Pesoen svekkes voldsomt etter sjokkvalg i Argentina

Det er tilløp til panikk blant markedsaktører i Argentina, etter et overraskende nederlag for sittende president Mauricio Macri i primærvalget søndag.

NEDERLAG: Sittende president Mauricio Macri i Argentina gikk på en overraskende nedtur i primærvalget søndag. Det gir uro i de argentinske markedene, særlig på grunn av frykt for at markedspolitikken vil endre seg.

Foto:
  • Eivind Bøe
  • André Haugen
  • NTB
Publisert:,

Både aksjemarkedet og den argentinske valutaen peso skjelver etter søndagens valg i landet.

Merval-indeksen på Buenos Aires-børsen var ned 38 prosent ved stenging mandag, ifølge Bloomberg.

Argentinske peso svekket seg 41 prosent mot dollar like etter at handelen åpnet, men hentet seg noe inn igjen. Svekkelsen var på 15 prosent da markedet stengte, ifølge tall fra Infront.

Sentrum-venstrekandidat Alberto Fernández gikk ledende ut av valget med god margin. Han stiller med tidligere president Christina Fernández de Kirchner som visepresidentkandidat.

Les også: (+) Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Ledelsen var overraskende stor, og investorer frykter at primærvalget er et signal om at landet kan gå tilbake til valuta- og kapitalkontroll, og bevege seg bort fra Macris mer markedsvennlige politikk, ifølge Bloomberg.

STUP: Argentinske peso svekkes voldsomt mot dollar mandag ettermiddag.

Infront.

Landets euroobligasjoner med forfall i 2028 kollapset etter resultatet, og renten økte med mer enn ett prosentpoeng til 11,89 prosent. Det er ifølge Bloomberg det høyeste siden obligasjonene ble solgt.

Forsøkte å avverge markedsuro

Macri har støtte fra finansbransjen og USA, men det er utbredt misnøye i landet på grunn av en dyp økonomisk krise og upopulære krisetiltak innført av Macris regjering. Inflasjonen ligger over 50 prosent, noe som har gjort stor skade på folks kjøpekraft, skriver NTB.

Macri sammenkalte til et møte med sentralbanken for å roe ned situasjonen før børsen åpnet mandag, men klarte ikke å avverge markedsuroen.

Det som skremte markedet, var ikke bare at Macri gjorde det så dårlig, men også at Fernández vant med tidligere president Cristina Fernández som visepresidentkandidat.

Alberto Fernández var Cristina Fernández' stabssjef mens hun var president, og hun er selv trukket for retten for korrupsjon som skal ha foregått i de åtte årene hun styrte Argentina. Det er uklart hva som skjer om hun blir valgt og samtidig dømmes for korrupsjon.

Les også

Ulltveit-Moe har tapt nesten fire milliarder i Brasil

Panikk

Mens noen analytikere advarte om «panikk» ved markedsåpning, stilte andre seg spørsmål om sentralbanken vil gripe inn for å støtte landets valuta.

Det skal sentralbanken ha endt opp med å gjøre. Sentralbanken har brukt 50 millioner dollar, tilsvarende 446 millioner kroner, av egne reserver for å gripe inn i valutamarkedet og støtte pesoen, skriver Reuters og viser til uttalelser fra tradere.

Prosessen går nå videre med to vinnerne til neste valgrunde som skal holdes 27. oktober. Argentinas valglover krever at en kandidat må ha 45 prosents oppslutning for å vinne direkte, eller 40 prosent og med minst 10 prosentpoengs ledelse over sin nærmeste konkurrent, ifølge NTB.

Hvis ikke dette inntreffer vil det bli holdt en andre valgrunde 24. november.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Børsoppgang i Argentina etter krakk

  2. Argentinsk peso henter seg inn etter krakk

  3. Børsraset i Argentina er det nest kraftigste i verden de siste 70 årene

  4. Annonsørinnhold

  5. – Den politiske situasjonen er ustabil

  6. Argentina ber IMF om ny tilbakebetalingsplan