Algeoppblomstring kan halvere norsk laksevekst i 2019: Nordea anslår bortfall på minst 30.000 tonn

Algeoppblomstringen har allerede medført massedødelighet for laks i nord, og kan ifølge Nordea føre til en halvering i den ventede veksten i år. Det går hardt utover oppdretterne som er rammet, men kan løfte lakseprisen.

  • Camilla Knudsen
Publisert:

Algeoppblomstringen i Troms og Nordland har ført til massedødelighet hos lakseoppdrettere de siste dagene. Oppdretterne jobber nå på spreng for å begrense konsekvensene, men utviklingen går så raskt at det er vanskelig å si hvor mye som foreløpig er tapt.

Tirsdag ettermiddag anslår Fiskeridirektoratet at mengden døde oppdrettslaks er på i overkant av 10.000 tonn, men at oppblomstringen ikke er over.

Ifølge direktoratets regnestykke har algen tatt liv av laks om lag for 620 millioner kroner.

– Det er ingen grunn til å senke skuldrene ennå, det blir brutalt og det blir store kvantum, så vi får krysse fingrene for at det ikke varer i fire uker som sist, sier seksjonssjef i direktoratet, Otto Andreassen, til E24.

Les på E24+

For 30 år siden gjorde en giftig alge massiv skade på norskekysten. Nå herjer den igjen i oppdrettsanleggene

Veksten i år kan halveres

Vi anslår med det vi har hørt foreløpig at det kan dreie seg om bortfall av 30.000 tonn minimum på fremtidig slakt, så det er klart det vil ha en innvirkning på tilbudssiden i Norge, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.

Nordea Markets' estimater for 2019 har hittil vært fem prosent tilbudsvekst i norsk laks i år, tilsvarende om lag 70.000 tonn. Med et bortfall på 30.000 tonn vil veksten være på 40.000 tonn, eller i overkant av tre prosent.

Analytikeren skiller mellom det faktiske antallet tonn fisk som er døde og forventet fremtidig slaktevolum, som ville vært betydelig høyere, fordi mye av laksen som dør nå veier lite.

– Spørsmålet er om det stopper nå, eller om det eskalerer videre, for jo mer det eskalerer jo større blir påvirkningen, sier han.

Les også

Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland

Kan gi høyere laksepriser i andre halvår

– Det er tragisk for de oppdretterne det gjelder, men for markedet totalt sett, så bidrar det til bedre markedsbalanse i andre halvår og en høyere pris i markedet enn man ellers ville fått, sier Nordea-analytikeren.

Han understreker at det er usikkert nøyaktig hvor mye som vil gå tapt, fordi det kommer an på hvordan oppdretterne tilpasser seg.

ALGEOPPBLOMSTRING: Analytiker Kolbjørn Giskeødegård tror den ventede norske lakseveksten vil halveres i år på grunn av alger.

Fiskeridirektoratet: Ny oppblussing

Tirsdag kan Fiskeridirektoratet fortelle at algeangrepet har blusset opp igjen på to lokaliteter; Stabben (Ellingsen Seafood), og Jevik (Ballangen Sjøfarm). Nå fryktes det videre spredning.

Prognosene for det kommende døgnet er utgående vannstrøm fra Ofotfjorden, noe som betyr at flere anlegg i ytre deler av fjorden står i fare.

Les også

Fiskeriministeren: – Tror på langt høyere vekst i sjømateksporten til Kina

Hittil er problemet observert ved lokaliteter i Astafjorden i Troms og i Ofotfjorden i Nordland.

Direktoratet er i tett dialog med Mattilsynet, og sier at oppdretterne gjør det de kan, blant annet ved å slutte med fôring og sikre transport, men at kapasiteten er begrenset.

Børsnoterte selskaper ikke rammet

Store børsnoterte lakseoppdrettere som Mowi, Lerøy og Norway Royal Salmon er ikke rammet av algene.

– Vi har ikke hatt noe påvirkning. Vi har eierandel i et selskap i nærheten av Astafjordbassenget, men foreløpig har vi ikke observert noen endringer der, sier Norway Royal Salmon-sjef Charles Høstlund.

Han understreker at ingen NRS-lokaliteter er i umiddelbar nærhet av algeproblemene.

– Men vi følger med, overvåker nøye, og har tett dialog med andre aktører, legger han til.

Les også

Svakere første kvartal fra Lerøy

Les også

Mowi opprettholder guiding, ser tøff konkurranse

Les også

Bakkafrost skuffer i første kvartal, venter bedring fra 2020

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Laks
  2. Fiskeri

Flere artikler

  1. 7,5 millioner oppdrettslaks drept av giftalgen

  2. Tusenvis av tonn med laks er død: Disse rammes av algeinvasjonen

  3. Status for lakseselskapene etter første kvartal: Høyere kostnader, bedre utsikter

  4. Betalt innhold

    Laksedøden gir høyere priser

  5. Norway Royal Salmon kutter 2019-guiding, vil kvitte seg med region sør