Analytiker om utbyttenekt: Forstår ikke bankene alvoret eller maler tilsynet fanden på veggen?

Finanstilsynets forslag om utbytteforbud kan med et pennestrøk fjerne milliarder av kroner i utbetalinger. Men det kan bli kaotisk å få til i praksis, for mens noen banker har utsatt avgjørelsen, har andre allerede gjort utbetalinger.

Finanstilsynet foreslå onsdag å forby bankene å betale utbytte til aksjonærene for 2019. DNB har foreløpig utsatt avgjørelsen.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Finanstilsynet som tidligere har anmodet bankene om å revurdere utdelingen av fjorårets overskudd, foreslår onsdag å forskriftsfeste et slikt forbud.

Det kommer etter at mange banker bare har utsatt eller redusert utbyttet, noe tilsynet ikke har vært fornøyd med, tror bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal.

– Det skaper usikkerhet rundt utbytte. Når bankene er så solide og godt kapitalisert, viser det hvor bekymret tilsynet er over situasjonen, sier han til E24.

Han tilføyer at tilsynet har en litt annen agenda en bankene, fordi deres jobb er å bevare hele finanssystemet.

Les på E24+

En bølge med arbeidsledige nordmenn kan være nådestøtet for små forbrukslånsbanker

– Spørsmålet er om bankene ikke har forstått alvoret, eller om tilsynet maler fanden på veggen, sier Gjerland.

Han understreker at bankene også er opptatt av å overleve på lang sikt og bygge nok sikkerhet til å slippe å hente inn mer penger fra aksjonærene eller i verste fall bli nasjonalisert, som i bankkrisen på begynnelsen av nittitallet.

– Utfordringen er å se hvilket verdensbilde som stemmer best.

Godt førstelinjeforsvar

Norske banker har siden finanskrisen blitt møtt med økte kapitalkrav, som har ført til at banknæringen er blant de sikreste og tryggeste i Europa.

– Men nå er situasjonen uoversiktlig, både med hensyn til viruskrisen og oljeprisfallet, og hvordan det slår ut i sum for norske bankers tapsnivåer, sier Gjerland.

Bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier sier at usikkerheten trolig fører til at investorer krever rabatt i aksjeprisen.

– Norske banker har et svært sterkt førstelinjeforsvar, med god inntjening før tap, men vi går inn i en svært usikker tid og da kan det være klokt å vente med utbytte til man får mer klarhet i situasjonen, men i sum er det bedre at bankene selv vurderer det enn at de får pålegg.

DNB-aksjen ned nær 40 prosent

Et forbud er dårlig nytt for aksjonærer som venter på milliarder i utbytte etter et sterkt bankår i fjor. DNB hadde for eksempel forespeilet sine eiere 14 milliarder kroner i utbytte, men dette er foreløpig utsatt.

– Det er uheldig for investorsentimentet. Rabatten på bankaksjer øker på grunn av den regulatoriske usikkerheten når gevinsten kan fjernes med et pennestrøk, sier Gjerland.

DNB-aksjen har den siste måneden falt nær 40 prosent til 107 kroner. Dermed har investorene allerede tatt innover seg ganske mye når det gjelder utsikter til tap og utbytte, mener analytikeren.

ABG Sundal Collier har nå en hold-anbefaling på de fleste bankaksjene og et kursmål på 115 kroner på DNB.

– DNB ser relativt dyr ut i forhold til de andre, når man tar hensyn til rentenettoen i det korte bildet, og muligheter for tap i oljesektoren.

Les også

Finans Norge frykter utbyttenekt gir dårlig signal om norske banker

– Helt håpløs timing

Sparebank 1 Markets skriver i en analyse at tidspunktet for tilsynets forslag er «absolutt håpløst», med tanke på at flere banker allerede har betalt ut utbytte og kommende utbytter i nærmeste fremtid.

I tillegg handles flere bankaksjer i dag til en lavere kurs for å justere for kommende utbytte (ex dividend).

«Et forbud mot utbytte nå vil skape det komplette kaos», står det i analysen, som etterlyser klarhet så snart som mulig.

Det er Finansdepartementet som har siste ord i saken, og meglerhuset minner om at Finanstilsynet og departementet ikke alltid er enige. Tidligere i mars var det for eksempel uenighet om reduksjonen av bankenes bufferkrav.

Finansdepartementet sier til E24 at de vil behandle saken om kort tid.

Les på E24+

En bølge med arbeidsledige nordmenn kan være nådestøtet for små forbrukslånsbanker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. ABG Sundal Collier
 3. DNB
 4. Sparebank 1 Markets
 5. Finansdepartementet
 6. Finanstilsynet
 7. Utbytte

Flere artikler

 1. Analytikere om risikoen for DNB-bot: – En ripe i lakken

 2. Finanstilsynet vil nekte bankene å betale utbytte

 3. Betalt innhold

  Tre analytikere: Dette er våre aksjefavoritter innen bank

 4. Tror Finanstilsynet har «ris bak speilet» hvis bankene trosser utbyttestopp

 5. Gjensidige endrer ikke utbytteplan etter forbudsforslag