Borr Drillings rigg-veddemål: Aksjekollaps kan gi stortap

Tor Olav Trøims riggselskap kan sitte på et potensielt tap på 650 millioner kroner etter at konkurrentens aksjekurs har gått i bakken.

VEDDEMÅL: Borr Drilling, der Tor Olav Trøim er storaksjonær og styreleder, har satset på opptur i aksjen til riggselskapet Valaris.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

I troen på at det kriserammede riggmarkedet skal snu har ikke Borr Drilling bare satset på at deres egne rigger skal gi gevinst – de har også inngått veddemål på at andre riggselskaper skal få en opptur.

Det har de gjort gjennom å ta finansielle posisjoner i aksjene til riggselskapet Valaris (tidligere EnscoRowan) og i gjelden til meksikanske OroNegro.

Veddemålet på at aksjekursen i konkurrenten Valaris skal stige har imidlertid surnet.

Tor Olav Trøim-selskapet meldte om et urealisert tap på 23,6 millioner dollar ved utløpet av første kvartal, et tap som nå kan ha blitt betydelig større.

Grunnen er at aksjene i riggsektoren har kollapset.

Bare siden utgangen av første kvartal har Valaris falt 73 prosent på New York-børsen.

E24 (+): Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg

Les på E24+

Børskommentar: Det er kontrakter Borr Drilling bør presentere i morgen, ikke resultater

Kan sitte på tap på 650 mill.

Hvis Borr Drilling har beholdt den samme eksponeringen mot Valaris-aksjen har det estimerte urealiserte tapet steget til 72 millioner dollar per tirsdag denne uken, viser E24s beregninger.

Det vil tilsvare 650 millioner kroner med dagens valutakurs.

Aksjeutviklingen innebærer at det urealisert tapet kan ha økt med over 30 millioner dollar bare i andre kvartal, fra 23,6 til rundt 54 millioner dollar.

Borr kan imidlertid ha solgt eller inngått nye kontrakter i løpet av andre kvartal. Styrets beskjed i rapporten for første kvartal var at selskapet ikke hadde noen planer om ytterligere investeringer i verdipapirer.

Fasiten får vi torsdag morgen, når Borr legger frem regnskapet for andre kvartal.

Borr vil ikke gi noen kommentarer om posisjonene før rapporten er kunngjort, sier finansdirektør Rune Magnus Lundetræ til E24.

Les også: Børsverdier i rigg barbert med 35 milliarder på ett år

Borrs veddemål

Borr har tidligere opplyst i kvartalsrapporter at de også har eid aksjer i sin riggkonkurrent, men ved utgangen av første kvartal satt selskapet kun på såkalte forward-kontrakter.

Dette er en avtale om å kjøpe aksjer i fremtiden til en forhåndsbestemt pris, i praksis et veddemål på at aksjen skal stige.

Les på E24+

Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

Veddemålet har tidligere blitt meldt inn til amerikanske børsmyndigheter sommeren 2017, og gjaldt da kontrakter for kjøp av aksjer i det daværende riggselskapet Atwood Oceanics.

Atwood ble i oktober 2017 kjøpt opp av riggselskapet Ensco. I 2019 kjøpte Ensco riggselskapet Rowan og byttet navn til Valaris.

Les også: Borr vil ha Pål Kibsgaard som styreleder

Borr bokfører posisjonen til markedsverdi, men tap og gevinst realiseres ikke før selskapet gjør opp den finansielle kontrakten. Inntil kontrakten faktisk gjøres opp er tapet (eller eventuell gevinst) urealisert.

Tidligere har selskapet både solgt kontrakter og inngått nye, blant annet da aksjekursene falt kraftig på tampen av 2018, viser kvartalsrapporter.

Borr Drilling satt også på obligasjoner i det meksikanske riggselskapet Oro Negro ved utgangen av forrige kvartal. Disse hadde da et urealisert tap på 12,9 millioner dollar.

Salg av investeringene vil skje «når markedsverdiene bedre reflekterer verdiene av de underliggende eiendelene», skrev Borr-styret tilbake i mai.

Les også

Borr Drilling tapte en halv milliard, sikret milliardlån og selger rigger

Les også

Borr vil ha Pål Kibsgaard som styreleder

Her kan du lese mer om

 1. Borr Drilling
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Aksjesmell for Borr Drilling – tapte 933 millioner i andre kvartal

 2. Trøims riggselskap tapte 700 millioner

 3. Borr Drillings børskrise tiltar: Over syv milliarder forduftet i år

 4. Annonsørinnhold

 5. Trøims Borr Drilling verdt under milliarden: – Ikke mye mer cash igjen i sjappa

 6. Betalt innhold

  Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp