Selskaper dropper investeringer på grunn av handelskrigen - kjøper tilbake egne aksjer for milliarder

Handelskrigen bidrar til at selskaper utsetter investeringer og heller kjøper tilbake egne aksjer, mener Nordnet-analytiker Mads Johanessen. 

KJØPER TILBAKE: Apple er blant de amerikanske selskapene som har brukt milliarder på å kjøpe tilbake egne aksjer de siste årene. Det er et tegn på at de enorme kontantbeholdningene ikke har naturlige investeringsmuligheter, mener Nordnet-analytikere

Foto: Eric Thayer AFP
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

I fjor kjøpte selskapene på S&P500 tilbake egne aksjer for 825 milliarder dollar, som var nesten 60 prosent mer enn året før. 2019 fortsatte i samme spor, med tilbakekjøp for 206 milliarder dollar i første kvartal.

Samtidig har nylig S&P500 passert tidligere toppnotering, etter å ha gått over den magiske grensen på 3.000 poeng.

– Økte tilbakekjøp kan absolutt ha bidratt til å øke aksjekursen til selskapene, sier Mads Johannessen, som er investeringsøkonom i Nordnet.

Les på E24+

Børskommentar: Bidrar tilbakekjøp av aksjer til et forskjønnet inntrykk av selskapenes inntjening?

Tilbakekjøpene og rekordnoteringer kommer samtidig som rentene i store deler av verden er rentene er rett over eller under null.

De lave rentene gjør at det skal mindre til for at det anses som lønnsomt å låne for å kjøpe tilbake aksjer, forklarer Johannessen.

– Tilbakekjøpene er en billigere måte for mange selskaper å få inntjeningen per aksje til å gå opp, selv om den faktiske inntjeningen ikke følger etter. Da blir det ikke reell vekst du ser lenger i regnskapet.

Handelskrig

Fortsatt høye tilbakekjøp av aksjer kan gjøre at penger bruker på en dårligere måte, mener Johannessen.

– Vi ser også at FANG-selskapene, altså Facebook, Amazon, Netflix og Google, sitter med så mye kontanter at det blir vanskelig å få brukt de på reell vekst. Da blir igjen tilbakekjøp et alternativ for kontantene som ikke investeres i produksjonen, sier Johannessen, og viser til at Apple de siste årene har brukt flere hundre milliarder dollar på tilbakekjøp av aksjer.

Johannessen trekker frem at usikkerhet fra handelskrigen kan forklare hoppet i tilbakekjøpene fra 2017 til 2018.

– Handelskrigen gjør at investeringer lar vente på seg, fordi selskapene er skeptiske. Da blir tilbakekjøp av egne aksjer mer interessant.

Selv om det først og fremst er amerikanske selskaper som har gjort store tilbakekjøp i det siste, så mener Johannessen at stadig flere selskaper i Norge gjør det samme, selv om omfanget er mye mindre.

– Telenor og DNB er blant selskapene som har slike programmer.

Les også

Trumps effekt på amerikanernes økonomi: – Han har innført verdenshistoriens største underskudd

Peker på investeringsmangel

Ved å kjøpe tilbake aksjer sletter de aksjene, slik at de gjenværende aksjene blir mer verdt. Det gjør at selskapets aksjonærer sitter igjen med en gevinst, uten at de får et utbytte de må skatte av.

– I utgangspunktet ønsker selskap å sette i gang prosjekter for å bli større. Når de heller gir høyere utbytte eller kjøper tilbake aksjer, er det et tegn på at det er færre naturlige prosjekter å investere i, sier Roger Berntsen, som også jobber i Nordnet.

Å kjøpe tilbake egne aksjer innebærer også en risiko for tap, dersom aksjekursen viser seg å være priset for høyt i forhold til fremtidig inntjening. At selskapene gjør tilbakekjøp av egne aksjer kan derfor være et godt tegn, mener Berntsen.

– Hvis de ser at det kan komme et fall frem i tid, vil det være dumt å kjøpe tilbake egne aksjer. Generelt kan man anta at selskapets ledelse har mer forståelse for fremtidig inntjening enn menigmann, og at de da kjøper aksjer etter hva de anser selskapet som verdt.

Les også

Statusrapport fra verdensøkonomien: Handelskrigen slipper ikke taket

Lave renter

Til tross for at tilbakekjøp av aksjer i seg selv skal øke aksjeverdien til et selskap, så de fallende renteutsiktene hovedforklaringen bak oppgangen i aksjemarkedene, mener Berntsen.

– Tyngdeloven i aksjemarkedet sier at når rentene går ned i globalt, så går aksjemarkedene opp, fordi alternativet i med å putte penger obligasjonsmarkedet er dårligere, sier Berntsen.

I fjor høst fikk aksjekursene børsene på Wall Street juling, før de startet å stige igjen på årsskiftet. Fallene i børsverdi byr på muligheter.

– En del flinke selskaper ser mulighetene aksjefallene gir, og bruker anledningen til å kjøpe tilbake egne aksjer fordi de prises så lavt. Warren Buffet er en av dem som har hatt suksess med dette. I en slik situasjon vil det bedre å investere i egne aksjer enn eksisterende fabrikker og prosjekter, sier Berntsen.

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Børs og marked
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Massive tilbakekjøp har støttet opp om børsoppgangen i USA: Nå kjøper selskapene tilbake færre aksjer

 2. Equinor er sin egen sjette største eier: – Aksjen ville nok vært enda mer ned uten tilbakekjøpene

 3. Betalt innhold

  DNO kjøper og kjøper, men klarer ikke få opp sin egen kurs

 4. Annonsørinnhold

 5. Trykket opp aksjer under oljebremsen: Nå vil Equinor kjøpe tilbake dobbelt så mange

 6. Årsverste for Oslo Børs etter dystre signaler i verdensøkonomien