REGJERINGEN GIR 100 MRD. TIL KREDITTMARKEDET: Utelukker ikke bankpakke nummer tre

Bankpakken får positive tilbakemeldinger fra flere hold, men finansministeren kan ikke utelukke at det vil komme en pakke nummer tre.

INGEN EFFEKT: Regjeringens obligasjonspakke vil ikke ha effekt, mener kredittekspert.
Publisert: Publisert:

Søndag presenterte statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og samferdselsminister Liv Signe Navarsete den andre bankpakken, og det de håper er redningen for dem skakkjørte banksektoren. 100 milliarder kroner skal fordeles på to forskjellige fond, og skal gjøre det lettere for bankene å låne ut penger, og dermed få opp produksjonen i norsk industri.

De første signalene på pakken har vært positive, men at det er den siste pakken for denne gang er langt fra sikkert.

- Man kan ikke utelukke at vi må ut med en pakke nummer tre, sier finansminister Kristin Halvorsen til E24.

Halvorsen peker på at den globale økonomien er såpass usikker, at man ikke vet hva som kommer rundt neste sving, og at denne pakken kun har en dempende effekt på økonomien. Finansministeren håper derimot at søndagens pakke får et godt ettermæle.

- Jeg håper at pakken fører til en god balanse i finansnæringen, og at bedrifter med gode prosjekter igjen får lån, sier Halvorsen med et smil om munnen.

Les Per Valebrokks kommentar: God pakke, usikker effekt

På plass i vår

Flere land har den senere tiden kommet med pakker til finansnæringen, blant andre Sverige og Danmark. Men noen kontakt mellom Halvorsen i de andre lands finansministere har det ikke vært.

- Vi har ikke vært i kontakt med de andre landene, men vi har sett på de tiltakene de har kommet med, sier Halvorsen.

Men om Norge var "sent" ute med sin pakke, lover Halvorsen at de norske bankene vil få hjelp raskt.

- I Danmark har de bedt bankene søke om midler innen 30.juni, vi vil ha dette på plass mye før dette. I løpet av våren regner jeg med, sier finansministeren.

Fryste lønninger

De to fondene på 50 milliarder var kjernen i pakken, men det var en et annet punkt som fikk mest oppmerksomhet.

Regjeringen setter en rekke vilkår til de bankene som vil benytte seg av pakken, og vilkårene begrenser lønn og bonus for bankenes ledende ansatte.

- Dette er rett og rimelig når man tilbyr vilkår som dette, sa finansministeren under pressekonferansen.

Les mer: Lønnsfrys og bonusnekt for bankansatte

Statens finansfond

Regjeringen setter opp et såkalt finansfond på 50 milliarder kroner for å styrke bankene kjernekapital. Bankene vil dermed ha muligheten til å få tilført kapital til egenkapitalen, men vilkårene som settes kan føre til at bankene i verste fall blir statseide.

Den kapitalen som bankene benytter seg av, vil bli konvertert til aksjer hvis bankene ikke innløser den innen fem år.

Les mer: Staten kan bli bankeier

Statens obligasjonsfond

Det andre fondet er ventet å komme raskt i gang, ettersom at det er Olaug Svarva og Folketrygdfondet som skal styre det.

Folketrygdfondet, som allerede forvalter verdier for vel 113 milliarder kroner på vegne av staten, vil forvalte et obligasjonsfond

- Vi vil jo prøve å oppfylle mandatet på en best mulig og betryggende måte, og videreføre retningslinjene vi i dag jobber etter. Vi vet jo at vi vil bli målt fortløpende, sier administrerende direktør i Folketrygdfondet, Olaug Svarva til E24.

Les mer: Hun bestemmer hvem som skal reddes

Mer om pakken:

Til forsiden

Publisert: