millioner kroner i fjerde kvartal

– Åpenbart i korreksjonsmodus

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sitter tett på aksjemarkedet. Han beskriver utviklingen på verdens børser den siste uken slik:

– Det er vel den raskeste korreksjonen på ti prosent nedover som vi har hatt, i alle fall i USA. Man kan jo spørre seg om det er corona-effekt og frykt for global nedtur, eller om markedet bare er preget av rykket nedover, sier Johannesen.

Han mener man «åpenbart er i korreksjonsmodus».

– Da forandrer markedet fokus fra å riste av seg alle dårlige nyheter til å ta inn over seg alt av dårlige nyheter. Og da vil man heller selge aksjer enn kjøpe, sier Johannesen.

E24 forklarer: Derfor gir coronaviruset børsnedgang
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Sissener Canopus

Flere artikler

 1. Bommet på veddemål om børsoppgang: Børsras førte til «knockout»

 2. Oslo Børs endte med svært kraftig nedgang

 3. Virusfrykt senket Oslo Børs torsdag

 4. Børsen endte med ukefall

 5. Verste børsdag siden august 2015: Falt 4,88 prosent