Børsdagen

Børsen endte med ukefall

Oslo Børs falt fire av fem handelsdager denne uken. Fredag var Hovedindeksen ned 0,81 prosent.

Smittetall og nyheter om coronaviruset preger de internasjonale markedene. Her fra Oslo Børs.

Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Eivind Bøe
Publisert:,

Børsen legger bak seg en uke der Hovedindeksen falt 2,5 prosent. På ukens siste dag var Hovedindeksen ned 0,81 prosent til 794,72 poeng.

Nedgangen tiltok noe mot slutten av handelsdagen etter frykt for økt antall smittede av coronaviruset i USA.

Gjødselaksjen Yara toppet omsetningslisten og var ned 3,32 prosent etter en melding om mulig importtoll som kan ramme selskapet. Amerikanske The Mosaic Company har sendt inn en begjæring til handelsdepartementet og International Trade Commission i USA hvor de ber om vurdering av toll på import av fosfatgjødsel fra Marokko og Russland, ifølge Infront TDN Direkt.

Ellers har oljeprisen falt utover handelsdagen. Prisen på ett fat nordsjøolje ligger på 40,7 dollar fatet, ned 1,76 prosent for dagen. Økt risikosentiment har sendt kronen svakere mot store valutaer som dollar og euro.

Equinor tynget og aksjen falt 1,45 prosent. DNB trakk også nedover og falt 1,23 prosent. Hydrogenaksjen Nel var ned 3,61 prosent og seismikkaksjen TGS falt 4,52 prosent.

Bergenbio falt 10,59 prosent på tross av at selskapet har meldt om «positive» data fra en studie.

Dropper planer

Norwegian Finans Holding, som eier Bank Norwegian, legger europeiske bankplaner på is. Investorene sendte aksjen ned hele 2,22 prosent.

Banken startet prosessen det som skulle bli et europeisk bankeventyr i fjor. På grunn av coronaviruset er planene utsatt på nåværende tidspunkt.

Undersøkelsesfasen startet i oktober 2019 etter at banken startet en prosess for å søke til EU om banklisens i Irland, som ett ledd i å utvide konseptet til europeiske markeder.

Sentralbanken i Irland har lagt effektene av coronapandemien, bankens utlånsportefølje, finansieringsbase og produktutvalg til grunn. Banken skriver også at de er enige med sentralbanken å ikke fortsette prosessen «på nåværende tidspunkt».

Les på E24+

Slik kan opsjoner sikre mot et nytt fall i markedet

Kjøpsanbefalinger

Nordea Markets har oppgradert anbefalingen av Orkla-aksjen til kjøp fra hold, med et kursmål på 95 kroner, meldte TDN Direkt fredag. Analytikerne regner med høyere organisk vekst innenfor merkevarer. Aksjen steg 0,64 prosent til 84,54 kroner.

Danske Bank øker kursmålet på Europris til 60 kroner per aksje fra tidligere 40 kroner – og gjentar en kjøpsanbefaling, ifølge TDN Direkt. Aksjen steg 1,48 prosent til 46,68 kroner.

Toppet vinnerlisten

Kongsberg Automotive toppet vinnerlisten. Aksjeverdiene er imidlertid barbert bort så langt i år.

Bildelsprodusenten sendte ut en investorpresentasjon fredag, der det blant annet kommer frem at forretningsmiljøet forbedret seg noe sammenlignet med tidligere antagelser gjort av selskapet.

Les også

Spetalen, Fredly og Sissener selger seg ned i Kongsberg Automotive

«Dette har ledet til et lavere enn ventet likviditetsbehov for Kongsberg Automotive gjennom utgangen av 2021 under antagelsene fra tidligere investorpresentasjoner», heter det i oppdateringen.

Aksjene notert på Oslo Børs steg 31,96 prosent til 0,3365 kroner, mens de Merkur Market-noterte aksjene var opp 7,69 prosent til 0,14 kroner.

Det er fortsatt en markant prisforskjell mellom de to aksjene, skjønt det er lite som skiller dem.

Les på E24+

Børskommentar: Det er langt fra opplagt at Norge igjen skal eie SAS

Les også

Milliardunderskudd for H&M

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Aksjelive
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Røkke-rakett etter børsplaner

 2. Markant oppgang på Børsen – XXL-hopp etter anbefaling

 3. Oslo Børs startet uken med kraftig oppgang

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs stenger paddeflatt

 6. Element til bunns på negativ børs