Polight-aksjen opp over 200 prosent denne uken: – Skjer spennende ting

Analytiker Aksel Engebakken mener teknologiselskapets aksje kan få mer luft under vingene fremover, men advarer om at det prøver å komme seg inn på et vanskelig marked. 

RETT OPP: Polight er den klare vinneraksjen på Oslo Børs så langt denne uken. Omsetningen av aksjen tirsdag ettermiddag er på 19 millioner kroner.

Foto: NTB scanpix/Infront
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det Horten-baserte teknologiselskapet Polight opplever elleville dager på Oslo Børs. Selskapets aksje har de to siste dagene steget over 200 prosent til kurs 33 kroner tirsdag ettermiddag, som verdsetter det til 260 millioner kroner.

– Det er et spennende selskap med teknologi som retter seg mot et kjempestort marked, sier analytiker Aksel Engebakken i ABG Sundal Collier til E24.

Han mener oppsiden er større, og har et kursmål på 60 kroner og en kjøpsanbefaling.

Les børskommentar: (+) Kan BW Offshore fortsette klatringen?

– Det gjør selskapet også interessant at det ikke finnes konkurrenter som kan levere samme teknologiske løsninger som Polight har utviklet, sier Engebakken.

Polight har utviklet en såkalt pre-kommersialisert linseteknologi rettet mot smarttelefoner og andre enheter med kameramoduler. Engebakken mener man allerede om et år kan vite om Polight har lyktes med en kommersialisering.

– Man kan se i smarttelefonmarkedet at det er en risikoaversjon mot å adaptere ny og ukjent teknologi, så det mest sannsynlige er nok at de ikke får til kommersialisering neste året. Men hvis de får det til kan selskapet bli verdt betydelig mer enn kursmålet vårt, som samtidig reflekterer at det på ingen måte er sikkert.

Aksje-NM er i gang hos E24, der du blant annet kan velge og vrake fra alle selskapene notert på Oslo Børs. Her kan du melde deg på og lese mer om konkurransen.

Nå får alle deltagere av Aksje-NM 50 prosent rabatt på årsabonnement hos E24+, dermed kan du også sikre seg livekurser fra Oslo Børs.

– Skjer spennende ting

Administrerende direktør Øyvind Isaksen i Polight ønsker overfor TDN Direkt ikke kommentere de siste dagenes kursutvikling, men påpeker at det «skjer spennende ting i selskapet som har gjort at de har nådd viktige milepæler».

Blant annet meldte Polight i forkant av rapporten for andre kvartal forrige uke om en kontrakt relatert til bruk av Polights linse i en smartklokke.

Polight har ifølge Isaksen kommet langt i å bli vurdert og kunden har kommet til siste fase før de går i masseproduksjon.

Den ikke-navngitte kunden har kjøpt om lag 33.000 enheter.

– Man kjøper ikke 33.000 enheter dersom man ikke har en klar intensjon om å bruke produktet, sier Isaksen til TDN Direkt tirsdag.

Imiterer det menneskelige øyet

Polights fotolinse er basert på teknologi fra Sintef. Kort fortalt imiterer selskapets «TLens»-teknologi det menneskelige øyet for å klare å autofokusere bedre og raskere enn dagens linseteknologi. Strømforbruket er også lavt, i tillegg til at linsen ikke påvirkes av elektromagnetisk interferens.

Dr. Øyvind Isaksen, administrerende direktør i Polight

Foto: Selskapet

Den nåværende linseteknologien som brukes i markedet i dag heter VCM.

Les også: (+) Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

– Den er veldig etablert, gammel og har ikke sett mye utvikling de siste årene. Polight er en av få som har prøvd å utvikle et alternativ, men så langt er det ingen som har klart å dytte ned VCM fra tronen, sier Engebakken.

Han peker på at sjansen for å få kunder innenfor segmentet for eksempel strekkoder er større enn innenfor de store mobilgigantene.

– Sjansen for å få en kunde innen produktsegmentet for strekkoder kan være ganske høy, men en kunde i det segmentet vil ikke være stor nok til å dekke kostnadsbasen til selskapet.

Les også

Oslo Børs i sin mest urolige måned: Dette er sektorene å satse på i høst

– Får de derimot en av de ledende smarttelefonprodusentene på kundelisten vil det kunne gjøre selskapet til en kommersiell kjempesuksess. Men der er sannsynligheten også mye lavere, forteller han.

Tungt i minus

Polight ble stiftet i 2005 og har på grunn av at selskapet er i en utviklingsfase, kun mindre inntekter.

I 2018, samme år som det ble børsnotert, hadde det inntekter på en millioner kroner og et driftsresultat på minus 77 millioner kroner.

Kontantbeholdningen ved årsskiftet var på 130 millioner kroner.

Publisert:

Flere artikler

 1. Polight-aksjen stuper etter kansellert prosjekt: – Det er ikke krisestemning

 2. Polight varsler om kansellert smarttelefon-prosjekt – aksjen stuper

 3. Betalt innhold

  Børskommentar: Det kan være duket for et nytt høstrally for Polight-aksjen

 4. Betalt innhold

  Dette kan gi ny kurssmell i Polight

 5. Betalt innhold

  Børskommentar: Spennende fra høstens børsoverraskelse, men så var det dette med inntektene da