Trumps tolltrusler sender verdens børser ned

Shanghai-børsen hadde sin verste børsdag siden 2016, med et fall på over 5 prosent. Oslo Børs på sin side falt «bare» 0,8 prosent etter kraftig fall tidligere på dagen.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
 • Ine Brunborg
 • Martin Hagh Høgseth
 • Eivind Bøe
 • Hans Jordheim
Publisert:,

Det ble en svært innholdsrik dag på Oslo Børs mandag. På det verste var Hovedindeksen ned 1,6 prosent, før økt oljepris og utviklingen på de amerikanske børsene førte til at deler av fallet ble hentet inn.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,82 prosent til 873,51 poeng ved dagens slutt.

Oljeprisen var på sitt verste ned over 2 prosent, men nedgangen har deretter snudd opp til pluss. Ved børsdagens slutt handles oljen for 70,84 dollar fatet, opp 0,04 prosent hittil i dag.

Av de 20 mest omsatte aksjene var det bare Telenor, Mowi (+0,03 prosent) og Norwegian (+1,54 prosent) som endte i pluss. Telenor steg 4,67 prosent etter selskapet varslet at de er i fusjonssamtaler i Asia. Aksjen ble den nest mest omsatte.

Equinor ble dagens mest omsatte aksje og falt 2,36 prosent, foran Aker BP som falt 1,92 prosent og Nel som falt 4,21 prosent.

Utviklingen kommer etter kraftig fall på de asiatiske børsene i morgentimene, som følge av at USAs president Donald Trump truet med å øke tollsatsene på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar fra førstkommende fredag.

Dette fordi han mener at fremdriften i handelssamtalene går for sakte.

Kraftig nedtur for REC Silicon

Silisiumprodusenten Rec Silicon falt over 8,69 prosent på Oslo Børs mandag morgen etter at USAs president helte kalt vann i årene på dem som håper på en løsning i handelskonflikten mellom de to landene.

Det gjør i høyeste grad Rec Silicon, som nå er avskåret fra sitt største marked: Det kinesiske.

Selskapet hentet nylig friske midler gjennom en emisjon som skal sikre at de har penger til eventuelt å stenge ned fabrikken i Moses Lake i USA fullstendig, noe de kan bli nødt til hvis det ikke blir noen løsning på handelskrigen.

Kraftige fall i resten var verden

Børsene i Asia falt kraftig mandag morgen etter at frykten for en handelskrig mellom Kina og USA igjen har tiltatt.

I Kina hadde Shanghai Composite sitt største prosentvise fall på én dag siden februar 2016, viser tall fra Infront - mens Shenzhen Composite endte dagen ned 6,76 prosent.

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt på sin side 2,9 prosent.

Også i Europa har det vært en tøff dag. DAX i Frankfurt er ned 1,4 prosent en time før børsdagens slutt. CAC 40 i Paris faller på sin side 1,56 prosent.

I USA er stemningen noe bedre enn på starten av dagen da alle de toneangivende indeksene falt over 1,5 prosent. Etter en times handel er S&P 500 og Dow Jones ned rundt 1 prosent, mens Nasdaq faller 1,2 prosent.

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Markant fall på Wall Street

 2. Årets største fall for Oslo Børs

 3. Wall Street hentet inn mye av det tapte etter nytt handelshåp

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs avsluttet uken med ny rekord

 6. Markedsuroen sprer seg til Oslo Børs